Acciza reaprinde ţigara la bucată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii din cartierul bucureştean Berceni nu au nicio reţinere în a vinde ţigări din pachet
Comercianţii din cartierul bucureştean Berceni nu au nicio reţinere în a vinde ţigări din pachet

Chioşcarii din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară vând tutun „cu ţârâita“ fără ca vreo autoritate să-i poată prinde. Scumpirea ţigărilor şi intenţia fumătorilor de a renunţa treptat la acest viciu dau apă la moară comercianţilor de la colţul blocului.

Pe lângă traficul cu ţigări de contrabandă, un alt fenomen a luat amploare în contextul scumpirilor din ultima vreme.

De când preţul unui pachet de ţigări a ajuns la aproximativ 10 lei, tot mai multe chioşcuri şi buticuri de cartier şi-au reluat un obicei mai vechi: comercializarea ţigărilor la bucată.

Mai citiţi şi:

Scumpirea ţigărilor stimulează comerţul la negru

Comerţul cu ţigări vândute pe sub mână a înflorit în pieţe

O femeie a fost sancţionată după ce a comercializat ţigări fără trimbru

„S-au scumpit foarte mult ţigările şi, dacă nu le vindem aşa, nu le mai vindem deloc. În plus ne-am pierde o grămadă de clienţi, că omul nu vine să cumpere numai ţigări, îşi mai ia o pâine, o ciocolată. Dacă nu ar veni după ţigări, n-ar mai veni deloc şi decât să se lase, îi oferim o alternativă", spune Darius, vânzător la un chioşc din cartierul bucureştean Berceni.

În timp ce veniturile comercianţilor de la colţul blocului sunt rotunjite prin vânzarea unei ţigări cu 70 de bani, minorii sunt din ce în ce mai tentaţi să se apuce de fumat. Ieri, cinci minori şi-au cumpărat ţigări „vrac" într-un interval de 15 minute de la unul dintre buticurile din zona Big Berceni care vinde ţigări la bucată.

„Am cumpărat trei ţigări Kent, că oricum nu fumez mai mult de atât. M-au costat 2 lei. De fapt, e 70 de bani bucata, dar mi-a dat doamna fără un ban. Ţigările Viceroy sunt la acelaşi preţ", a spus Marius, unul dintre puştii care şi-a cumpărat porţia de tutun de la butic.

Amenzi de până la 1.000 de lei

Chiar dacă negustorii nu consideră această activitate ilegală, ci doar o metodă de a face faţă crizei, legea nr. 349 din 2002 interzice vânzarea la bucată a ţigaretelor.

„În această perioadă, comercializarea ţigaretelor la bucată s-a constatat la circa 31 de operatori economici din Bucureşti şi din judeţe precum Argeş, Constanţa, Galaţi, Suceava şi Vrancea. Au fost aplicate amenzi între 250 şi 1.000 de lei", a spus Irina Dinu, reprezentant al Protecţiei Consumatorului.

La Piteşti, ţigara se vinde cu 50 de bani

În barurile şi cluburile de biliard din Piteşti, care sunt frecventate zilnic de elevi sau studenţi, funcţionează cel mai bine vânzarea ilegală de ţigări la bucată. Deşi s-au înmulţit controalele pe teren, inspectorii de la Oficiul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor spun că n-au prins în flagrant niciun comerciant.

„Cei care vând ţigări la bucată scot pachetul desfăcut doar în faţa clienţilor pe care îi cunosc. Dacă este vorba despre vreun control, spun că ţigările pe care le au în buzunar sunt ale lor", explică Daniel Chiru, inspector la OPC Argeş.

Peste tot se practică acelaşi preţ la negru, 50 de bani, doar că la vânzarea la bucată sunt scoase anumite mărci de ţigări. De regulă, cele mai ieftine. În Piaţa Ceiar şi în Piaţa Găvana din Piteşti se vând şi ţigări netimbrate cu cel puţin un leu mai ieftine decât preţurile practicate în magazine.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite