Sindicatele au hotărât: Greva generală începe pe 31 mai/ Educaţia dă tonul, celelalte sectoare se alătură din solidaritate/ Pe 1 iunie intră Metrorex şi RATB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii au declarat astăzi că nu sunt mulţumiţi de măsurile finale pe care premierul Emil Boc le-a anunţat ca fiind parte a scrisorii de intenţie către FMI.

Astfel, ei au anunţat calendarul protestelor: pe 31 mai începe greva din educaţie pe termen nedeterminat şi se alătură, din solidaritate, cei din sectorul sanitar afiliaţi la Sanitas, funcţionarii publici şi angajaţii Gaz România.Medicii vor asigura 30% din activitate. Operaţiile vor fi reprogramate exceptând urgenţele şi intervenţiile care nu pot fi amânate.

Pe 1 iunie, angajaţilor din sistemul de învîţământ li se alătură, tot din solidaritate,  Metrorex, RATB, CFR, PetroChimie şi alte câteva sectoare private.

De luni, puşcărie cu program redus

Preşedintele confederaţiei CNSLR - Frăţia, Marius Petcu, a afirmat că sectoarele care se alătură din solidaritate încă nu au obţinut avizele necesare grevei generale, dar că o vor face. Astfel, greva generală pe termen nedeterminat va începe cu data de 31 mai şi va cuprinde principale sectoare bugetare - învăţământ, sănătate şi administraţie publică, transport, sectoare economice şi de servicii - şi va fi susţinută şi de o grevă de solidaritate desfăşurată în celelalte sectoare bugetare şi economice.

Printre măsurile anunţate de sindicalişti se mai numără mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie, şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii.

"Sindicaliştii intră în greva generală din 31 mai şi ies în stradă din 1 iunie", a spus Petcu, care a adăugat că "dacă iese nenorocita asta de lege (cea legată de asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile de austeritate n.r.), o să încercăm să o demolăm în perioada imediat următoare"

La rândul său, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că speră ca la proteste să se alăture şi ceilalţi care nu sunt lucrători: şomeri, studenţi şi pensionari.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale, CNSLR Frăţia, BNS, Cartel Alfa, CSDR şi Meridian, au anunţat că au decis să continue acţiunile de protest ca urmare a eşecului total al discuţiilor cu premierul şi cu miniştrii Finanţelor şi Muncii.

Hossu a precizat că s-a ajuns la această decizie de a declanşa greva generală pentru că "machiajul care s-a dat la ora actuală pe aceste câteva măsuri neesenţiale este nesemnificativ".

După şedinţa de coaliţie, Guvernul a decis ca măsurile de austeritate să nu afecteze salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă de 350 de lei şi venitul minim garantat, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc. Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite