ANI: Ecaterina Andronescu şi-a finanţat propriul proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii ANI au sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul fostului ministru PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru conflict de interese, deoarece în timpul mandatului de ministru a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat suma de aproape 40.000 de lei.

Andronescu este acuzată practic că şi-a finanţat propriul proiect.

UPDATE 10.16 Ecaterina Andronescu a declarat la Realitatea TV, la aflarea veştii, că "am primit în 2010 o hârtie de la ANI, care mi-a spus ca nu sunt incompatibilă, mai mult, ANI mi-a dat un verdict că nu sunt incompatibilă. Nu înţeleg ce se întâmplă, o să contest decizia în instanţă. Nu am încasat niciun ban în acea perioadă menţionată de ANI. Voi dovedi cu documente, pentru că eu consider că nimeni nu este mai presus de lege".

Inspectorii de integritate au găsit-o pe Andronescu, senator PSD şi rector al Universităţii Politehnice, incompatibilă cu cele două funcţii şi au sesizat procurorii. Conducând un proiect pentru masteranzi, Ecaterina Androneascu ar fi obţinut, când a fost ministrul Educaţiei (2000-2003), într-un un şi jumătate, aproape 40.000 de lei, potrivit unui comunicat oficial al ANI.

Cine este Ecaterina Andronescu (CV complet):

* 2004 - prezent: Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor
* 2004 - prezent: Rector, Universitatea "POLITEHNICA" Bucureşti
* 2001 - 2003: Ministrul Educaţiei şi Cercetării
* 1996 - prezent: Deputat în Parlamentul României, Secretar şi membru în Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport
* 1995 - 1996: Secretar de Stat pentru Învăţământul Superior, Ministerul Învăţământului
* 1989 - 2009: Prodecan şi decan, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea "POLITEHNICA" din Bucureşti
* 2009: Ministrul Educaţiei şi Cercetării

Alături de Ecaterina Andronescu, mai sunt cercetaţi de către ANI, potrivit Realitatea TV, deputatul PSD Florian Popa, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Ştefan Drăgulescu, deputat PDL si rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi Nicolae Robu, senator PNL şi rector al Politehnica Timişoara. Toţi cei patru rectori riscă să fie demişi si să li se interzică timp de 3 ani să mai ocupe funcţii de demnitate.

Ce spune ANI

Agenția Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în 11 martie 2011. Potrivit ANI, din 2004, Andronescu exercită funcţia de rector şi ordonator de credite al Universităţii Politehnica. În perioada 2000 - 2003 şi, respectiv, 2008 - 2009, mandatul de rector şi ordonator de credite al Universităţii din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea demnității publice de ministru al Educaţiei şi Cercetării, respectiv, al Educației, Cercetării și Inovării. În 8 septembrie 2008, Andronescu a semnat Decizia nr. 302, prin care a fost desemnat manager al proiectului "Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societății bazate pe cunoaștere", funcţie în baza căreia a încasat, în perioada octombrie 2009 - aprilie 2011, suma de 39.843 lei, susţine ANI. În aceste condiţii, ANI susţine că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obţinerii unui beneficiu patrimonial şi a semnării documentelor din cadrul proiectului.

image

Funeriu acuză un conflict de interese

image

Ecaterina Andronescu a fost acuzată în direct, la TV, la începutul anului 2011, de către ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu, că a alocat sume semnificativ mai mari universităţii pe care o conduce, pe vremea cand se afla la minister.

"Marga si Andronescu fac parte din gasca celor care atunci cand au fost ministri au alocat sume semnificativ mai mari universitatilor pe care le conduc. Asta numesc eu conflict de interese. Au facut ceva imoral. Este imoral sa finantezi propria universitate. Este gresit ca un ministru sa poata aloca arbitrar sume de bani universitatii din care provine. Impotriva acestui arbitrar am luptat si finantarea se va face de acum pe criterii de performanta", a declarat Daniel Funeriu.

"Cat am fost ministru, nu am fost rector si nu am facut parte din nicio gasca si il rog (n.red.-pe Daniel Funeriu) sa isi ceara scuze! Universitatea Politehnica primeste 8% din banii de la Educatie pentru ca aceasta este ponderea ei. Ce faceti acum este o mizerie, incercati sa manipulati colegii din invatamantul superior! Anul acesta ati redus finantarea. Este un neadevar care nu va face cinste", a replicat Ecaterina Andronescu.

Citiţi şi: Un consilier juridic din Primăria Capitalei este în acelaşi timp şi administratorul unei firme. Riscă dosar penal!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite