Moscovei i s-a „acrit“ de vinul moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunţat o nouă înăsprire a controalelor privind calitatea vinului din Republica Moldova. Decizia este una politică şi reprezintă un semnal transmis de Moscova coaliţiei prooccidentale de la Chişinău care a îndrăznit să condamne „ocupaţia sovietică şi comunismul“.

Agenţia rusă pentru sănătatea şi protecţia consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat că înăspreşte controlul producţiei vinicole din Republica Moldova după ce ar fi reţinut la vamă pentru verificări suplimentare un lot de Cabernet care nu ar corespunde standardelor de calitate, relatează Pro TV Chişinău.

Citiţi şi:

Vinuri exotice expuse, în premieră, la Braşov

Directorul companiei Carahasani-Vin, care a fost vizată în comunicatul Rospotrebnadzor, s-a declarat surprins de anunţul făcut de autorităţile ruse.

Potrivit lui Sergiu Panus, compania nu a mai exportat vin în Rusia din 2006. Panus spune că, cel mai probabil, este vorba despre câteva sticle de vin transmise pentru verificări şi certificare. Autorităţile de la Chişinău au anunţat că aşteaptă de la Moscova mai multe detalii privind acest caz.

Decizia Rospotdrepnadzor vine la câteva zile după ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ziua de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice, generând o reacţie dură din partea Moscovei.

Presiune politică

Până şi presa rusă scrie că această decizie este luată pe baze politice şi reprezintă un prim semnal pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţie aflată la guvernare în Republica Moldova. „Coincidenţele pot fi o singură dată, dar mai multe, una după alta, nu există", a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice, citat de „Nezavisimaia Gazeta".

Publicaţia rusă aminteşte că prima blocadă a vinurilor moldovene în Rusia a fost instituită în 2006, după ce preşedintele Voronin i-a invitat la Chişinău pe omologii săi din Georgia (Mihail Saakaşvili), Ucraina (Viktor Iuşcenko) şi România (Traian Băsescu). Acest „trio portocaliu" avea o politică prooccidentală şi reticentă faţă de Rusia, iar Moscova se temea să nu-l atragă în tabăra lor şi pe Voronin. Interdicţia a durat până în noiembrie 2007, dar exporturile au fost reluate integral abia în iulie 2009.

Duma condamnă decretul lui Ghimpu

Deputaţii ruşi au aprobat, miercuri, în unanimitate, o declaraţie oficială de condamnare a decretului emis de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prin care 28 iunie a fost desemnată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului totalitar comunist.

„Este un act planificat al unei campanii politice, îndreptat împotriva relaţiilor moldo-ruse, o încercare directă de denaturare a istoriei mondiale, dar şi de a îndreptăţi politica falimentară a autorităţilor Republicii Moldova", sunt acuzaţiile cuprinse în documentul adoptat de Duma de Stat a Rusiei, potrivit agenţiei Interfax.

Avertisment

Directorul  Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, nu a exclus posibilitatea ca Rusia să suspende deschiderea unor noi puncte de trecere a produselor vinicole moldovene în Sankt-Petersburg şi Briansk.

Pagubă pentru economie

Industria vinului este o componentă importantă în economia Moldovei, iar Rusia este principala piaţă de comercializare a produselor vinicole moldoveneşti. În 2009, exporturile ce vin către Rusia au reprezentat peste 3,1 la sută din exporturile totale ale Republicii Moldova.

Industria vinului are o pondere de 2,4 la sută din PIB-ul ţării. O reducere a exporturilor moldoveneşti de vin către Rusia ar afecta în mod sigur economia fragilă a acestei ţări, notează agenţia de analize Stratfor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite