Li s-a dus vestea că sunt blestemaţi să aibă chip de lup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana spune că povestea cu blestemul este doar o legendă
Mariana spune că povestea cu blestemul este doar o legendă

Membrii unei familii din centrul istoric al Bistriţei au o malformaţie care le-a dus vestea că au chip de lup. Legenda unui blestem s-a creat în jurul lor, deoarece locuiesc într-o casă veche din secolul XVIII, ce are pe faţadă două figuri animalice din piatră, cu care seamănă foarte bine.

GALERIE FOTO!

Marianei Magyarosi şi familiei sale li s-a dus vestea că au atras blestemul casei cu lupi, din cauza chipului ciudat pe care îl au şi a casei cu cele două figurine în relief, pe faţadă. Mariana, femeia cu bot de lup, locuieşte în casa misterioasă de la vârsta de opt ani. Deşi părinţii ei erau perfect normali, ea şi sora ei Sofia s-au născut amândouă cu chip de lup.În ciuda malformaţiei sale, Mariana a dus dintotdeauna o viaţă normală: s-a măritat şi a făcut fără teamă trei copii. Doar unul dintre ei, Iosif, seamănă cu tatăl, un om cu trăsături fireşti. Cristina, de 18 ani,  şi Zoli, 16 ani, i-au moştenit trăsăturile de lup. Acelaşi chip îl au şi sora Marianei, Sofia, şi fiul ei Raini.

Casa cu lei

Au cerut să li se dea jos statuile de pe casă

Toţi locuiesc cu chirie într-un imobil monument istoric din secolul XVIII, din cauza căruia şi-au atras o adevărată legendă. Casa, de pe care s-a desprins aproape toată tencuiala din cauza degradării, păstrează încă un basorelief cu două figuri de animale, sculptate în piatră, care seamănă foarte bine cu chipurile oamenilor-lup. „Statuia a fost făcută înainte să ne mutăm noi aici. Multă lume mă întreabă. Unii spun că ar fi un blestem. Dar e o legendă, nu e nimic adevărat", spune Mariana Magyarosi despre presupusul blestem care planează în jurul familiei. Acum câţiva ani, femeia a cerut primăriei să dea jos cele două statuete, pentru a scăpa de speculaţiile oamenilor, însă cererea ei a fost refuzată, imobilul fiind monument istoric.

Casa, situată pe Strada Nicolae Titulescu din Bistriţa, datează din secolul XVIII şi este cunoscută în documentele istorice sub numele de „Casa cu Lei". Istoricul de artă Vasile Duda explică simbolul celor două figuri de piatră. „Sunt doi lei. Nu arată chiar ca nişte lei, sunt mai amărâţi... ca leul românesc. Dar reprezintă însemnele breslei măcelarilor de pe vremuri", explică istoricul.

O malformaţie cu transmitere genetică

Medicii încearcă să-şi explice şi ei malformaţia acelor oameni, care s-au născut din părinţi cu aspect normal. Aceştia sunt de părere că au de-a face cu o boală congenitală, cauzată de o modificare cromozomială. „Probabil că este vorba de un sindrom lupoid, o boală rară care ar putea să fie cu transmitere cromozomială", spune Doina Petri, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa.       

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite