„Comisioane primar Craiova – 35,050.00 lei“
0Finanţatorul FC Argeş ţinea contabilitatea mitei pe care o dădea lui Antonie Solomon, documentele fiind găsite de DNA la sediul firmei PIC. Antonie Solomon a ajuns în arest după ce DNA a analizat dubla contabilitate a PIC SA şi în care Cornel Penescu trecuse şpăgile drept „comision pentru primarul Craiovei“.
Preşedintele PDL Craiova, Antonie Solomon (55 de ani), va afla luni dacă va fi cercetat în stare de arest sau în libertate, după ce, ieri, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au amânat judecarea recursului declarat de edil împotriva deciziei de arestare preventivă luată luni de Tribunalul Argeş.
Mai citeşte şi:
Culisele arestării şoc a lui Solomon
DNA Piteşti i-a restituit lui Solomon banii sechestraţi
După ce Solomon a ajuns după gratii, câteva sute de simpatizanţi ai acestuia au ieşit în stradă şi au cerut eliberarea edilului lor, fără să ştie ce e în dosarul de urmărire penală. În timp ce „oamenii" lui Solomon fluturau pancarte cu mesaje de încurajare pentru edil şi preoţii trăgeau clopotele pentru eliberarea celui acuzat de fapte grave de corupţie, procurorii DNA desigilau cutiile cu două sute de mii de euro găsiţi în şifonierul lui Antonie Solomon. Întrebat de unde provin banii, primarul Craiovei a spus că sumele provin din chirii.
Numai că aceşti bani nu figurau în declaraţia de avere a lui Solomon. După cum nu figurează nicio casă de vacanţă achiziţionată în Constanţa, ale cărei acte de vânzare-cumpărare au fost găsite cu ocazia percheziţiilor.
Influenţarea martorilor
Conform procurorilor anticorupţie, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a încercat să influenţeze declaraţiile mai multor martori din dosar şi a şters menţiunile făcute de un consilier pe autorizaţia de construcţie a supermarketului PIC. Magistraţii argeşeni care au decis arestarea preventivă a edilului au arătat că Solomon a încercat chiar „îmbunarea" finanţatorului Universităţii Craiova, Adrian Mititelu.
Duşman declarat al lui Mititelu, Solomon şi-a schimbat opiniile imediat după ce finanţatorul Universităţii Craiova a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care edilul era urmărit penal. Anchetatorii exemplifică în acest sens propunerile făcute de Solomon lui Mititelu, de a-i achita datoria clubului de 100.000 de euro faţă de Primărie şi de a-i acorda în folosinţă gratuită stadionul.
Toate acestea, au conchis judecătorii, reprezintă încercări de a-l influenţa pe acesta, care au impus măsura arestării. De altfel, mai mulţi martori au confirmat la DNA că, după ce au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, au fost chemaţi de către Solomon la Primăria Craiova şi au fost întrebaţi despre declaraţiile făcute.
Cronologia şpăgii
Una dintre cele mai convingătoare cronologii a evenimentelor, rezultată din interceptările telefonice ale SRI, se referă la modul în care Penescu a reuşit să obţină aprobare pentru ca linia 13 de transport local să fie prelungită până la supermaketul PIC, deschis la 26 octombrie 2006. Solomon era şeful Comisiei pentru Sistematizarea Circulaţiei Rutiere din cadrul Primăriei.
La 8 noiembrie 2009, Penescu discută cu şeful magazinului PIC din Craiova despre problema transportului, iar la finalul discuţiei patronul îşi arată hotărârea de a se deplasa personal la Craiova, pentru a aranja lucrurile cu primarul: „Mă duc eu pe la el, n-am încotro. Hai, pa!". Apoi, Penescu îl sună pe Solomon şi-l anunţă că urmează să-l viziteze a doua zi.
A doua zi, la 9 noiembrie, Penescu îl sună pe Gheorghe Pieca, administratorul său de la Piteşti, şi-i cere să facă rost de 10.000 de euro pentru a-i înmâna lui Solomon.
Pieca s-a conformat, nu înainte însă de a nota în registrele de contabilitate paralelă: „Comisioane primar Craiova - 35,050.00 lei" - adică echivalentul a 10.000 de euro. La ora 13.15, Penescu îl sună pe Solomon şi-l anunţă că ajunge la Primărie la ora 13.40. După întâlnirea cu primarul, Penescu îl contactează pe subordonatul său din Craiova şi-i spune că „a rezolvat problema" şi să se ducă a doua zi la Primărie pentru a aranja detaliile în concret.
Apoi şi-a sunat fratele, Ilie Penescu, căruia i-a spus că s-a întâlnit cu Solomon şi i-a dat banii. După încă o zi, şeful PIC Craiova îi comunică patronului că s-a întâlnit cu primarul şi că problema liniei de autobuz a fost rezolvată.
Nevasta geloasă e de vină
Cornel Penescu a negat în faţa anchetatorilor că i-ar fi dat mită primarului. El a justificat scoaterea celor 10.000 de euro şi înscrierea în evidenţele paralele a menţiunii „Comisioane primar Craiova" prin faptul că avea nevoie de bani cash, dar şi de o justificare credibilă faţă de soţia sa, care este geloasă.
Cei 50.000 daţi mită lui Solomon au fost notaţi de Cornel Penescu într-o evidenţă contabilă paralelă întrucât omul de afaceri ţinea un registru de casă cu toate cheltuielile societăţilor sale.
Sechestru ridicat
DNA Piteşti a ridicat sechestrul pe o parte din cei 200.000 de euro găsiţi de procurori într-una din locuinţele primarului Antonie Solomon, în urma percheziţiilor din ziua reţinerii sale. Anchetatorii i-au restituit soţiei lui Antonie Solomon suma de 150.000 de euro, oprind doar 50.000 de euro, contravaloarea presupusei şpăgi care ar fi fost primită de edilul-şef .
Confirmarea lui Mititelu
Într-o discuţie telefonică, interceptată de SRI la 9 noiembrie 2006, Penescu i se plângea lui Mititelu că a remis cu titlu de mită suma de aproximativ 70.000 de euro pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a supermarketului PIC Craiova. Audiat la DNA, Mititelu a confimat mita, dar a diminuat suma: „În urmă cu circa trei ani, am făcut o afirmaţie pe un post local de televiziune din Craiova cum că, pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie a hipermarketului PIC Craiova, s-ar fi plătit suma de 20.000 de dolari sau de euro, informaţie pe care am aflat-o din anturajul persoanelor de la SC PIC SA Piteşti."
Semnătura de 50.000 de euro
Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, i-ar fi dat 40.000 de euro lui Antonie Solomon în perioada februarie-martie 2006, pentru a emite autorizaţia de construcţie a supermarketului PIC din Craiova, în condiţiile în care, anterior, edilul respinsese cererea de două ori. Terenul pe care a fost construit supermarketul PIC Craiova - în suprafaţă de 62.821 de metri pătraţi - a fost cumpărat de Cornel Penescu în anul 2005, de la societatea Renaşterea Fotbalului Craiovean, administrată de Adrian Mititelu.
Când s-a făcut contractul de vânzare-cumpărare, imobilul avea destinaţia de teren agricol şi se afla în extravilanul Craiovei. Primarul Solomon a declarat în momentul tranzacţiei că nu va emite autorizaţia, deoarece sunt mai multe litigii prin care se contestă proprietatea asupra acestui teren şi a respins de două ori cererile făcute de Cornel Penescu.
După ce a primit şpaga, Solomon a semnat imediat autorizaţiile de construcţie şi s-a ajuns în situaţia paradoxală că supermarketul funcţiona de la 26 octombrie 2006, deşi terenul pe care s-a construit se afla tot în extravilanul oraşului.(A contribuit Denisa Grigore)