Blocaj total în Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea Senatului prin care s-a validat lista cu cei 11 membri CSM a fost declarată neconstituţională. Soluţia dată ieri de Curte aruncă în aer Justiţia din România. Juriştii nu găsesc nicio cale legală prin care haosul declanşat de decizia Curţii Constituţionale să ia o formă legală.

Citiţi şi:

Predoiu: Termenele lungi de soluţionare a proceselor sunt motiv de îngrijorare pentru Ministrul Justiţiei

În cazul în care CC îşi va motiva decizia prin reluarea alegerilor la CSM, nu există niciun alt for abilitat de Constituţia României care să preia puterile Consiliului Superior al Magistraturii până la organizarea noilor alegeri. În plus, organizarea alegerilor la CSM ar putea dura până la şase luni, timp în care actualul Consiliu nu poate lua decizii, întrucât acestea ar fi nule de drept.

Cu toate acestea, surse din Curtea Constituţională afirmau, ieri, că întreaga procedură de alegeri trebuie reluată doar pentru cei patru membri ai Consiliului al căror drept de a candida a fost pus sub semnul întrebării. „Se reiau alegerile doar în cazurile celor patru care au provocat controverse. E vorba de alegerile în cadrul instanţelor care i-au votat. Până la încheierea alegerilor, CSM va avea 15 membri pentru a putea funcţiona. Între timp, Senatul îi poate vota pe cei care nu au probleme", a declarat sursa citată.

Contestaţii

La 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au contestat la Curtea Constituţională hotărârea prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii pentru un mandat de şase ani. De asemenea, PDL a reclamat că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.

„Oricare ar fi motivarea dată de Curtea Constituţională, se va relua votul de la Senat. Senatorii vor trebui să-i valideze individual pe membrii CSM", a precizat Cristi Dănileţ, membru ales, în 2010, din partea judecătoriilor în CSM.Există specialişti în drept însă care susţin că, dacă Senatul va revota individual membrii Consiliului, se va încălca Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, ceea ce va atrage după sine o nouă posibilă decizie de neconstituţionalitate. Pe de altă parte, Victor Alistar, numit în CSM din partea societăţii civile, este de părere că, în ceea ce îl priveşte, Curtea Constituţională s-a substituit unei instanţe de administrativ-contencios.

Controverse politice

Până la publicarea motivării Curţii Constituţionale, reprezentanţii partidelor politice au interpretări diferite în privinţa procedurii care trebuie urmată. „Senatul va putea valida mandatele celorlalţi candidaţi care nu au fost contestaţi", afirmă Iulian Urban (PDL), vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat. „Efectele hotărârii Senatului prin care au fost validaţi candidaţii respectivi la CSM sunt suspendate. La acest moment, nu mai avem CSM. Se reia toată procedura, inclusiv alegerile din cadrul CSM", afirmă Toni Greblă (PSD), preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Disputele dintre Putere şi Opoziţie vin în contextul în care în Senat diferenţa în favoarea arcului guvernamental este de un singur vot. Dacă motivarea Curţii va lăsa loc de interpretări, decizia finală va fi una politică.

De altfel, lista membrilor aleşi în noul CSM a fost validată de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă, tocmai în condiţiile absenţelor unor senatori ai Puterii. Şeful statului, Traian Băsescu, a cerut, la 5 ianuarie, amânarea alegerii preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM până după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei.

CSM nu comentează

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale în legătură cu cele două contestaţii ale PDL privind hotărârile prin care Senatul a validat componenţa forului. CSM refuză să comenteze decizia Curţii până la publicarea motivării în Monitorul Oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite