Membrii Curţii Constituţionale susţin că nu au fost informaţi că sunt cercetaţi de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României a anunţat că până la data pronunţării deciziei privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, niciun membru al său nu a fost înştiinţat cu privire la desfăşurarea vreunei proceduri de verificare către ANI.

 "La Curtea Constituţională nu s-a primit nicio solicitare de documente ori alte informaţii din partea Agenţiei Naţionale de Integritate", transmite un comunicat al Curţii.

Mai citeşte şi:

Judecătorii constituţionali şi-au luat ANI de pe cap

EXCLUSIV/Interlopii, ajutaţi de justiţie să scape de martorii incomozi

Potrivit unor informaţii apărute în presă, "şapte din cei nouă judecători ai CCR sunt verificaţi de ANI de trei săptămâni", informează un comunicat al Curţii.

În motivarea deciziei prin care anumite prevederi ale Legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate au fost declarate neconstituţionale, se precizează că obligaţia prevăzută de lege de a se publica declaraţiile de avere şi de interese pe paginile de internet, precum şi transmiterea acestora către Agenţia Naţională de Integritate, nesocotesc dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private, consacrat prin Legea fundamentală, precum şi prin art.8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prin expunerea nejustificată în mod obiectiv şi raţional.

Prin urmare, Curtea constată că dispoziţiile Capitolului I - Dispoziţii generale' (art.1-9) din Legea nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, în măsura în care prevăd competenţa Agenţiei de a efectua acte de cercetare şi de a întocmi acte de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor şi de a sesiza, pe baza acestora, instanţele competente şi organele de urmărire penală.

Curtea observă că, potrivit art.26 alin.(1) din Constituţie, autorităţile publice trebuie să respecte şi să ocrotească viaţa intimă, familială şi privată.

"Totodată, libera dezvoltare a personalităţii umane şi demnitatea omului, valori consacrate în art.1 alin.(3) din Constituţie, nu pot fi concepute fără respectarea şi ocrotirea vieţii private. Dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private face parte din categoria drepturilor şi libertăţilor fundamentale, fiind expres prevăzut şi în art.8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prevedere ce impune, în principal, obligaţia negativă din partea autorităţilor statului de a nu face nimic de natură a stânjeni exerciţiul dreptului la viaţa privată", se explică în motivarea dată de Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, pe 16 aprilie, excepţia de neconstituţionalitate, cu majoritate de voturi, a unor dispoziţii din Legea 144/2007, invocată de Şerban Brădişteanu în dosarul nr. 5544/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a Contencios administrativ şi fiscal.

Potrivit deciziei CCR, se admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 lit. c), d), e) şi f) şi ale Capitolului VI - "Verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor" (art. 45-50) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată de Şerban Brădişteanu, constatându-se că acestea sunt neconstituţionale.

CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Capitolului I "Dispoziţii generale" (art. 1-9) din Legea ANI, excepţie ridicată de acelaşi autor, în acelaşi dosar, şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care prevăd competenţa Agenţiei Naţionale de Integritate de a efectua şi întocmi acte de cercetare şi de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interes şi a incompatibilităţilor, se menţionează în decizia CCR.

Curtea a mai decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 11 lit. e), f), art. 12 alin. (2) şi ale art. 42 alin. (2), (3) şi (4) din Legea ANI, în măsura în care prevăd transmiterea declaraţiilor de avere şi de interese Agenţiei Naţionale de Integritate şi publicarea lor pe internet.

Totodată, CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 13, art. 17, art. 38 alin. (2) lit. f), g), h) şi art. 57 din Legea 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, excepţie ridicată tot de Şerban Brădişteanu, în acelaşi dosar, potrivit deciziei CCR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite