Bac-ul ENTER pus în pericol de greva de o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE: Profesorii intră, joi, în grevă generală şi boicotează proba de Bacalaureat, aflată în plină desfăşurare. Dascălii au decis acest lucru în urma întâlnirii de astăzi de la Ministerul Educaţiei, unde au cerut explicaţii legate de sporuri, titularizare, finanţarea per elev, drepturile câştigate în instanţă şi organizarea consiliilor de administraţie, aduse de noua lege aflată în dezbatere publică. Dascălii au d

Mai citiţi şi:

Bac-ul la info, floare la ureche

Proba de calculator de ieri a examenului de maturitate a fost mai simplă decât îşi închipuiau liceenii. Tinerii au recunoscut că Bac-ul a fost uşor pentru că ei stau cu orele pe messenger şi descarcă poze de la diverşi prieteni virtuali.

Prima zi a probei de informatică de ieri de la Bacalaureat i-a surprins pe cei mai mulţi dintre elevii de clasa a XII-a cu subiecte simple. Ei au avut de rezolvat în 90 de minute patru subiecte. Printre altele, tinerii au trebuit să demonstreze că ştiu să folosească un motor de căutare precum Internet Explorer sau Mozilla Firefox şi să realizeze setările astfel încât pagina accesată să rămână în memoria calculatorului timp de o săptămână.

Mădălin Băjenaru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Bucureşti, s-a pregătit o săptămână pentru examen. „Nu a fost foarte greu per ansamblu, dar nu cred că acest examen ne va ajuta în vreun fel după ce terminăm. Nici nu primim note, aşa că eu cred că vom avea o diplomă în plus la CV", a spus Mădălin.

Mess-ul i-a salvat

Pentru colegul său, Florian Pasăre, prima parte a examenului a fost simplă. „Accesul la internet a fost uşor, serverul s-a blocat doar puţin la început, dar apoi a mers bine. Cel mai greu a fost la partea fără internet. Mi s-a părut dificil să folosesc PowerPoint-ul, pentru că ni se cerea să încadrăm un titlu într-un chenar", a spus Florin.

Lui Andrei Devesel (20 de ani), de la Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Craiova, proba de ieri i s-a părut simplă, căci a avut de unde acumula cunoştinţe în domeniul calculatorului. „Dacă stau tot timpul pe mess să vorbesc cu fetele, mi-a intrat în sânge. Calculatorul nu are niciun secret pentru mine, dar lenea e mare. Avem noroc cu profesorii, că sunt buni la inimă şi ne ajută ca să nu picăm. Oricum, aici toţi trec Bac-ul, oricât ar fi de slabi", a adăugat craioveanul, care îşi doreşte să devină profesor de sport. Colegul său, Cristian Oprea (19 ani), spune că a părăsit şi el sala de examen cu o oră mai devreme.

„Ne-au dat să minimizăm nişte căsuţe şi să le punem în bara de jos a paginii, sau să salvăm o poză de pe desktop într-un anume fişier. Floare la ureche. La câte poze de-ale admiratoarelor noastre salvăm în calculator, ar fi fost culmea să nu ne descurcăm. Din viaţă învăţăm mai multe decât de la şcoală", a mărturisit Cristian.

Trei centre reprogramate

În 3 dintre cele 45 de centre din judeţul Prahova, examenul a fost programat mai târziu, pentru că nu exista decât un singur profesor de informatică.

Bacalaureatul a fost boicotat de sindicate în două licee, unul din Tecuci, judeţul Galaţi, şi altul din Focşani, judeţul Vrancea, însă inspectoratele i-au înlocuit pe protestatari cu alţi profesori. Proba de calculator va mai dura până la 29 aprilie, iar rezultatele se vor da pe parcurs, a doua zi după fiecare examinare, şi vor fi afişate la fiecare liceu. (Au colaborat Gabriela Popescu, Dana Mihai)

Mici probleme

Ministerul Educaţiei arată că proba de Bac s-a desfăşurat în condiţii normale. Suceava a fost singurul judeţ unde proba a fost decalată cu 30 de minute din cauza unor probleme tehnice. În alte opt judeţe, elevii au primit subiectele de rezervă din cauză că nu au putut accesa internetul.

Elevii tratează bacul ca o zi obişnuită la ore

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite