Casa oamenilor cu chip de lup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana a dus o viaţă aproape normală, în ciuda malformaţiei de care suferă
Mariana a dus o viaţă aproape normală, în ciuda malformaţiei de care suferă

Familia care locuieşte într-o casă din secolul al XVIII-lea seamănă la faţă cu „lupii“ care decorează faţada construcţiei. Membrii unei familii din Bistriţa care au o malformaţie ce îi face să semene la faţă cu lupii au dat naştere unei legende urbane intens vehiculate în oraş.

Legenda unui blestem a crescut în jurul familiei Magyarosi cu atât mai mult cu cât locuiesc într-o casă veche din secolul XVIII, ce are pe faţadă două figuri din piatră, care seamănă cu nişte lupi. De aici s-a născut povestea potrivit căreia cei care locuiesc în casă sunt blestemaţi să ia chipul lupilor de pe clădire.

Vedeţi aici GALERIA FOTO cu oamenii lup!

Născut fără creier, un băieţel a împlinit un an

Mona Lisa, autoportretul deghizat al lui da Vinci?

Marianei Magyarosi (42 de ani) şi familiei sale li s-a dus vestea că au atras asupra lor blestemul casei cu lupi, din cauza chipului ciudat pe care îl au şi a casei cu cele două figurine în relief. Mariana locuieşte în casa misterioasă de la vârsta de opt ani. Deşi părinţii ei erau perfect normali, ea şi sora ei, Sofia, s-au născut amândouă cu chip de lup.

În ciuda malformaţiei sale, Mariana, casnică, a dus o viaţă aproape normală: s-a măritat şi a făcut fără teamă trei copii. Doar unul dintre ei, Iosif, seamănă cu tatăl, un om cu trăsături fireşti. Iosif are 16 ani şi face performanţă în sport.

Dincolo de prejudecăţi

În casa familiei Magyarosi sunt mai multe poze cu el în echipament de fotbal şi trofee câştigate la judo. De altfel, mama e mândră de toţii copiii ei. „Copiii merg la şcoală, fata e măritată, nu avem nicio problemă", spune Mariana, cu a cărei familie s-a obişnuit deja toată lumea din oraş. Cristina (18 ani) şi Zoli (16 ani) i-au moştenit trăsăturile.

Fata nu s-a temut nici ea să dea naştere unui copil: cel mai nou membru al familiei este Cristian, care s-a născut prematur zilele trecute şi a preluat şi el trăsăturile bizare ale mamei. Cel mai greu au trecut peste acest defect sora Marianei, Sofia, şi fiul ei, Raini. Aceştia sunt foarte tăcuţi şi stau mai mult închişi, în camerele întunecoase de la parterul clădirii. Despre Sofia, vecinii spun că are chipul mai deformat decât al Marianei, dar că este văzută foarte rar.

Au cerut să li se dea jos statuile de pe casă

Toţi locuiesc cu chirie în imobilul-monument istoric din secolul XVIII. „Statuia a fost făcută înainte să ne mutăm noi aici. Multă lume mă întreabă. Unii spun că ar fi un blestem. Dar e o legendă, nu e nimic adevărat", spune Mariana Magyarosi despre presupusul blestem care planează în jurul familiei. Acum câţiva ani, femeia a cerut primăriei să-i dea jos cele două statuete, pentru a scăpa de speculaţiile oamenilor, însă cererea ei a fost refuzată, imobilul fiind monument istoric.

Casa, situată pe Strada Nicolae Titulescu, este cunoscută în documentele istorice sub numele de „Casa cu Lei". Istoricul de artă Vasile Duda a explicat că, de fapt, este vorba de doi lei, a căror realizare artistică lasă de dorit. „Nu arată chiar ca nişte lei, sunt mai amărâţi... Dar reprezintă însemnele breslei măcelarilor de pe vremuri", explică istoricul.

Malformaţie genetică

Medicii încearcă să-şi explice şi ei malformaţia acelor oameni, care s-au născut din părinţi cu aspect normal. Aceştia sunt de părere că au de-a face cu boală congenitală. „Este vorba de un sindrom lupoid, o boală rară care ar putea să fie cu transmitere genetică", spune Doina Petri, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa. Malformaţia se poate trata doar prin chirurgie estetică.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite