FOTO 2007-2010: de la patroni disperaţi la şomeri înfometaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu trei ani, angajatorii căutau cu disperare forţă de muncă. Acum, cei disperaţi să-şi găsească un job sunt şomerii. Mii de şomeri din toată ţara au luat ieri cu asalt bursele locurilor de muncă, în speranţa că-şi vor găsi de lucru.

FOTOGALERIE

Românii rămaşi fără joburi din cauza crizei financiare îşi caută acum disperaţi câte un loc de muncă şi sunt dispuşi să accepte orice condiţii impuse de angajatori. La Bursa locurilor de muncă, organizată ieri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în toată ţara, cozile erau interminabile.

Numai în Capitală, în jur de 4.000 de bucureşteni s‑au aşezat la coadă pentru a-şi depune un CV, în speranţa că vor fi chemaţi la un interviu pentru unul dintre cele aproape 2.500 de locuri de muncă. Situaţia este tocmai pe dos faţă de acum trei ani. „În 2007, angajatorii se rugau de noi să organizăm astfel de burse lunar, pentru că nu aveau de unde să ia oameni. Atunci erau 7.000 de locuri şi veneau câte 2.000 de solicitanţi. Acum raporturile s-au schimbat. Înainte erau disperaţi angajatorii, acum sunt disperaţi oamenii. Multe firme au murit între timp şi de aceea s-a ajuns aici", spus Dumitru Pelican, fost director executiv al ANOFM.

Îmbulzeală la târgurile de joburi

Doritorii de muncă sunt pesimişti: “Posturile bune sunt ocupate dinainte, pe sistemul pile şi relaţii”

Armata şi Poliţia, cei mai mari angajatori de la Bursa locurilor de muncă

„Coada disperării“, la bursa locurilor de muncă de la Braşov

Tinerii vor recalificare

Unii dintre bucureştenii veniţi la Bursa locurilor de muncă au depus CV-uri la mai mulţi agenţi economici, fiind gata să renunţe la tot ce au făcut până atunci şi să se apuce de altceva. „Sunt asistentă medicală şi studentă în anul III la Kinetoterapie. Nu am găsit
nimic pe domeniul meu, aşa că nu am nicio problemă să mă recalific", a spus Silviana Necula, de 28 de ani, din Bucureşti.

Unii dintre angajatori s-au arătat deschişi la recalificări. „Pentru lucrători comerciali şi casieri nu cerem experienţă în domeniu. Îi şcolarizăm noi, important este ca ei să fie foarte amabili, pentru că vor lucra cu clienţii", a precizat Alice Hetzke, reprezentant Kaufland. Dacă pe cei tineri recalificarea nu-i sperie deloc, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre şomerii în vârstă.

„Am 50 de ani şi am lucrat o viaţă întreagă în construcţii. Nu cred că mai am vârsta la care să mă apuc de o altă meserie. Aici nu mi-am găsit nimic şi nu prea ştiu încotro să mă îndrept", a spus Constantin Gheorghina, din Bucureşti.

image

Acum trei ani, pentru fiecare candidat se băteau trei angajatori 

„Sunt dispus să fac orice"

„De doi ani mă chinuiesc să îmi găsesc ceva de muncă. Am trei copii pe care nu am cu ce să îi îngrijesc. Când ai 58 de ani, firmele îţi închid uşa în nas", a spus braşoveanul Nicolae Brumaru.

La Iaşi şi la Suceava, oamenii s-au aşezat la cozi cu o oră înainte de deschiderea târgului. „Sunt în şomaj de şase luni. Sunt de meserie mecanic auto, dar sunt dispus să lucrez orice. Am doi copii la şcoală, iar soţia este croitoreasă acasă", ne-a spus Ioan Avasilichioae (46 de ani), din Suceava. „Sunt specializat în chimie-petrochimie-industrie, aş face şi altceva decât am învăţat, însă angajatorul mi-a cerut experienţă. Abia am terminat facultatea", a declarat gălăţeanul Vasile Ţopa.

Mii de olteni s-au călcat în picioare pentru a ajunge în faţa angajatorilor care au pus la bătaie prea puţine locuri de muncă. Majoritatea ofertelor au fost în construcţii şi în industria textilă. „Sunt dispus să fac orice, numai să am un loc de muncă. Ne călcăm în picioare aici, aştept de două ore să intru", a declarat Gabriel Gabor, 24 de ani, din Târgu-Jiu.

Bursa locurilor de muncă a avut un număr-record de participanţi în Satu Mare. Aproape 4.000 de persoane s‑au călcat ieri în picioare pentru a ocupa unul dintre cele 504 locuri de muncă oferite, dintre care doar 18 pentru absolvenţii cu studii superioare.

„Am terminat facultatea de horticultură în 2005. Am rămas anul trecut fără loc de muncă, am studii superioare, însă degeaba. Cheltuieşti atâţia bani cu facultatea şi nu ai niciun avantaj", a declarat Diana Oraian (31 de ani).

La Cluj e pe dos

Printre puţinele judeţe unde oferta de joburi a fost mai mică decât cererea s-a numărat şi Clujul, unde au fost prezentate 3.500 de slujbe şi numărul celor interesaţi a fost de numai 2.200. La bursă au fost anunţate chiar şi 530 de locuri de muncă disponibile în Italia, în sistemul hotelier. Aproape 2.000 de constănţeni au sperat ieri să-şi găsească un loc de muncă. „Acum am găsit un post de cameristă la un hotel din Mamaia. Nu-mi oferă decât 700 de lei, dar este un început", spune Marilena Căpraru (24 de ani). Grupaj realizat cu sprijinul corespondenţilor „Adevărul de Seară"

Multinaţionalele, concurenţă dură pentru tineri

Târgul Angajatorilor de Top, de la Sala Palatului din Capitală, a strâns ieri peste 5.000 de tineri interesaţi de cele 1.600 de locuri de muncă oferite de 70 de companii multinaţionale. Organizatorii spun că numărul de locuri de muncă a crescut cu 30% faţă de anul 2009, iar cele mai generoase domenii sunt informatica, ingineria, serviciile şi vânzările.

„Piaţa muncii s-a îmbunătăţit şi sunt mult mai multe oportunităţi acum, comparativ cu anul trecut. Avem astăzi peste 1.600 de joburi de la cele mai bune companii multinaţionale. Construcţiile nu şi-au revenit încă", a spus Dragoş Gheban, specialist în recrutare de la Catalyst Solutions. Acesta mai adaugă că firmele sunt mult mai atente acum la modul în care îşi aleg oamenii şi condiţionează obţinerea locului de muncă de cunoaşterea unei limbi străine.

„Inginer, schimb job"

Vitalie Gonţa, 23 de ani, este unul dintre tinerii care au rămas fără loc de muncă din cauza crizei. "Eu sunt economist, am lucrat până acum câteva luni la BCR, dar în urma unor restructurări am rămas fără job. Am depus CV-ul pentru şapte oferte şi sper să găsesc ceva în limba engleză", a spus Vitalie.

La târg au venit şi oameni care au deja un loc de muncă. „Eu sunt inginer de mediu, dar lucrez ca agent de vânzări acum. Vreau să-mi găsesc ceva în domeniul meu şi să fiu un pic mai bine plătit", a spus Ionuţ R., unul dintre vizitatorii care ieri se învoiseră special de la servicu. Târgul se desfăşoară şi astăzi între orele 10.00 şi 17.00.

Angajaţi pe loc

Aproape 25.000 de persoane au fost selectate, iar aproximativ 2.000 au fost încadrate pe loc, dintre care 66 cu studii superioare. La nivel naţional, aproape 60.000 de oameni şi‑au încercat ieri norocul la bursă. Cele mai multe persoane participante s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi şi Satu Mare.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite