Scumpirea ţigărilor stimulează comerţul la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumătorii cumpără cu 50 de bani ţigara la buticurile de cartier
Fumătorii cumpără cu 50 de bani ţigara la buticurile de cartier

Sute de piteşteni cumpără ţigări la bucată din baruri, cluburi şi din buticurile de cartier.

Creşterea succesivă a accizelor la tutun relansează comerţul la negru de ţigări. În barurile şi cluburile de biliard din Piteşti, care sunt frecventate zilnic de sute de elevi sau studenţi, funcţionează cel mai bine vânzarea ilegală de ţigări la bucată. Legea 349/ 2003 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevede amenzi usturătoare pentru comercializarea de ţigări la bucată, între 2.500 şi 5.000 de lei. Numai că, deşi s-au înmulţit controalele pe teren, inspectorii de la Oficiul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor, care au competenţă în acest sens, spun că le este foarte greu să  combată flagelul. „Am primit şi noi sesizări că în magazinele de cartier, în baruri sau cluburi au început să se vândă din nou ţigări la bucată. Zilnic efectuăm controale. Cei care vând ţigări la bucată, scot pachetul desfăcut doar în faţa clienţilor pe care îi cunosc. Dacă este vorba despre vreun control, spun că ţigările pe care le au în buzunar sunt ale lor”, precizează Daniel Chiru, inspector la OPC Argeş.

50 de bani bucata


Şi buticurile de cartier au revenit la moda ţigărilor la bucată, mai cu seamă că de la ultima scumpire se simte o scădere a vânzărilor de tutun. Fumătorii înrăiţi, care nu pot renunţa sub nicio formă la acest viciu, cumpără ţigări la bucată în funcţie de banii pe care îi au în buzunar. „Bugetul nu îmi mai permite să-mi iau zilnic un pachet de ţigări. Nici nu mă pot lăsa, doar că fumez mai puţine ţigări de când cu scumpirile astea”, spune Viorel, unul dintre clienţii buticurilor care vând ilegal ţigări la bucată. Peste tot se practică acelaşi preţ la negru, 50 de bani, doar că la vânzarea la bucată sunt scoase anumite marci de ţigări. De regulă dintre cela mai ieftine. „Nu o să găseşti niciodată ţigări Kent la bucată. De regulă, eu am cumpărat Viceroy sau Winchester, care sunt proaste rău, dar nu am ce să fac. Nu am bani să-mi mai cumpăr ţigările  mele obişnuite”, susţine Codruţ, un alt fumător care s-a dat pe ţigări la bucată. Cei care prosperă cel mia mult de pe urma scumpirii ţigărilor sunt bişniţarii. În piaţa Ceiar şi în piaţa Găvana, cele mai aglomerate centre agroalimentare din Piteşti, pe cei care vând ţigări netrimbrate îi auzi ziua, în amiază-mare strigând: ”Avem ţigări ieftine. Ieftine, mă!”. Când te apropii de mesele lor, nu găseşti niciun pachet de ţigări la vedere. „Ce te-ar interesa? Câte pachete vrei?”, te întreabă amabil unul dintre bişniţari. După ce te citeşte din priviri şi constată că nu sunt supuşi pericolului, te conduc câţiva metri pe jos în parcare, unde în parbagajul unei maşini găseşti un adevărat depozit cu baxuri întregi de ţigări netrimbrate.

Ţigări de contrbandă mai ieftine cu un leu în pieţe


Preţurile practicate la negru sunt cam cu un leu mai ieftine decât cele pe care le găseşti la comercializare cu timbru fiscal pe ele. Dacă iei mai multe pachete, mai poţi negocia la preţ. „Îţi mai las dacă iei cel puţin două cartuşuri”, îţi mustăceşte în faţă bişniţarul, care ştie că afacerea lui merge bine şi pe criză. „ Am cui să le dau, mai ales acum de când s-au scumpit ţigările Ţie îţi fac o ofertă ca să te prind de client. De ce să te duci să iei pachetul de Marlboro din magazin cu 10 lei, când de la mine îl poţi lua cu 8 lei?”, încearcă bişniţarul să-ţi bage în sacoşă cât mai multe pachete de ţigări de contrabandă.


Record: 8.000 de pachete de ţigări confiscate


În urmă cu două zile, în urma unui control inopinant, comisarii Gărzii Financiare au confiscat aproximativ 500 de pachete de ţigări netimbrate din piaţa Găavana. În Argeş, cea mai impresinanată captură a Gărzii Financiare a fost de peste 8.000 de pachete confiscate în luna decembrie a anului trecut, în piaţa Ceair. „Toată acţiunea nu a durat mai mult de 15 minute. Ţigările au fost găsite în mai multe locuri. Sunt aduse din magazinele Duty Free din Republica Moldova sau Ucraina”, spune comisarul şef al Gărzii Financiare, Valeriu Mincă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite