Brăila/ O secţie a muzeului, transformată în cârciumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au restaurat Secţia de Etnografie a Muzeului Brăilei, al cărei spaţiu îl scot la licitaţie  cu destinaţia restaurant. Berea, cafeaua şi ţigările vor lua locul obiectelor din patrimoniul cultural. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că restul muzeului are spaţiu suficient pentru a adăposti colecţiile.

Cele peste 3.000 de piese din patrimoniul etnografic al Muzeului Brăilei urmează să fie înlocuite cu o tejghea de bar, scaune şi mese. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat că schimbă în restaurant destinaţia Secţiei de Etnografie din Grădina Publică, cunoscută sub numele de Grădina lui Panait Istrati.

Mai citeşte şi:

Trofeele lui Ceauşescu de sute de mii de euro zac înghesuite în depozit

Clădirea în care funcţionează Secţia de Etnografie este în curs de reabilitare. Lucrările costă peste 3,5 milioane de euro, bani proveniţi integral de la CJ. În acelaşi proiect sunt incluse şi Muzeul Brăilei (corpul B şi C), Casa Memorială „Panait Istrati" şi Centrul Cultural „Nicăpetre", toate aflate în zona Grădinii Publice.

„Urmează să vedem dacă noi putem schimba destinaţia acelei clădiri. Oricum, muzeu nu vom mai face acolo. Există corpurile B şi C, unde este destul spaţiu pentru muzeu. Avem suficiente muzee. Dacă ar fi după domnul Cândea (directorul instituţiei, n.r.), ar trebui să transformăm în muzeu jumătate din oraş", a spus Gheorghe Bunea Stancu.

Directorul muzeului e de acord

În clădire a mai funcţionat cândva un local. Până ca Secţia de Etnografie să fie mutată în Grădină, acolo domnea unul dintre cele mai renumite restaurante din Brăila, „Privighetoarea", care a fost deschis la începutul secolului XX.

Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, consideră de bun augur ideea preşedintelui CJ. „La Secţia de Etnografie nu erau respectate microclimatul şi nevoile de conservare pentru piese, astfel că, în scurt timp, colecţia a fost închisă şi în loc a rămas un imens depozit. Au apărut mari probleme la clădire, în primul rând ciuperci care au pus patrimoniul în pericol", a explicat directorul.

Secţia de Etnografie se redeschide la toamnă, în corpul B al muzeului, cu două teme mari: agricultura şi pescuitul.„Datoria mea este să gestionez colecţiile şi să-mi desfăşor activitatea ştiinţifică la cele mai înalte standarde. Avem o colecţie de peste 3.000 de piese, organizăm expoziţii permanente şi avem expoziţii care circulă prin ţară în colaborare cu alte muzee şi instituţii culturale", a spus muzeograful Gabriela Cloşcă, şeful Secţiei de Etnografie.

Muzeul a fost restaurat din bani publici

image

În ceea ce priveşte restaurantul, autorităţile nu au încă un plan concret, urmând să fie întocmit un studiu de fezabilitate în baza căruia se va face un caiet de sarcini, iar clădirea va fi scoasă la licitaţie pentru concesionare. Firma care va deţine restaurantul va fi obligată să respecte o serie de reguli care să ţină seama că în zonă sunt cele ma0i importante clădiri culturale ale Brăilei, inclusiv Casa Memorială „Panait Istrati".

Club într-un han din secolul al XVIII-lea

Unul dintre cluburile cu renume din Ploieşti, Konaque, funcţionează de aproximativ 10 ani în Muzeul „Casă de Târgoveţi din secolul al XVIII-lea", secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, un muzeu care a aparţinut negustorului Hagi Prodan.

„Reprezentanţii clubului au folosit pivniţa conacului, pe care au amenajat-o chiar ei. Noi nu aveam nicio expoziţie amenajată acolo, pentru că obiectele nu s-ar fi conservat în condiţii optime, aceea fiind de fapt o pivniţă în care se păstra varza. Clubul foloseşte şi o parte din curtea muzeului, unde au fost amplasate mese pentru clienţi", a explicat Marinela Peneş, directorul adjunct al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Vali Toma

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite