Trofeele lui Ceauşescu de sute de mii de euro zac înghesuite în depozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Vrancei deţine 200 de trofee din colecţia de la Scroviştea, a căror valoare se ridică la sute de mii de euro. Pentru că muzeul nu dispune de suficient spaţiu, trofeele lui Nicolae Ceauşescu stau prăfuite în depozit, doar 14 dintre acestea fiind expuse pentru public.

Piesele de rezistenţă din expoziţia "Vânat şi trofee de vânătoare" sunt coarnele de cerb carpatin, obţinute de Nicolae Ceauşescu în 1982 la Pralea, un trofeu de 211,12 puncte şi o blană de urs adult (foto), vânat în 1973 la Cuşma, cu 346,91 de puncte. Ambele au fost medaliate cu aur la Consiliul Internaţional de Vânătoare. Acestea ajung la 8.000 de euro fiecare.

image

"Animalele erau vânate de Ceauşescu. Gonacii i le aduceau în bătaia puştii, aşa cum se făcea atunci. Expoziţia la noi este din anul 1995. Avem trofeele în custodie de la Scroviştea, din marea colecţie Nicolae Ceauşescu", ne-a declarat doctorand Elvira Macovei, muzeograf la Secţia de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Vrancei.

Într-o cămăruţă de doar 20 de metri pătraţi sunt expuse, alături de alte exponate, încă 12 trofee obţinute de fostul dictator în Epoca de Aur, coarne de cerbi lopătar, blana de la un pui de urs, coarne de capră neagră, colţi de mistreţi dar şi mufloni.

image

Restul trofeelor, adică mai bine de 150 la număr, stau înghesuite pe rafturi în depozitul muzeului.

image

Trofeele sunt tratate de două ori pe an, pentru a nu se degrada.


"Nu avem ce face. Nu avem spaţiu. Avem această problemă de mult timp", ne-a declarat şi directorul Muzeului Vrancei, prof. dr. Horia Dumitrescu.

Piciorul de elefant, piesa exotică

La expoziţia de la Secţia de Ştiinţe ale Naturii există şi o piesă exotică: un mulaj de pe piciorul unui elefant, un trofeu primit cadou de Nicolae Ceauşescu în vizitele sale în Africa.

image

Fostul dictator a deţinut recordul mondial o perioadă de zece ani cu un trofeu la coarne de cerb obţinut în 1980. Un cerb carpatin de 12 kilograme, vânat chiar la Soveja şi cu care a obţinut 261,7 puncte. Din păcate, acesta se află la muzeu la Posada şi nu a fost adus la Muzeul Vrancei.

"Ceauşescu a vânat mult timp şi la Soveja. Are acel trofeu de coarne de cerb cu record mondial. Un astfel de trofeu face şi 10.000 de euro. Dar trofeele sunt patrimoniu naţional şi nu se vând. Fiecare trofeu are o lege a lui", spune Gabriel Birghelea de la departamentul de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Focşani.

Lui Nicolae Ceauşescu i s-a pregătit şi o casă la Soveja pentru sezonul de vânătoare, "Dragomira", de care s-a bucurat însă puţin timp, înainte de Revoluţia din decembrie 1989.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite