Comisia Europeană: românii sunt îngrijoraţi că roamning-ul pentru telefoanele mobile este prea scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vom vorbi mai ieftin in roaming in UE
Vom vorbi mai ieftin in roaming in UE

Românii sunt îngrijoraţi în privinţa costurilor roaming în proporţie de 63%, însă suedezii îşi fac probleme în proporţie mult mai mare, arată un studiu publicat astăzi de Comisia Europeană.

În România, 16% dintre utilizatorii de telefoane mobile "nu sunt deloc îngrijoraţi" de costul facturii după o vizită în străinătate. 63% dintre români îşi fac, însă griji, dar cifra este oarecum mică în comparaţie cu cea a Suediei, unde 81% dintre utilizatorii de telefoane mobile preferă să îşi lase aparatele acasă, de frica facturilor prea mari.

Citeşte şi: Dezbateri pentru eliminarea tarifului la roaming în Europa

Conform studiului Comisiei Europene, 10% dintre europeni îşi închid telefoanele mobile sau pur şi simplu le lasă acasă atunci când se află în străinătate, pe când 2% îşi cumpără o cartelă SIM din ţara în care călătoresc. Cu toate acestea, peste 74% dintre europeni îşi folosesc funcţia roaming a telefonului mobil chiar şi în afara ţării, atât pentru apeluri(49%), cât şi pentru mesaje text(45%) şi servicii de Internet(7%).

În ceea ce priveşte utilizarea Internetului de pe telefoanele mobile în străinătate, 18% dintre europeni consideră că este mult prea scump, 15% cred că preţurile sunt decente şi 29% nu cunosc deloc preţurile.

Românii preferă apelurile directe mesajelor scrise

Dintre toate opţiunile pe care le au la dispoziţie, românii preferă să dea telefoane atunci când se află în străinătate. Irlandezii, maltezii, slovacii şi britanicii trimit mai degrabă mesaje text, iar olandezii, italienii, austriecii şi ungurii decid să folosească atât apelurile, cât şi mesajele scrise. Portughezii, bulgarii, francezii, danezii, nemţii şi britanicii sunt cei care de fapt nici nu îşi împachetează telefonul în bagaje atunci când pleacă peste hotare, din pricina costurilor care ar putea apărea. În jur de 72% de europeni îşi închid telefoanele mobile din cauza facturii de telefon, însă majoritatea(49%) preferă să îşi limiteze costurile prin utilizarea mesajelor text.

Managerii călătoresc cel mai des în UE
Călătorii cei mai frecvenţi sunt cei între 25 şi 55 de ani, deşi chiar şi peste vârsta de 55 de ani numărul celor care călătoresc este de aproape 30%. Cei care îşi împachetează cel mai des bagajele pentru a zbura spre alte oraşe europene sunt managerii companiilor, în proporţie de 54%, spre deosebire de şomeri, care călătoresc doar în proporţie de 16%.

Bulgaria, cea mai puţin preferată

În ultimii cinci ani, Bulgaria s-a aflat pe ultimul loc pe lista destinaţiilor utilizatorilor de telefoane mobile. Peste 82% dintre toţi oamenii întrebaţi despre obiceiurile lor legate de utilizarea serviciilor telefonice peste graniţă au răspuns că Bulgaria este destinaţia cea mai puţin aleasă. Aceasta este apoi urmată în topul negativ de Grecia (77%), Portugalia(72%), Spania (70%) şi România (70%). Danemarca, Olanda, Suedia şi Luxembourg au fost, în schimb, destinaţiile preferate de majoritatea utilizatorilor europeni de telefoane mobile. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite