Acuzaţii DIICOT: „Negustorii de energie” au pus în pericol România! „Sereş a muşamalizat raportul Corpului de Control”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de la Hidroelectrica au tratat cu dispreţ atenţionările şi avertismentele transmise de autorităţile competente din domeniul energetic. 

DIICOT susţine că în aceste atenţionări se arata că această societate, în calitate de furnizor în proporţie de 95% de servicii de sistem pentru asigurarea siguranţei Sistemului Energetic Naţional,  nu respecta reglementările privind gestionarea nivelurilor din principalele lacuri de acumulare, în vederea acoperirii rezervelor de energie minim necesare pentru funcţionarea în siguranţă a sistemului, urmărind în principal doar realizarea profitului prin vânzarea energiei pe piaţă.

„Norocul şi priceperea dispecerilor a împiedicat producerea unor fenomene dezastruoase”


„Specialiştii din sistem audiaţi în cauză au subliniat faptul că, doar norocul şi priceperea dispecerilor a împiedicat producerea unor fenomene dezastruoase, în situaţiile în care s-a funcţionat fără nicio rezervă de putere, apreciind că cea mai mare deficienţă a sistemului care a generat şi situaţiile existente a fost lipsa totală de pregătire a celor care au gestionat problemele şi în primul rând totala nepregătire a celor care au asigurat managementul S.C. Hidroelectrica S.A., aceştia fiind doar simpli „negustori de energie”, fără vreo pregătire în problematica de ansamblu pe care o reprezintă sistemul energetic naţional”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Sereş putea să ia măsuri de prevenire


DIICOT suţine că fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş este cel care, în anul 2006, ar fi putut lua măsuri de urgenţă, în condiţiile în care din Raportul propriului său Corp de Control a luat la cunoştinţă despre toate aspectele grave, începând cu problemele şi consecinţele cauzate de fenomenul de secetă hidrologică, încheierea de contracte de furnizare a energiei electrice cu încălcarea normelor legale în materie şi impactul deosebit de grav al prostului management  asigurat de cei aflaţi la conducerea S.C. Hidroelectrica S.A. asupra funcţionării în condiţii de siguranţă a Sistemului Energetic Naţional.

"Ministrul a  dispus trunchierea raportului"


„În loc să dispună măsuri urgente, învinuitul (n.r Codruţ Sereş) a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca materialul Corpului de Control să nu iasă din minister, a trecut la represiuni împotriva funcţionarilor publici care au întocmit documentul în cauză, de la ameninţări şi percheziţii până la îndepărtarea acestora din cadrul Corpului de Control şi chiar din minister. A dispus trunchierea materialului din care au dispărut toate elementele de referinţă care descriau activităţile ilicite desfăşurate de conducerea executivă a S.C. Hidroelectrica S.A. şi l-a transmis organelor de urmărire penală susţinând în mod mincinos că este singurul document rezultat din verificările efectuate la societate”, au mai acuzat procurorii.

Stări de pericol asupra securităţii naţionale

„Urmarea socialmente periculoasă a acestor acţiuni ilicite desfăşurate constă totodată şi în crearea unei stări de pericol, prin înfrângerea normelor penale care ocrotesc relaţiile sociale referitoare la securitatea naţională şi implicit a siguranţei statului”, a conchis DIICOT.

Citeşte mai multe despre acest dosar:

Codruţ Sereş şi foştii şefi de la Hidroelectrica au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei naţionale

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe Volvo-ul lui Sereş şi pe maşinile de fiţe ale şefilor de la Hidroelectrica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite