Antidot UE pentru factura-şoc la mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a făcut planul pentru ieftinirea convorbirilor în roaming şi a navigării pe internet cu telefoanele mobile. Costurile convorbirilor internaţionale în interiorul UE se vor reduce de la tariful actual de 39 de cenţi pe minut până la 24 de eurocenţi, din vara anului 2014.

Propunerea privind ieftinirea convorbirilor a fost deja transmisă colegiului Comisarilor europeni. Obiectivul  exprimat de Neelie Kroes, şefa de la telecomunicaţii, este ca tarifele de roaming să ajungă la acelaşi nivel cu cele naţionale, începând cu anul 2016.

Comisia Europeană vrea să aducă în limite rezonabile şi preţul de utilizare a internetului pe telefonul mobil în timpul călătoriilor în afara ţării de reşedinţă. 

În prezent, nu există limite de vânzare pentru preţurile de consum privind tarifele de roaming la internet. Un utilizator al acestor servicii de pe telefonul mobil care merge într-o altă ţară a UE  plăteşte 2,50 euro pe megabyte descărcat, potrivit raportului comisiei.

Citiţi şi:

Comisia Europeană: românii sunt îngrijoraţi că roamning-ul pentru telefoanele mobile este prea scump

VIDEO Un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile va fi lansat anul acesta în Europa

Planul comisarului Kroes este să stabilească o limită de 90 de cenţi pe megabyte începând cu 1 iulie anul viitor. Preţul ar urma să ajungă la 50 de cenţi de la 1 iulie 2014.

Impunerea de plafoane

Neelie Kroes intenţionează, pe scurt, să impună limite superioare pentru folosirea oricăror servicii de telefonie. Pentru apelurile efectuate, costul va scădea, de la 39 de eurocenţi pe minut, cât e în prezent, până la 24 de eurocenţi, din iulie 2014 până în iulie 2016.

Şi costurile SMS-urilor trimise vor scădea de la 11 la 10 eurocenţi. De asemenea, ar urma să se reducă şi tarifele pentru apelurile primite în roaming (în prezent 15 eurocenţi pe minut), dar acestea „nu vor dispărea" după cum explică oficialii europeni. În 2016, toate aceste tarife vor fi revizuite de Comisia Europeană, în sensul explicit că ele ar putea fi egalizate cu tarifele naţionale ale operatorilor de telefonie mobilă.

Alertă la pragul de 50 de euro

În prezent, utilizatorii de internet în roaming pe telefoanele mobile sunt informaţi atunci când factura lor de date atinge pragul de 50 de euro. Măsura a fost decisă pentru evitarea „şocului facturii", cu care s-au confruntat numeroşi turişti în ultimii ani.Pentru viitor, Neelie Kroes propune ca utilizatorii de date în roaming să plătească un tarif per kylobite.

De asemenea, Executivul european cere „separarea serviciilor în roaming" pe date şi voce, tocmai în ideea că utilizatorii ar putea opta pentru un pachet alternativ de servicii internet, oferite de un alt furnizor, cu păstrarea numărului de telefon.

Decizia anunţată de comisarul pe telecomunicaţii vine după ce mai multe rapoarte au arătat că, în ultimii ani, preţurile convorbirilor telefonice internaţionale s-au micşorat pentru consumatori, însă nu semnificativ, în special din cauza concurenţei slabe pe piaţa operatorilor.

Precedente reduceri

În iulie 2009, mesajele scrise, apelurile şi folosirea internetului de pe telefonul mobil în străinătate s-au ieftinit cu 60%. Numai trimiterea unui mesaj scris a fost redusă de la 30 la 13 eurocenţi, cu tot cu TVA.

Tot atunci s-au modificat şi regulile facturării. Utilizatorii au început să fie taxaţi la secundă, şi nu la minut, cum era până atunci. Trecerea de la taxarea la minut la cea la secundă a scăzut facturile cu până la 24%.

Cum se modifică tarifele de roaming (în eurocenţi)

Felul serviciului        Tariful de acum           Tariful din iulie 2014
Apeluri efectuate         39/minut                   24/minut
Apeluri primite             15/minut                  10/minut
Mesaje scrise             11/sms                     10/sms

Cu ochii pe staţiile pentru bebeluşi

Comitetul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cere ţărilor membre să informeze populaţia mai mult şi în privinţa riscurilor potenţiale asupra sănătăţii pe care le prezintă aparatele de urmărire a bebeluşilor.

Este vorba de echipamentele care sunt lăsate permanent în aşteptare, cum ar fi telefoanele, monitoarele pentru copii şi alte aparate care emit unde pulsatorii continue. Iniţiatorul recomandă utilizarea de aparatură cu fir, telefoane fixe sau, în lipsa acestora, modele care nu emit astfel de unde pulsatorii. De asemenea, sunt recomandări şi în privinţa aparaturii care se bazează pe microunde.

Se cere stabilirea unui prag preventiv de 0,6 volţi pe metru pătrat pentru nivelurile de expunere pe termen lung la microunde şi pe termen mediu o limită de 0,2 volţi pe metru pătrat.

Celularele ar putea fi interzise în şcoli

Membrii unui comitet subordonat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) propun celor 47 de state membre să nu mai permită folosirea tehnologiilor fără fir în şcoli.

Motivul invocat de membrii Comitetului pentru Agricultură şi  Mediu din APCE este „potenţialul dăunător" pentru sănătatea elevilor al radiaţiilor emise de telefoanele celulare şi de  reţelele de computere wireless.

Membrii comitetului admit că niciun studiu nu a demonstrat până acum că ar exista o legătură directă între aceste aparate şi apariţia unor boli. Ei aduc însă drept argument temerile exprimate de unii experţi, potrivit cărora radiaţiile ar putea afecta dezvoltarea creierului sau ar putea chiar să provoace unele tipuri de cancer. În plus, autorii propunerii amintesc că, în trecut, oamenii nu vedeau o problemă nici în folosirea azbestului, a plumbului - în benzină, sau în fumat.

Dacă această propunere va fi adoptată şi de plenul ­APCE, ea va primi statut de „recomandare". Statele membre ale Consiliului Europei nu vor fi obligate să pună în practică măsurile prevăzute de această recomandare, dar, dacă vor dori, ar putea interzice folosirea telefoanelor mobile, dar şi a reţelelor wireless în şcoli. Alte măsuri ar viza stabilirea unor praguri de expunere a tinerilor la emisiile electromagnetice ale acestor aparate.

Riscurile, subiect de dezbatere

Experţii în sănătate publică şi în telecomunicaţii au păreri împărţite cu privire la pericolul pe care l-ar reprezenta telefonia mobilă şi dispozitivele fără fir. Niciun studiu nu a relevat până acum o asociere clară între utilizarea telefonului mobil şi cancer.

Mai mult, o astfel de cercetare, derulată în Marea Britanie în ultimul deceniu, susţine că nu s-a descoperit un risc de cancer majorat la utilizatorii constanţi de telefonie mobilă. În plus, pe măsură ce telefoanele au evoluat, radiaţiile pe care le emit s-au redus constant.

În România, ca de altfel în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, telefoanele mobile şi computerele fără fir sunt o realitate întâlnită la tot pasul, inclusiv în şcoli şi grădiniţe. În general, telefoanele sunt tolerate de profesori, chiar dacă unele cadre didactice le cer elevilor să nu le folosească în timpul orelor.

Doar rareori, prin Regulamentul de ordine interioară al fiecărei instituţii, copiilor nu li se permite să intre cu telefoane în şcoală - şi atunci însă din motive de disciplină, şi nu din motive de securitate medicală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite