Băsescu: Guvernul va emite o OUG în privinţa funcţionării ANI, după ce va primi motivaţia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la Bruxelles, după întâlnirea avută cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate (ANI) după ce va primi motivaţia Curţii Constituţionale a României (CCR).

Băsescu a mai spus că i-a dat asigurări preşedintelui CE că România îşi va respecta angajamentele pentru ca ANI să fie funcţională.

Vezi aici motivaţia CCR: Membrii Curţii Constituţionale susţin că nu au fost informaţi că sunt cercetaţi de ANI

"În ceea ce priveşte ANI, căreia Curtea Constituţională i-a luat, printr-o hotărâre, atribuţiunile, l-am asigurat pe preşedintele Comisiei că România îşi va respecta angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care să-şi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor şi provenienţa resurselor financiare ale acestora", a afirmat Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele a spus că România susţine "corectitudinea" obiectivelor impuse de CE în procesul de modernizare a justiţiei şi de eficientizare a luptei împotriva corupţiei

La rândul său, preşedintele CE,  Jose Manuel Barroso, a afirmat că este preocupat de posibilitatea slăbirii ANI în urma recentei decizii a CCR.

"Agenţia are nevoie de o bază legală fermă, care să-i asigure deplina independenţă, precum şi capacitatea de a întreprinde investigaţiile aferente. Eu cred că România îşi va respecta angajamentele asumate în ceea ce priveşte această foarte importantă ANI", a spus Barroso.

Preşedintele CE a atras atenţia că România are nevoie în continuare de progrese semnificative în reforma judiciară şi în lupta împotriva corupţiei. "Următorii paşi sunt adoptarea codurilor de procedură civilă şi procedură penală şi implementarea legislaţieie aferente", a conchis Barroso.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite