Predoiu: Termenele lungi de soluţionare a proceselor sunt motiv de îngrijorare pentru Ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că lungirea termenelor de soluţionare a proceselor este îngrijorătoare şi că, deşi a luat măsuri pentru rezolvarea acestei probleme, rezultatete se pot vedea în timp.

El a explicat, în cadrul intervenţiei sale de la Consiliul Investitorilor Străini, că există patru cauze ale lungirii termenului de soluţionare a proceselor: modificarea frecventă, nejudicioasă şi fără un instrument de evaluare a competenţei materiale a instanţelor, procedurile de citare care dau naştere la abuzuri şi amânări, alocarea judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii în zone care nu întotdeauna sunt cele optime şi volumul inegal de încărcare cu dosare a instanţelor, ceea ce duce la stabilirea unor termene lungi.

"Termenele proceselor de judecată ne preocupă în cel mai înalt grad şi suntem îngrijoraţi de prelungirea acestora în ultimul an. Am identificat patru cauze care duc la prelungirea acestor termene. Una dintre ele este modul în care tipurile de cauză sunt alocate spre rezolvare diferitelor instanţe. În acest moment competenţele sunt alocate nejudicios între instituţii, astfel încât unele instanţe sunt foarte aglomerate şi există zone de anormalitate", a spus Predoiu.

"Există un diferend între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Suprem al Magistraturii în privinţa modului în care trebuie structurat acest sistem. Există necesitate de a suplimenta numărul de judecători, dar nu împărtăşesc explicaţia generală cu lipsa de judecători. Suntem departe de a avea un deficit pe judecători. Noi avem acum 20 de judecători la 100.000 de locuitori, în timp ce în Franţa raportul este de 11 judecători la 100.000 de locuitori, în Italia de 10, în Austria raportul este egal cu cel de la noi, iar în Germania sunt mai mulţi judecători la 100.000 de locuitori decât în România", a adăugat ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a solicitat sprijinul investitorilor pentru acţiuni de lobby care să stabilească priorităţile privind justiţia în agenda publică. El a dat ca exemplu buna colaborare pe care o are ministerul pe care îl conduce cu investitorii pe documente cum ar fi Ordonanţa pentru modificarea legii societăţilor comerciale sau elaborarea unei noi legi privind reorganizarea Registrului Comerţului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite