Bătaie de joc / 55 de aparate EKG cumpărate pe bani mulţi stau nefolosite din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

55 de aparate pentru monitorizarea inimii achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în 2008 cu bani de la Banca Mondială au stat neutilizate până acum. Electrocardiografele erau destinate unităţilor de primire urgenţe (UPU) şi vor fi redistribuite la alte spitale care duc lipsă de astfel de tehnologie.

După ambulanţele care stăteau pe tuşă, comisia pusă de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, să vâneze echipamentele medicale care zac prin spitale a găsit 55 de aparate EKG nefolosite.

Mai citiţi şi:

Ce facem în caz de diagnostic greşit

În anul 2008, Ministerul Sănătăţii (MS), condus pe atunci de Eugen Nicolăescu, a cumpărat cu bani de la Banca Mondială 243 de aparate destinate investigării sistemului cardiovascular, cu un preţ mediu de 1.000 de euro bucata. Echipamentele au fost luate pentru folosirea în unităţile de primiri urgenţe din spitalele mici, pe baza cererilor făcute de direcţiile de sănătate publică.

Două în loc de unul

„Deoarece direcţiile de sănătate publică au solicitat în unele localităţi mai multe dispozitive decât era necesar, o parte dintre aparate a rămas neutilizată sau nu a fost folosită la capacitatea normală de lucru", justifică MS. Practic, autorităţile sanitare locale au profitat la acea oră de oportunitate şi au cerut două aparate în loc de unul, explică oficialii ministerului.

„Atunci se ştia că urmează să se facă şi compartiment de primire urgenţe şi au cerut un EKG şi pentru asta, şi pentru camera de gardă, însă, după modificările care au fost în sistem, compartimentele nu s-au mai făcut şi aparatele au rămas", ne-a declarat subsecretarul Raed Arafat, preşedintele comisiei de control din minister.

MS a decis ca dispozitivele găsite neutilizate sau folosite parţial să fie redistribuite la secţiile de primiri urgenţe, ATI şi cardiologie care au nevoie de ele, din spitale aflate tot în judeţele respective.

Astfel, potrivit MS, Spitalul Orăşenesc Lipova din judeţul Arad a cerut două aparate EKG, iar unul va fi redistribuit la Spitalul Judeţean - secţia de Cardiologie. „Noi am avut mereu nevoie de aparatură şi nu au fost fonduri până acum", a spus Ioan Piţ, şeful secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean din Arad.

La Făurei nu s-au găsit specialişti

Alte două electrocardiografe cumpărate de MS au ajuns la Spitalul Orăşenesc Făurei din judeţul Brăila. Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Lavinia Craioveanu, spune că aparatele au ajuns la Făurei pe vremea când se dorea realizarea unei UPU care să deservească zona respectivă. „Ne-am dorit un centru de urgenţă la Făurei, dar nu am reuşit să aducem acolo şi medicii necesari", spune dr. Lavinia Craioveanu.

Unul dintre aparate va pleca la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, chiar dacă, potrivit directorului financiar-contabil al Spitalului Orăşenesc Făurei, Ionel Moraru, cele două aparate au fost folosite din plin din 2008 încoace. Antoneta Ioniţă, şefa UPU Brăila, spune că este mare nevoie de EKG-ul de la Făurei, pentru că „avem un aparat de acest tip achiziţionat tot prin Banca Mondială, dar care se defectează uneori".

„Niciun aparat nu e în plus"

În Dolj, unul dintre cele două aparate aflate în dotarea Spitalului Municipal Calafat va fi transferat către Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova - secţia UPU, transmite MS. Numai că directorul Spitalului Municipal Calafat, Stelian Voinea, spune că niciun aparat nu e în plus în unitatea sa.

„N-aş putea să spun că aceste două aparate sunt vitale pentru spital, dar nu ne convine să rămânem fără vreunul dintre ele. Nu ne-a întrebat nimeni dacă le-am folosit sau nu, dar există un registru în care se trec aceste lucruri şi presupun că a fost consultat. Pornesc de la prezumţia de bună-credinţă, poate că la Craiova este mai multă nevoie de el", a spus Stelian Voinea. (Olivia Tulbure, Laura Pumnea)

Ambulanţele de pe tuşă

Mai mult de jumătate (152 din 250) dintre salvările destinate consultaţiilor la domiciliu cumpărate de MS în anul 2007 au fost utilizate necorespunzător de către serviciile judeţene de ambulanţă, potrivit unui raport al aceleiaşi comisii de control. Verificările continuă cu aparatele de ventilaţie din secţiile de Reanimare şi Terapie Intensivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite