Afaceri şi politică în numele Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politica financiară a fostului Patriarh Teoctist (stânga) a fost dezvoltată de actualul Patriarh, PF Daniel
Politica financiară a fostului Patriarh Teoctist (stânga) a fost dezvoltată de actualul Patriarh, PF Daniel

Cultele din România nu resimt efectele crizei economice. Facilităţile fiscale, fondurile imense alocate de stat şi afacerile derulate cu succes au adus profituri în conturile Bisericii Ortodoxe Române. Din punct de vedere juridic, Cultele au acelaşi statut ca şi organizaţiile non- guvernamentale. În realitate, Cultele sunt cele mai „guverna­mentale“ ONG-uri.

Mai citeşte şi:
Mănăstirile fac bani frumoşi din turismul religios adaptat cu evlavie la economia de piaţă


Din 1990 şi până astăzi, Guvernul a pompat către Culte 784 de milioane de dolari. Aproape jumătate din aceşti bani (330 de milioane de dolari) s-au dat în ultimii trei ani, în perioada crizei economică. Cei mai mulţi bani ajung în conturile BOR, întrucât are cea mai mare „acoperire" la nivel naţional.

Criza aduce profit

Guvernul Boc a făcut reduceri în toate sectoarele bugetare, tăind până şi din banii alocaţi persoanelor cu handicap şi ai copiilor abandonaţi. Nu s-a atins însă de banii Bisericii. Cea mai mare parte din miliardele de lei alocate Cultelor s-a dus pe salariile preoţilor. Numai anul acesta s-a prevăzut în bugetul de stat ca lefurile preoţilor să fie asigurate cu 278 de milioane de lei (66 de milioane de euro) din banii contribuabililor. Aproape dublu faţă decât se înduplecă să cheltuiască statul pe salariile cercetătorilor.

DIN DOSAR:

La întronizarea PF Daniel (în alb)  au participat principalii oameni ai statului:premierul  Tăriceanu (stânga), preşedintele ţării, Traian Băsescu ,  şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu (dreapta) După ce-şi fac datoria faţă de Dumnezeu, înalţii prelaţi se întorc la afaceri pentru umflarea conturilor bancare  Foto: Lucian Muntean

Dar Guvernul României nu contribuie doar cu remuneraţia preoţilor, ci are grijă şi de înălţarea de noi şi noi biserici. În 2010 s-au alocat, prin hotărâre de guvern, bani pentru construirea sau renovarea a 1.300 de lăcaşuri de cult, în timp ce doar 400 de instituţii de învăţământ au primit bani pentru renovări. Şi ca pomana să fie întregită, sute de hoteluri, restaurante, baze militare care nu au aparţinut niciodată Bisericii au fost cedate pe gratis clericilor. „Adevărul" a numărat peste 200 de astfel de clădiri care au fost date în grija Bisericii Ortodoxe Române din 1990 şi până astăzi. Unităţile teritoriale şi centrale ale Bisericii Ortodoxe Române fac afaceri în mai toate domeniile economice: imobiliare, energie, bursă, consultanţă, construcţii, turism, confecţii sau turism.

Afacerile sunt prospere în condiţiile în care se derulează în paradisul fiscal creat de stat prin facilităţile acordate. Reprezentanţi BOR, instituţia care a primit peste 80% din banii alocaţi Cultelor, spun că sprijinul statului este normal fiind o compensaţie pentru secularizarea averilor bisericeşti de către Alexandru Ioan Cuza. Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite