Nectarul zeilor se face în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinul din miere, supranumit „licoarea zeilor“, este obţinut în România la scară industrială doar în Baia Mare, de un economist. Băimăreanul Eugen Libotean este singurul producător din România de vin din miere, la producţia căruia foloseşte doar ingrediente naturale.

Constantin Eugen Libotean are 50 de ani şi este de profesie economist, specializat în alimentaţie publică şi turism. De anul trecut, el e singurul producător de hidromel din România, o băutură din miere, supranumită „licoarea zeilor" sau ambrozie.

Moscovei i s-a „acrit“ de vinul moldovenesc

Pe urmele lui Sienkiewicz

Pasionat de lectură, Libotean a citit pe când avea 17 ani romanul lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie", şi a rămas impresionat de vinul pe care îl beau cavalerii polonezi, eroii cărţii. „Am tot întrebat pe toată lumea ce este acela hidromel, dar nimeni nu a ştiut să-mi spună", explică economistul. Abia după ce a absolvit facultatea i-a căzut în mână „Manualul de apicultură", o carte scrisă în anul 1947 de Constantin Hristea.

„Manualul a fost tipărit doar în 5.000 de exemplare, jumătate în limba română şi jumătate în limba franceză, iar eu deţin exemplarul cu numărul 3.515", explică băimăreanul.

Şapte ani de încercări

Odată cu apariţia internetului, Eugen Libotean a căutat reţeta băuturii şi a găsit o mulţime de variante, tot mai elaborate. După cinci ani de încercări, a decis să încerce şi reţeta din cartea lui Hristea, bazată pe folosirea unor butoaie din lemn de brad în locul recipientelor din inox şi plastic. Ca fermenţi naturali a utilizat polenul, „căpăceala" de la faguri, iar în loc de drojdii selecţionate a pus câteva găleţi de struguri albi la mia de litri de produs.

„Mi-a luat alţi doi ani că să iasă hidromelul clar şi limpede", spune producătorul.Numai pentru punerea ingredientelor la fermentat e nevoie de de 24 de ore. „Se amestecă apă fierbinte cu miere de albine într-o anumită proporţie, polen, căpăceală, păstură, arome naturale, respectiv busuioc, flori de soc, cuişoare, smochine, scorţişoară, fructe de pădure uscate, iar ca agent de limpezire punem zeamă de lămâie", explică economistul. Întreg procesul de fabricaţie durează între şase şi opt săptămâni, în funcţie de temperatura de afară, la care se adaugă învechirea în butoi şi apoi cea în sticle.

30 de lei sticla

Libotean şi-a prezentat oferta marilor lanţuri de retail din România, dar a fost refuzat elegant. „Mi-au spus că nu este un produs cunoscut în România şi au refuzat să-l comercializeze. Mă limitez să produc 1.000 de litri la fiecare două luni, pe care îi vând în târgurile de produse tradiţionale din Baia Mare şi din Bucureşti", spune producătorul.

„Este cumpărat de străini, de persoanele de vârsta a treia care îl recunosc pentru că s-a produs foarte mult în perioada interbelică şi de străini", adaugă el. O sticlă de 0,75 de litri de hidromel se vinde cu 30 de lei, în timp ce în străinătate ajunge şi la 20 de euro.

Capitala nu mai produce ambrozie

Potrivit lui Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din Maramureş, până de curând, hidromelul era realizat şi la Bucureşti de Asociaţia Crescătorilor de Albine. „Eugen Libotean este singurul producător de hidromel din România la ora actuală. S-a mai obţinut până acum câţiva ani la Bucureşti de Asociaţia Crescătorilor de Albine, dar ei nu mai fac", a declarat Tătăran.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite