Cheta pentru Bac: 10 lei de candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care susţin examenul de Bacalaureat recunosc că au dat la „protocol“, în acest an, sume cuprinse între 10 şi 30 de lei. Chetele pentru masa dascălilor se fac chiar la iniţiativa părinţilor. Directorii susţin că nu ştiu nimic despre aceste sume, deşi Ministerul Educaţiei interzice aceste practici.

Chiar dacă primele probe de Bacalaureat din acest an nu au o miză reală, şi asta pentru că examenele de competenţă nu prea se pot pica, meteahna colectării de fonduri pentru protocolul profesorilor a rămas o regulă generală în şcolile sătmărene.

Mai citeşte şi:

Două şcoli încep Bacalaureatul mai târziu, din lipsă de elevi

BAC 2010: „Treci şi dacă nu ştii nimic”

Înscrierile pentru clasa I au început mai devreme decât directiva Ministerului Educaţiei

Până săptămâna trecută, liceenii au avut de cotizat sume cuprinse între 10 şi 30 de lei de persoană. „Este omenesc să le oferim profesorilor o apă minerală, o cafea. Despre alte fonduri, nu am cunoştinţă", susţine Felicia Bodea, mama unui elev de la Liceul German „Johann Ettiger" din Satu Mare.

10 lei la „Brătianu",20 de lei la „Slavici"

Mai mulţi elevi de clasa a XII-a de la Colegiului Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I.C. Brătianu" ne-au spus, ieri, că suma cu care fiecare elev a cotizat este de 10 lei. La un simplu calcul, cei 255 de elevi ai Colegiului „Ion I.C. Brătianu" înscrişi la Bacalaureat anul acesta au reuşit să adune 2.550 de lei.

Directorul şcolii, Valeriu Neagu, a susţinut, iniţial: „Acest lucru este inadmisibil, vom declanşa o anchetă în acest sens." Peste câteva minute, l-a sunat pe reporterul „Adevărul" şi a rectificat: „Noi colectăm bani pentru formulare, certificate şi diplome, nu pentru altceva". Cu toate acestea, elevii care aşteptau ieri să intre la examen au declarat că destinaţia banilor este pentru „trataţia" profesorilor examinatori şi că sumele au fost colectate de diriginţii claselor.

La Colegiul Naţional „Ioan Slavici", candidaţii la Bac au cotizat cu câte 20 de lei fiecare. „Am dat câte 20 de lei pentru profesorii cu care dăm Bac-ul", a declarat un elev al acestui liceu, sub protecţia anonimatului. „Pe perioada examinărilor, profesorii au asigurate cele necesare - apă, cafea, sărăţele. Aşa că, dacă se strâng bani, nu cred că sunt pentru aceste lucruri", afirmă Constantin Martin, directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici".

La Craiova e mai ieftin

Şi elevii de la mai multe licee din Craiova au făcut chetă pentru masa profesorilor. Cristian Feraru (20 de ani) recunoaşte că a dat doi lei ca să asigure „gustarea" cadrelor pe perioada testului. „O să luăm nişte suc la ofertă, cu două sticle de doi litri la 7 lei. Covrigii şi biscuiţii i-am luat la vrac. Profesorii nu cer, dăm noi, că aşa suntem educaţi", ne-a mărturisit tânărul, de la Liceul Industrial Electroputere.

Elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Bucureşti susţin că au strâns câte 300 de lei bani de protocol, dar în această sumă au intrat şi banii pentru organizarea Balului Bobocilor de anul trecut.

Astăzi se încheie proba orală la limba română. Următoarea etapă a Bac-ului se va desfăşura în luna aprilie.

Colectarea de protocoale, interzisă

Ministerul Educaţiei a interzis prin regulamentul de organizare a Bacalaureatului strângerea de bani pentru protocol. Potrivit oficialilor de la minister, în caz de neregulă, vor fi sancţionate toate persoanele implicate în desfăşurarea examenului, iar sancţiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă pentru profesorii care sunt găsiţi vinovaţi.

„Favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare este interzisă", arată regulamentul de la Bac. Cu toate acestea, atât părinţii, cât şi elevii consideră normal să-şi „cinstească" profesorii examinatori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite