Andrei Gheorghe, prins în veriga slabă a legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etilotestul a arătat că Andrei Gheorghe nu consumase băuturi alcoolice . Poliţiştii au vrut să-i recolteze şi probe de sânge, dar Gheorghe a refuzat
Etilotestul a arătat că Andrei Gheorghe nu consumase băuturi alcoolice . Poliţiştii au vrut să-i recolteze şi probe de sânge, dar Gheorghe a refuzat

Şeful Departamentului de comunicare din Ministerul Finanţelor a rămas fără permis pentru că a căzut într-o fisură a legislaţiei rutiere. Un incident rutier transformat de la o oră la alta din tamponare în accident cu victime l-a lăsat pe Andrei Gheorghe fără permis auto şi cu dosar penal.

Scandalul a pornit de la o simplă tamponare, pe Şoseaua Kiseleff din Capitală, în apropierea Pieţei Presei Libere. Maşina condusă de Andrei Gheorghe a lovit în spate un autoturism care oprise la semafor.

Mai citeşte şi:

Emil Boc: Cazul lui Andrei Gheorghe, o dovadă că legea se aplică indiferent despre ce este vorba

Iniţial, cei doi conducători auto au evaluat pagubele, au făcut schimb de date de contact şi au plecat. „Am frânat prea târziu şi maşina s-a dus sanie în autoturismul din faţă. Imediat am coborât din maşini, am văzut avariile, am schimbat numerele de telefon şi am decis să părăsim locul faptei, în conformitate cu legea“, a declarat, marţi seara, Andrei Gheorghe.  Şoferul păgubit, Dumitru Voinea din Buzău, a decis, ulterior, să se ducă la poliţie să declare accidentul.

Din tamponare în accident cu victime

Şoferul păgubit  a fost îndrumat către Centrul de Tamponări Uşoare din sectorul 1. Acolo, în timp ce poliţiştii întocmeau procesul-verbal de constatare a accidentului, pasagera din dreapta şoferului, Sevastiţa Chioibaşu (49 de ani din Buzău), a acuzat dureri în zona gâtului. Atunci, poliţiştii au solicitat o ambulanţă. Medicii de la SMURD i-au acordat primul ajutor şi i-au înmânat acesteia un certificat, pe baza căruia poliţiştii au hotărât să cerceteze cazul ca fiind accident cu victimă, deşi femeia a refuzat internarea. Ieri, Sevastiţa Chioibaşu l-a sunat pe Andrei Gheorghe şi i-a spus că este bine şi că nu va depune plângere.

Gheorghe a refuat testul de sânge

Marţi seara, la aproximativ două ore după accident, cei doi şoferi implicaţi au fost chemaţi pentru reconstituire. Andrei Gheorghe şi Dumitru Voinea au fost testaţi cu etilotestul, rezultând că niciunul dintre ei nu consumase băuturi alcoolice. Având în vedere că, la acea oră, tamponarea se transformase în accident cu victime, anchetatorii i-au cerut lui Andrei Gheorghe să meargă la Institutul de Medicină Legală pentru recoltarea probelor biologice, dar acesta a refuzat. Ca urmare, Gheorghe s-a ales cu două dosare de cercetare penală.

„A fost deschis un dosar pentru accident şi un alt dosar pentru refuz de recoltare”, a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. El a mai explicat că dosarul este în stadiul actelor premergătoare, o fază incipientă înaintea deschiderii unui dosar penal.

În replică, Andrei Gheorghe a susţinut, ieri, că este victima unui abuz din partea poliţiei şi că are intenţia să facă o analiză de sânge, însă nu la solicitarea statului, pentru că are o reţinere faţă de recoltarea unor probe biologice prin mijloace invazive de către IML.

Ambiguităţile legii

Poliţiştii au explicat că această procedură este necesară întrucât, atunci când o persoană acuză dureri, nu se poate stabili pe loc gravitatea rănilor şi numărul zilelor de îngrijiri medicale. Din acest motiv, cercetarea la faţa locului şi recoltarea probelor biologice se fac cât mai repede după producerea accidentului.

Problema lui Gheorghe constă în faptul că legea e destul de ambiguă în definirea noţiunii de victimă. Poliţiştii au considerat-o victimă pe femeie pentru simplul fapt că a acuzat dureri şi a fost chemată Salvarea. În sens strict juridic, victimă este considerată persoana care necesită mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale. Cum Sevastiţa Chioibaşu a refuzat să meargă la spital, ea nu poate fi considerată victimă în sens juridic. Cu toate acestea, dosarul de cercetare merge înainte ca privind un „accident cu victimă”.

„Am acţionat conform legii“

 „Nu am făcut altceva decât ce prevede legea. Conducătorul auto vinovat a fost invitat la IML pentru recoltarea probelor biologice. Această măsură este obligatorie, în situaţia în care o persoană declară că a suferit vătămări de pe urma accidentului“, a spus Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Refuzul recoltării probelor biologice în urma unui accident cu victime se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Articolul privind recoltarea probelor

Conform articolului 187 din Regulamentul de aplicare a codului rutier: „Conducătorii de vehicule sau de animale implicaţi în accidente de circulaţie din care a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane sunt obligaţi să se supună recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau, după caz, a consumului de substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite