Băsescu îi trimite pe procurori în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vămile de interior ar fi, conform preşedintelui, esenţa fraudei vamale, întrucât acolo se stabileşte valoarea mărfurilor. Prezent la bilanţul Ministerului Public, şeful statului, Traian Băsescu, a precizat, ieri, din nou, că ar vrea să vadă acţiuni de control la Vama Constanţa.

Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii în contextul în care procurorii au declanşat o acţiune fără precedent în vămile din România, fiind operate sute de arestări preventive pentru fapte de corupţie, dar şi pentru evaziune fiscală de mari proporţii. De altfel, şeful statului a mai arătat că rapoartele financiare conduce la o conluzie sumbră: peste 30 de procente din resursele care se cuvin statului sunt suspecte a fi evazionate.

Citiţi şi:

Suspendarea lui Băsescu, inclusă în protocolul PSD-PNL

Liderul PSD, Victor Ponta, s-a arătat însă sceptic, arătând că nu-l ia în serios pe Băsescu când acesta afirmă că ar vrea să vadă acţiuni la Vama Constanţa. Ponta este de părere că nu se va ajunge la Constanţa „până când nu se termină de ars şi de ascuns toate documentele şi de dus toate containerele fratelui mai mare (Mircea Bă­sescu - n.r.)".

A uitat cum îl cheamă pe cumătrul Bercea

Şeful statului a simţit nevoia să vorbească despre mult blamata legătură de cumetrie dintre fratele său şi interlopul oltean Bercea Mondial.

Deşi, de-a lungul timpului, preşedintele a evitat să comenteze relaţiile lui Mircea Băsescu cu Bercea Mondial şi chiar însuşi şeful statului a încins o horă cu interlopul, în 2009, cu ocazia unei sărbători a rromilor, acum, Băsescu a dat de înţeles că a uitat şi cum îl cheamă.

"În fiecare judeţ, dacă iei informaţii, îţi dai seama că sunt două, trei clanuri, patru, cinci în judeţele mai mari. Sigur, DIICOT a obţinut rezultate excepţionale în 2010, dar cred că trebuie să ne propunem ca în doi-trei ani să nu mai auzim de astfel de organizaţii ad hoc într-un judeţ sau în altul. În doi-trei ani să nu mai avem niciun... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'. Bercea Mondialul. Să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oameni care probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie a statului să-i întrebe ceva", a spus şeful statului.

Procedura sechestrului, criticată

Şeful statului a vorbit şi despre necesitatea introducerii sechestrului pe bunurile posibil dobândite ilegal încă din prima fază a anchetei, întrucât cei cercetaţi ar avea tendinţa să-şi transfere averea pe numele altor persoane, pentru a-i pierde urma. Conform legii însă, sechestrul asigurator se poate aplica chiar imediat după începerea urmăririi penale.

De altfel, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat, ieri, chiar în deschiderea bilanţului privind activitatea Ministerului Public pentru anul 2010, că, numai în cursul anului trecut, anchetatorii au pus sechestru pe bunuri şi conturi în valoare de peste 300 de milioane de euro, ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de contrabandă şi evaziune fiscală.

Kovesi a precizat însă că ar fi necesară completarea legislaţiei cu prevederi care să stabilească în mod clar cum pot fi recuperate bunurile sau sumele de bani declarate de instanţe ca fiind obţinute ilegal. De altfel, incoerenţa legislativă privind recuperarea prejudiciilor nu este singura problemă cu care se confruntă sistemul judiciar.

Problemele Justiţiei

Laura Codruţa Kovesi a insistat din nou pe necesitatea prelungirii perioadei de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore sau chiar la 72 de ore. În plus, procurorul general solicită ca poliţişti judiciari - cei care au soluţionat mare parte din dosarele aflate pe rolul Parchetelor - să fie trecuţi exclusiv sub „tutela" Ministerului Public.

În prezent, poliţiştii judiciari sunt coordonaţi de Ministerul Public, însă sunt salariaţi ai Ministerului de Interne. La bilanţul Ministerului Public a fost prezent şi şeful SRI, George Maior, care a dezvăluit că, anul trecut, instituţia pe care o coordonează a trimis Parchetului General nu mai puţin de 900 de informări.

1,5 milioane de dosare penale sunt în prezent în România. Cifra este record, conform procurorului general, Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite