Copiii aflaţi în plasament rămân fără mame a doua oară din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul asistenţilor maternali din România s-a redus cu 10% în ultimul an. Mulţi au fost disponibilizaţi sau au renunţat la orfani pentru că nu-şi mai permiteau să-i crească. Eva Görcsi (11 ani) a fost părăsită la naştere de mama naturală, iar acum a fost smulsă de autorităţi din braţele asistentei maternale care i-a purtat de grijă aproape 10 ani.

Sătmăreanca Aurelia Pop a văzut-o prima dată pe micuţa Eva acum aproape zece ani, când era doar un pumn de fetiţă pe patul unui centru de plasament.

Mai citeşte şi:

Mariana Mândreanu are grijă de copiii fără familii

A luat-o acasă şi a crescut-o ca o mamă bună, deşi în acte era trecută doar ca asistentă maternală. I-a vegheat Evei primii paşi, a adormit-o spunându-i poveşti, a pregătit-o pentru prima zi de şcoală.

Apoi, poliţia a luat-o pe fetiţă direct de la şcoală, în ciuda plânsetelor, şi a dus-o la altă familie. Aurelia Pop nu mai era bună de mamă, decisese Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Satu Mare.

Ameninţă cu greva foamei

Acum, sătmăreanca în vârstă de 52 de ani, mamă naturală a altor patru copii - două fete şi doi băieţi - ameninţă că va intra în greva foamei pentru a-şi recupera al cincilea copil, pe Eva, fetiţa pe care a crescut-o de la un an şi două luni.

La 9 iunie, un executor judecătoresc a luat-o pe Eva şi a transferat-o într-o altă familie maternală, din localitatea sătmăreană Botiz. „O să fac şi greva foamei dacă e nevoie. Îmi vreau copila înapoi. Au venit după ea la şcoală cu poliţia şi cu un executor. Nici nu am apucat să o văd. De acasă i-au luat numai hainele din dulap. Şi colegii de clasă mi-au spus cât de necăjită era la şcoală şi cum a plâns că nu vrea să plece de la mine", povesteşte Aurelia Pop.

În prima zi după dureroasa despărţire, Eva Görcsi a fugit de la familia la care a fost încredinţată. „Noaptea la ora 3.00 a fugit de acasă, iar poliţiştii au găsit-o în prima staţie de carburanţi de pe strada Botizului. A mers pe jos kilometri întregi pentru că voia să vină la mine. Ei spun că mi-au luat-o pentru că sunt bolnavă şi nu mă mai pot ocupa de ea. De fapt, ­m-am îmbolnăvit de diabet tocmai pentru că mi-au luat copilul", spune sătmăreanca.

Victimă a reorganizării

Fetiţa a fost luată de la Aurelia Pop în baza unei ordonanţe preşedinţiale emise de Tribunalul Satu Mare în acest sens. Instanţa a decis acest lucru în 27 aprilie, în baza faptului ca de la 1 aprilie Aurelia Pop a fost disponibilizată ca urmare a unei reorganizări a DGASPC, femeia pierzându-şi astfel calitatea de asistent maternal.

„Doamna Pop locuieşte într-o casă naţionalizată care a fost pusă în vânzare de către proprietarul care a revendicat-o şi urma să fie evacuată. Minora risca să rămână pe drumuri. Nici la igienă nu stătea prea bine. În baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean de anul trecut, doamna a fost înscrisă pe lista de reorganizare a Serviciului, ceea ce a presupus restructurarea personalului din lipsă de buget", a explicat Adina Maier, şefa serviciului de asistenţă maternală din cadrul DGASPC Satu Mare. În total, anul acesta 50 de asistenţi maternali din Satu Mare şi-au pierdut locurile de muncă.

Aurelia Pop locuieşte într-o casă spaţioasă şi curată. Vecinii ei spun că Eva era foarte ataşată de asistenta maternală, căreia îi spunea mamă, şi că era bine îngrijită şi educată. „Când au adus-o la doamna Pop, fetiţa cântărea patru kilograme şi jumătate. Era un copil subnutrit. S-a chinuit să o crească. A scos-o din mizerie, a educat-o şi a crescut-o ca pe propriul copil", a povestit Maria Balogh (70 de ani), una dintre vecinele fostei asistente maternale.

Curtea de Apel are ultimul cuvânt

Aurelia Pop a atacat decizia Tribunalului Satu Mare prin care i-a fost luat copilul, recursul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Oradea. În 5 noiembrie la Oradea vor avea loc audieri în acest caz, Eva Görcsi fiind chemată şi ea în faţa judecătorului. „Dacă instanţa va decide ca fetiţa să se întoarcă în sânul fostei familii, atunci ea se va întoarce la doamna Pop", a spus Adina Maier.

"O să fac şi greva foamei dacă e nevoie. Îmi vreau copila înapoi."
Aurelia Pop
fost asistent maternal

„Schimbarea poate deveni un stres cronic"

Potrivit şefului catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-­Bolyai", Daniel David, ruperea de familia în sânul căreia a crescut poate fi foarte dureroasă pentru copil, mai ales dacă aceasta s-a produs în condiţii-limită: cu poliţia şi executorul judecătoresc.

„Depinde foarte mult şi de locul în care este dus copilul. Oricum, durează câteva luni până, cel mic se adaptează noului mediu. Dar, dacă noul mediu este unul nefavorabil, în care copilul nu-şi găseşte locul, această schimbare se poate transforma într-un stres cronic", este de părere psihologul. Monika Krajnik

Criza reinventează casele de copii

Tăierile salariale şi diminuarea unor drepturi au făcut ca zeci de asistenţi maternali din Botoşani să renunţe în acest an la copiii pe care-i aveau în plasament şi ­să-şi caute alte slujbe. Au plecat în Italia sau în Spania, unde pot câştiga triplu faţă de ce le oferea statul român pentru a avea grijă de orfanii noştri.

Brânduşa este asistent maternal şi are în grijă două fetiţe abandonate de ­mici de părinţii naturali din cază că nu aveau cu ce să le crească. Ioana are acum 9 ani, iar Alina 15 şi au fost crescute de la vârsta de un an. Ambele suferă de boli grave, una dintre ele chiar având o maladie genetică netratabilă, aşa că nevoia lor de a avea tot timpul pe cineva aproape este mai mult decât obligatorie.

Pentru a le creşte pe cele două fete femeia primeşte de la stat doar 850 de lei pe lună, iar o dată pe an în jur de 400 de lei pentru haine şi rechizite. Suma este insuficientă pentru a face faţă cheltuielilor, iar asistenta maternală a încercat să renunţe la fete. Când a văzut condiţiile din centrele de plasament s-a răzgândit.

„Nu m-a lăsat inima. Am trei copii ai mei pe care i-am crescut frumos. Doi au terminat câte două facultăţi şi mezinul este în ultimul an. De ce să nu le ofer şi şansa asta Ioanei şi Alinei. ­M-am ataşat sentimental de copiii ăştia şi-i consider ca şi ai mei. Nu vreau să ajungă pe străzi. Am decis în familie să nu renunţăm la ele şi să le creştem chiar dacă va fi foarte greu", susţine Brânduşa.

Şapte lei pe zi pentru trei mese

Un asistent maternal, indiferent de câţi copii creşte, primeşte o leafă de 600 de lei la care se mai adaugă 7 lei pe zi pentru hrana fiecărui micuţ. Asistenţii maternali se plâng că nu le ajung aceşti bani pentru a trăi decent.

Sociologii trag un semnal de alarmă susţinând că tot ceea ce s-a făcut bun în ultimii zece ani în domeniul protecţiei copilului se duce de râpă şi se revine la instituţionalizarea copiilor în centre de plasament.

„Tendinţa statului este clară, de a descuraja asistenţii maternali să mai ia în plasament copii şi de a-i instituţionaliza pe micuţi în centrele de plasament. Aici, unde câţiva angajaţi care lucrează în schimburi au grijă de un număr mare de asistaţi, copiii nu se pot dezvolta la fel de bine ca într-o familie. Efectul este traumatizant la nivelul dezvoltării psihico-sociale a copiilor. Aceste schimbări nepotrivite vor lăsa traume grave, uneori ireversibile asupra dezvoltării armonioase a micuţilor", a declarat sociologul Nicolae Macovei.

„Mă doare sufletul că trebuie să renunţ la copil"

Gherghina spune că va păstra legătura cu Ana Maria (stânga)



Reducerea cu 25% a salariilor i-a determinat pe numeroşi asistenţi maternali din judeţul Galaţi să renunţe la slujbă. Demisionarii spun că le este foarte greu să ia o astfel de decizie.

Gherghina Stoian (55 de ani) are în grijă o fetiţă de 13 ani. A crescut-o de la vârsta de trei ani, iar acum, cu durere în suflet, este nevoită să renunţe la ea. Femeia şi-a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că nu-i mai poate oferi fetiţei tot ceea ce aceasta are nevoie.

„Îmi este frică"

Femeia şi-a depus deja dosarul pentru pensie anticipată. „Mă doare sufletul, dar îmi este frică pentru ziua de mâine. Tăierea salariilor cu 25% a adus salariul la 600 de lei. Nu-mi ajung să cresc un copil. Am crescut-o pe Ana Maria de la vârsta de trei ani. Când am luat-o nici măcar nu vorbea. Este un copil bun. Este premiantă la şcoală. Iubeşte foarte mult actoria şi sportul. Îmi este foarte greu, deoarece am asistat la toate momentele importante din viaţa ei", ne-a declarat Gherghina Stoian.

Femeia ne-a mărturisit că va păstra legătura cu Ana Maria. Fetiţa este tulburată de ruptura intervenită în viaţa ei. „Îmi plăcea la mama Gherghina. Nu ştiu ce o să se întâmple cu mine în perioada următoare", ne-a declarat copila.

impact negativ

Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi, ne-a declarat că situaţia este destul de neplăcută.

„De la aplicarea măsurilor de austeritate am primit 35 de cereri de pensionare anticipată din partea asistenţilor maternali. Această situaţie are un impact negativ asupra copiilor aflaţi în plasament, care au nevoie de consiliere psihologică pentru a trece peste şoc", a spus Cristoloveanu.

"Tăierea salariilor cu 25% a adus salariul la 600 de lei. Nu-mi ajung să cresc un copil."
Gherghina Stoian
asistent maternal

Reduceri masive de posturi

Numărul asistenţilor maternali din România s-a redus cu 10% în ultimul an. Peste 1.500 de persoane, din cei 15.000 de asistenţi maternali câţi erau angajaţi la finele anului trecut, au părăsit sistemul sau au fost disponibilizate în urma reorganizărilor, potrivit unei estimări a preşedintelui Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului „Pro.Asist", Radu Liţă.

Unii au plecat din cauza reducerilor salariale, preferând să muncească în străinătate. Altora, autorităţile nu le-au mai reînnoit contractele, la expirarea celor trei ani pe care se acordă atestatul, fiindcă nu mai au bani. Cu normările introduse de anul acesta, mulţi dintre asistenţi nu mai îndeplinesc toate condiţiile pentru reatestare. Situaţiile cele mai grave sunt în Botoşani şi Prahova.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite