Boc: Domeniile strategice trebuie să aparţină statului român, dar trebuie schimbate conducerea şi managementul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat că românii ar putea simţi o creştere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfârşitul anului sau începutul anului viitor dacă va exista creşterea economică.

"Vreau să o spunem iarăşi direct şi verde în faţă: va mai trece un interval de timp de la ieşirea din recesiune până când românii vor resimţi cu adevărat şi în buzunare lucrurile pozitive din economie. Dacă scenariile pe care FMI şi CE le au împreună cu specialiştii noştri, şi anume că România va avea o creştere între 1,5 şi 2%, în 2011, şi 4-4,5% în 2012, începând cu partea a doua a acestui an, cu sfârşitul anului şi mai ales cu anul viitor românii vor resimţi şi în nivelul de trai lucruri mai bune, în raport cu evoluţia economiei", a spus Boc luni seara, la postul public de televiziune.

Premierul a mai spus că veniturile la bugetul de stat au crescut, în trimestrul I al anului 2011, cu 9,7%, faţă de nivelul din trimestrul I 2010, datorită unei mai bune colectări a accizelor.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Cătălin Croitoru către Boc: „Emile, aşa cum ai închis spitalele, o să închizi şi şcolile, pentru că profesorii vor pleca”

Proteste şi procese pentru drepturile dascălilor

Acesta a admis că şi majorarea TVA de la 19% la 24%, operată de Guvern în vara anului 2010, a condus la majorarea veniturilor la bugetul de stat, însă a spus că rezultatele se datorează, în primul rând, luptei împotriva evaziunii fiscale, deşi nu toţi angajaţii statului sunt 'nişte îngeri'.

"În primul rând, o toleranţă zero faţă de corupţie şi evaziune fiscală, chiar dacă uneori sunt probleme şi recunosc că nu sunt nişte îngeri toţi cei care lucrează în instituţiile statului. Important este că voinţa Guvernului, a Ministerului Finanţelor, a instituţiilor statului, Parchet, Poliţie este de a limita evaziunea fiscală şi de a lupta împotriva corupţiei", a explicat Boc veniturile crescute la buget.

Statul nu trebuie să cedeze domeniile strategice

Primul ministru a afirmat că privatizarea Petrom a fost o greşeală, astfel că statul nu trebuie să mai renunţe la domeniile strategice.

"Eu cred că domeniile strategice trebuie să aparţină statului român, dar trebuie schimbate conducerea şi managementul. O astfel de soluţie va avea şi costuri pentru partidele politice, care nu îşi vor mai putea numi oamenii în consiliile de administraţie", a afirmat premierul.

Totodată, Emil Boc a criticat şi acordarea de prime de Paşti sau de vacanţă în societăţile de stat cu pierderi.

"Susţinerea majorării salariilor cu 50%, în 2008, a fost o greşeală"


Referitor la salariile profesorilor, premierul recunoaşte "cu smerenie" că a fost o greşeală majorarea lor cu 50%, în urmă cu trei ani.

"O spun răspicat şi cu smerenie în faţa românilor: susţinerea majorării salariilor cu 50%, în 2008, a fost o greşeală pe care şi eu o recunosc. Am fost unul dintre aceia care, deşi nu eram nici membru al Guvernului sau al Parlamentului, am susţinut din calitatea de preşedinte de partid majorarea salariilor. Recunosc, însă că a recunoaşte este mai bine decât a persevera în greşeală. Spun asta acum, după ce a trecut această criză peste noi, şi cred că ar trebui să-i schimbe şi pe politicieni", a spus Boc.

Şeful Executivului a precizat că punctul de vedere al coaliţiei de guvernare este ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru proiectul legii pentru uniformizarea salariilor din învăţământ.

"Ce motive ar avea românii să îi voteze pe Ponta şi pe Antonescu?"

Emil Boc a apreciat că "românii vor resimţi în 2012 efectele pozitive ale măsurilor grele luate în anii grei şi acest lucru se va vedea la vot". "Ce motive ar avea românii să îi voteze pe Ponta şi pe Antonescu? Cred că românii care au avut curajul să facă ceva trebuie votaţi. Sunt convins că şi noi vom avea prima şansă în 2012", a spus Emil Boc întrebat despre şansele pe care le are PDL la alegerile din 2012.

Întrebat dacă intenţionează să demisioneze în următoarele luni, Emil Boc a afirmat că va rămâne la conducerea Guvernului atâta timp cât va beneficia de susţinere politică, adăugând însă că lucrează zilnic la "intensitate" de parcă ziua respectivă ar fi ultima în calitate de şef al Guvernului.

El a adăugat că se concentrează pe angajarea răspunderii în Parlament pentru reglementarea salariilor profesorilor şi, posibil, Codul Social.

Numirile politice să fie decise "doar" pentru secretari de stat şi şefi de agenţii

Premierul Emil Boc pledează în continuare pentru impunerea unui pact al stabilităţii funcţiei publice şi că personal doreşte ca numirile politice să fie decise "doar" la nivelul secretarilor de stat şi şefilor de agenţii, restul posturilor urmând să fie ocupate de profesionişti.

"Poate în partea a doua a mandatului vom reuşi la nivelul clasei politice să impunem acel pact al stabilităţii funcţiei publice, să stabilim foarte clar palierul până la care sunt numiri politice. Eu, personal, mă pronunţ pentru numiri politice doar la nivelul secretarilor de stat şi al şefilor de agenţii, care vin şi pleacă o dată cu un guvern. În rest, ceilalţi trebuie să fie profesionişti care să fie validaţi de concursuri profesionale organizate de corpul academic", a spus Boc la TVR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite