Cum este refuzat un copil la înscriere la gradiniţă: "Scuze, nu ştiam că e caz social"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născută în noaptea aderării la UE, Ionela Nicoară, 3 ani, din Baia Mare, nu e primită la grădiniţa de lângă casă pentru că înscrierile s-au terminat mai repede. Părinţii din Târgu-Mureş se trezesc cu noaptea în cap şi se aşază la rând în faţa grădiniţei, ca să fie siguri că prind un loc pentru copiii lor.

Ionela Cristina Nicoară din Baia Mare, judeţul Maramureş, este printre primii copii veniţi pe lume după aderarea României la Uniunea Europeană: ea s-a născut la 20 de minute după miezul nopţii, pe 1 ianuarie 2007. La naştere a avut o greutate de peste trei kilograme şi a primit nota 10, în ciuda problemelor de sănătate ale mamei ei, Amelia Nicoară, care suferea şi atunci, ca şi acum, de semipareză.

Mai citiţi şi:

A început „vânătoarea“ de elevi

Preşcolarii, evaluaţi prin joc la limba engleză

Astăzi, micuţa Ionela nu are loc la grădiniţa de lângă blocul unde locuieşte. Mama fetiţei a vrut să o înscrie la Grădiniţa cu program prelungit „Otilia Cazimir" din Baia Mare, cea mai nouă şi modernă instituţie de învăţământ preşcolar din municipiu. Dată în folosinţă în anul 2008, grădiniţa a trezit rapid interesul părinţilor, care s-au luptat în fiecare an să ocupe unul din
locuri.

Ameliei i-ar fi fost de mare ajutor să-şi ducă fetiţa la o grădiniţă din apropiere, dat fiind că o creşte singură. „Nici nu m-am gândit că nu va exista loc şi pentru copilul meu la grădiniţa care e la o aruncătură de băţ de blocul în care locuim. Abia mă mişc. Dacă nu obţin aici un loc pentru Ionela, unde să o duc? Ce mă fac?", se întreabă femeia care, din cauza semiparezei, s-a pensionat pe caz de boală.

Au devansat înscrierile

Femeia a fost săptămâna trecută la grădiniţă, dar nu şi-a putut înscrie fiica. „Directoarea spunea că perioada înscrierilor s-a încheiat în 22 aprilie", spune Amelia Nicoară. În replică, directoarea grădiniţei, Ramona Tămâian, a declarat că a procedat ca şi în anii precedenţi. „De regulă, înscrierile se făceau în jurul datei de 1 mai. Anul acesta, noi am afişat pe uşa de la intrare perioada în care se fac înscrierile: 19 - 22 aprilie", declară ea.

Copiii cu ambii părinţi au prioritate

Directoarea grădiniţei a încercat să se scuze că nu a ştiut că e vorba de un caz social. „Mama fetiţei a omis să precizeze că-şi creşte singură copiii. Fiind vorba de o grădiniţă cu program prelungit, întâietate la înscrieri au copiii cu ambii părinţi angajaţi", a subliniat Ramona Tămâian, care a explicat că unul din criteriile eliminatorii este atunci când unul dintre părinţi stă acasă şi poate să aibă grijă de copil.

La sediul grădiniţei au fost depuse 46 de dosare pentru cele 30 de locuri disponibile. „Încă nu s-au ocupat locurile, Consiliul de Administraţie se va întruni abia în cursul acestei săptămâni. Atunci vom analiza dosarele şi vom stabili lista copiilor acceptaţi", a mai spus Ramona Tămâian. Tot ea a mai precizat că singura şansă ca Ionela Cristina Nicoară să fie înscrisă este retragerea unui alt copil.

Şi alţi părinţi care locuiesc în apropiere de grădiniţă au ratat anul acesta startul la înscrieri, întrucât - spun ei - se aşteptau ca acestea să aibă loc în jurul datei de 1 mai. „Nu am ce face, îmi voi înscrie copilul la altă grădiniţă", a spus Cristina Pop.

Cozi peste noapte

Criză de locuri şi la grădiniţele din Târgu-Mureş. Părinţii care nu au reuşit să îşi înscrie copiii aşteaptă nopţi întregi pentru un loc din cele la care renunţă alte familii. Perioada de înscriere s-a terminat, dar există şanse ca micuţii să mai prindă un loc dacă se retrag alţi copii de pe cele ocupate deja.

„Soţul a stat peste noapte. Nu ne-am gândit să mergem la o altă grădiniţă, pentru că eu aici vreau să îmi dau copilul. Am auzit numai lucruri bune despre această grădiniţă şi e şi aproape de casă, din cauza asta o vreau mai mult", a spus Mihaela Moldovan, unul dintre părinţii care caută cu disperare un loc liber.

„Eu am afişat, deja, pentru părinţi, ca să ştie că nu mai sunt locuri decât în condiţiile în care se răzgândesc cei deja înscrişi, sau copiii înscrişi la noi vor pleca la toamnă în altă parte. Se întâmplă acest lucru, pentru că părinţii optează pentru două-trei locuri în grădiniţe. Rămân pe dinafară copiii care nu au avut unde să se înscrie până acum", a spus Silvia Durigu, directoarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 6 din Târgu-Mureş. În această perioadă, un loc disponibil în grădiniţă poate fi găsit cu mare dificultate, doar dacă părinţii decid să nu îşi ducă încă micuţii la grădiniţă şi să îi lase acasă cu bunicii.

image

Cererea depăşeşte oferta

Peste 21.000 de copii vor începe grădiniţa în judeţul Mureş. „Se respectă regula conform căreia dacă există un frate în grădiniţa respectivă, cel de-al doilea are prioritate. La fel, au prioritate şi copiii care locuiesc în zona grădiniţei şi mai ales cei care urmează să meargă la şcoală", a declarat Natalia Filimon, inspector de specialitate la nivel preşcolar.

Criză de locuri şi în Capitală

Deficitul de locuri în grădiniţele din Bucureşti se menţine şi în 2010. Datele de la Prefectura Capitalei arată că mai sunt necesare 10.000 de locuri în cartierele Militari, Drumul Taberei, Berceni, Giurgiului, Crângaşi, Cotroceni, Colentina, Ferentari şi Rahova. Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei, a declarat recent că pentru acoperirea unei părţi din deficit, unele dintre grădiniţe vor fi mansardate, iar altele extinse.

Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu, a declarat că deficitul nu poate fi acoperit nici în 2010, din cauza lipsei terenurilor. „Este o problemă cu care Capitala se confruntă de 10-12 ani şi nu se va rezolva nici anul acesta. Problema este că nu avem spaţiile necesare, chiar dacă ar exista bani pentru a construi atâtea grădiniţe câte ar trebui", a declarat Cristian Alexandrescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite