Blaga, pus cu botul pe labe de cel căruia i-a fost “buldog credincios”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Blaga este unul dintre cele mai interesante şi contradictorii personaje ale politicii autohtone. Cu mulţi ani în urmă a fost poreclit “buldogul” chiar de cel bănuit că l-ar fi obligat acum să-şi dea demisia de onoare, preşedintele Traian Băsescu. Porecla făcea referire nu la modul încrâncenat în care vorbeşte, ci pentru modul în care abordează fiecare problemă.

Blaga a fost considerat cel mai bun organizator de campanii al PDL-ului, un fel de Viorel Hrebenciuc al portocaliilor, fără alura de “eminenţă cenuşie” şi nuanţa machiavelică atribuită celui din urmă.

Mai citeşte şi:

UPDATE Traian Băsescu către Igaş, după depunerea jurământului: "Deja ţi-ai uitat şeful!"

Cine e Traian Igaş, noul ministru de Interne

Şeful Jandarmeriei: „Eu nu demisionez!”

N-are pic de carismă politică, dar este un foarte bun negociator, apreciat public până şi de adversarii din PSD. Este ministrul pe care fostul comisar european pentru justiţie, libertate şi securitate Franco Frattini îl numea “colegul şi prietenul meu”, în 2007, când Ministerul de Interne era zguduit de demisia şefului de atunci al Direcţiei Generale Anticorupţie.

2007, anul când s-a declanşat conflictul cu Udrea

După ce Băsescu a ajuns şef al statului, în 2004, Blaga a ocupat o scurtă perioadă de timp postul de şef de cabinet al acestuia, poziţie ce i-ar lungit porecla: “buldogul credincios al preşeşedintelui”. Potrivit zvonurilor, de atunci ar data rivalităţile dintre Vasile Blaga şi “blonda de la Cotroceni”, Elena Udrea, război care s-a acutizat pe măsură  ce fosta consilieră prezidenţială urca în ierarhia partidului.

Căderea în dizgraţie

Despărţirea de preşedinte s-ar fi produs, conform analiştilor politici, în anul 2007, când PDL s-a retras din cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. Câţiva miniştri, printre care şi Blaga, s-ar fi opus iniţial acestei mişcări, cerând să rămână la guvernare alături de PNL, poziţie ce le-a adus acuzaţia de trădare din partea lui Băsescu, politicianul despre care se spune că nu uită şi nu iartă.

Tripleta Blaga - Videanu - Berceanu

După ultimele alegeri prezidenţiale, Traian Băsescu a început atacurile directe împotriva trioului Vasile Blaga - Adrian Videanu - Radu Berceanu, greii partidului care nu s-ar fi implicat suficient în campanie şi s-ar fi simţit daţi la o parte de tabăra formată în jurul consilierilor de la Cotroceni.
Ciocnirile dintre cele două tabere au atins punctul culminant anul acesta, în timpul întâlnirii din iunie, de la Snagov, când preşedintele i-a criticat pe cei trei atât pentru prestaţia lor ca miniştri, cât şi ca lideri ai partidului. Le-a reproşat celor trei că l-ar fi sabotat pe premierul Emil Boc, evitând restructurările şi crescând salariile din instituţiile pe care le conduceau. "Pentru 30.000 de oameni care sunt clientela voastră sacrificaţi nouă milioane de alegători", le-ar fi reproşat Băsescu, potrivit unor relatări. Fără a rosti nume, preşedintelele le-a promis minştrilor care n-au făcut reforma că vor plăti pentru toate acestea.
În acea noapte, Băsescu l-a atacat frontal pe fostul ministru de la transporturi, din cauza incapacităţii acestuia de a cheltui fondurile europene aflate la dispoziţie României: “Berceanu, nu te mai plânge că n-ai bani şi nu te mai duce să ceri la Guvern! Ai avans de 10% din fondurile comunitare!”.

Dosare spălate în public

Războiul dintre preşedinte şi greii partidului a coincis cu o mare dezvăluire de presă. Cu câteva zile înaintea întâlnirii de taină de la Snagov, din iunie, în presă izbucnea scandalul contractului de 10 milioane de lei pe care ginerele lui Blaga, Andrei Rudeanu, îl avea cu regionala Timişoara a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Contract semnat pentru servicii de pază şi plătit de o companie din ministerul lui Berceanu.
Cei care ar fi furnizat presei informaţia ar fi fost rivalii din PDL ai lui Blaga, oamenii preşedintelui, s-a spus la vremea respectivă.

Blaga, ultimul din trio care părăseşte Guvernul

La remaniere, Videanu şi Berceanu au dispărut din cabinetul lui Boc. A rămas Vasile Blaga, cotat însă la bursa pariurilor cu puţine şanse de supravieţuire pe termen lung. Ceea ce s-a întâmplat vineri, mitingul cu scandări obscene al poliţiştilor, ar fi fost pretextul ideal pentru a-l alunga din executiv pe “buldog”.

Bucureştiul, pierdut din cauza tripletei BVB

Blaga şi Videanu sunt vinovaţi, în opinia preşedintelui, şi de pierderea Capitalei la la ultimele alegeri locale: “N-aţi fost în stare să găsiţi un lider la Bucureşti. Aţi vrut să păstraţi toţi câte o bucăţică din Bucureşti. Videanu a pierdut glorios Bucureştiul pentru că n-a ştiut să comunice ce-a făcut. Blaga a pierdus alegerile, de asemenea, victorios. Negoiţă e bun, dar nu se ştie dacă e…”, ar fi spus Băsescu în aceaşi noapte furtunoasă de la Snagov.

Războiul Blaga - Udrea

Vechiul conflict mocnit dintre Blaga şi Udrea a ieşit la suprafaţă tot anul acesta, când au ajuns la jurnalişti mai multe relatări privind ciocnirile dintre cei doi la întrunirile partidului. Dacă Vasile Blaga a negat categoric existenţa unei astfel de bătălii, Udrea a admis totuşi că nu sunt în relaţii tocmai bune: “Într-un partid nu e nevoie ca oamenii să se iubească, trebuie să funcţioneze având acelaşi scop", a spus ministrul Turismului.
Grupul greilor din PDL a pierdut definitiv Bucureştiul în favoarea oamenilor lui Băsescu, în septembrie anul acesta, când Elena Udrea a fost numită preşedinte interimar al organizaţiei locale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite