Bac istoric: tragi un plic şi dai un click

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de elevi vor intra de astăzi în cea de-a doua probă a examenului de maturitate, cea de folosire a calculatorului. Reţeaua informatică a Ministerului Educaţiei este ameninţată de presiunea celor peste 40.000 de elevi care vor descărca subiectele astăzi, în acelaşi timp.

Liceenii intră astăzi, la prima oră, în laboratorul de informatică, unde vor sta 90 de minute pentru a le fi verificate cunoştinţele de calculator. Ei trebuie să arate că au noţiuni privind sistemul de bază al informaticii, că ştiu să utilizeze un computer, să lucreze cu fişiere şi să folosească reţeaua de internet. La sfârşit, ei vor primi calificative, şi nu note. Pentru susţinerea probei s-au înscris 212.088 de elevi de clasa a-XII-a, ce vor fi repartizaţi în 1.411 centre de examen şi care au fost împărţiţi în zece zile de examen, cu începere de astăzi.

Mai citeşte şi:

„Bac-ul la info e floare la ureche“

Cheta pentru Bac: 10 lei de candidat

Principalul hop al zilei de astăzi nu va fi însă examenul în sine, ci problemele tehnice care ar putea apărea, judecând după experienţele trecute. Un astfel de blocaj tehnic a apărut la sfârşitul lunii ianuarie, când proba de calculator a avut o simulare, un fel de repetiţie generală a zilei de astăzi. Atunci, în prima zi din cele două ale simulării, serverul Ministerului Educaţiei a fost inaccesibil câteva zeci de minute din cauză că a fost accesat de foarte mulţi utilizatori în acelaşi timp.

În fapt, în cele două zile de simulare s-au jucat de-a Bacul în jur de 35.000 de elevi, iar serverul a cedat în prima zi. Astăzi, la prima zi din cele zece ale probei oficiale, sunt aşteptaţi în faţa calculatoarelor mai mulţi elevi decât au fost la simulare în ambele zile: 47.619, ceea ce susţine temerea că reţeaua informatică ar putea „pica" din nou.

Specialiştii în informatică arată că blocajul tehnic poate avea loc din mai multe cauze, cum ar fi puterea prea mică a serverului, configurarea sa deficitară, la care se adaugă acţiunea simultană a elevilor de a accesa internetul pentru descărcarea subiectelor. Serverul ministerului a mai dovedit aceleaşi slăbiciuni şi în alte momente, unul din ele fiind vara lui 2008, la aflarea rezultatelor pentru Bac.

Boicot şi la catedră

Proba de astăzi este ameninţată şi de către o parte dintre profesorii care au refuzat să asiste la examen. Astfel, profesorii din comisia de evaluare de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş" Tecuci, judeţul Galaţi, au anunţat vinerea trecută că nu mai participă la examen. „Protestăm astfel faţă de nerespectarea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile privind drepturile salariale câştigate", ne-a declarat profesoara de informatică Adriana Ciocănel.

Sâmbătă dimineaţă, conducerea inspectoratului i-a înlocuit însă pe dascălii care boicotau examenul. „Elevii au dreptul la acest examen. Nu le puteam refuza acest drept", a explicat Doru Răzmeriţă, inspectorul general şcolar. Liderii sindicali recomandă însă profesorilor să boicoteze examenele naţionale pentru a-şi arăta nemulţumirile.

Frică de note mici

La Buzău, unde profesorii nu au intrat la clasă timp de o lună de zile din cauza neplăţii drepturilor salariale, elevii spun că au emoţii în privinţa notelor pe care le vor obţine.

„Nu am făcut nimic la informatică timp de o lună de zile. Sunt părţi din programă pe care nu le-am parcurs şi mă tem ca la examen să nu ne pice chiar de acolo", ne-a spus Valentin Roman, elev la Liceul „Mihai Eminescu" din Buzău.

Ce mai urmează la Bacalaureat

Calendarul examenului de maturitate arată că următoarea probă practică va avea loc între 31 mai şi 4 iunie şi va consta în testarea cunoştinţelor de limba modernă.

Bacalaureatul propriu-zis, cu cele trei probe scrise, va avea loc după cum urmează: 28 iunie 2010 - proba scrisă de limba şi literatura română; 29 iunie 2010 - proba scrisă de limba şi literatura maternă; 30 iunie 2010 - proba obligatorie a profilului; 2 iulie 2010 - proba scrisă, aleasă în funcţie de profil. Afişarea finală a rezultatelor va avea loc la 8 iulie. ; A mai colaborat Bogdan Nistor

Fără materiale ajutătoare

Regulamentul examenului prevede că elevii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de stocare a informaţiei, de calcul sau de comunicare.

Examen fără note, dar obligatoriu

Rezultatul de la proba de competenţe digitale va fi înscris, alături de celelalte două probe practice, în suplimentul diplomei de Bac.

Elevii care nu se prezintă astăzi la examen poate participa la probele scrise, însă nu vor promova examenul de Bac.

Experţii în educaţie arată că examenul de informatică nu va conta pe piaţa muncii, cel puţin în primii ani, din cauza faptului că este dat de toţi elevii, indiferent de la ce profil provin.

Liceenii de la profilul de informatică susţin că, în forma actuală, subiectele de la informatică sunt prea simple şi că ar fi preferat să primească, de exemplu, teme precum curăţarea unui calculator de viruşi.

Materia din care sunt evaluaţi elevii este studiată, la toate filierele, profilurile si specializările, pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a de liceu.

Proiectul noii Legi a educaţiei, dezbătută acum în Parlament, menţine probele practice susţinute în timpul anului şcolar, inclusiv pe cea de competenţe digitale.

Bursierii României, zilieri de lux în ţară

Ariadna Petri este dezamăgită de sistemul de educaţie  Foto: M. I.



Guvernul român a cheltuit şase milioane de euro, între 2004 şi 2006, pentru studiile în străinătate a 150 de tineri cărora trebuia să le asigure apoi loc de muncă.

Pentru a primi bursa de 20.000-30.000 de euro pe an, tinerii au fost obligaţi de autorităţi să semneze un contract prin care se angajau ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă pentru a lucra 3-5 ani în sectorul public. Numai că, la revenirea în România, tinerii au constatat că nu se pot angaja.

„De mai bine de 2 ani, de când s-au întors în ţară primii bursieri, instituţiile statului nu au fost în stare să-i plaseze în posturile în care ar fi putut juca rolul de vectori ai schimbării. Tineri, formaţi la cele mai bune universităţi din lume, au fost trataţi cu indolenţă şi indiferenţă", a spus Simion Ilie, bursier la Universitatea „Paul Sabatier" din Toulouse-Franţa şi preşedintele asociaţiei înfiinţate de tineri pentru a-şi apăra interesele.

Niciunul dintre cei 150 de bursieri nu s-a angajat până acum la stat, aşa cum prevedea contractul. Mai mult decât atât, absolvenţii au urmat cursuri de funcţionari la Institutul Naţional de Administraţie (INA), care au fost plătite tot din fondul de burse. Nu s-au putut angaja însă nici în aceste condiţii.

Ariadna Petri, 23 de ani, a făcut studii internaţionale şi economice la Universitatea Westminster din Marea Britanie. După ce a terminat studiile s-a întors în România cu gândul de a urma cursurile de administraţie ale INA, dar ele nu au mai avut loc. A încercat apoi, fără succes, să se angajeze singură. „Tot timpul mi s-a spus că sunt supercalificată", explică Ariadna.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite