Cum văd cetăţenii din UE măsurile anticriză din România - "Este o mizerie să iei din banii şomerilor!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul Uniunii Europene, fiecare stat încearcă să facă faţă crizei prin măsuri economice diferite. Niciunul dintre statele vestice nu a ales însă să recurgă la măsuri atât de drastice precum reducerea pensiilor sau a ajutoarelor de şomaj.

Reporterii "Adevărul" au stat de vorbă cu cetăţeni din două state afectate cel puţin la fel de tare de criza economică precum România - Spania şi Italia, pentru a afla cum ar fi reacţionat aceştia în cazul în care guvernele lor ar fi adoptat măsuri similare celor adoptate de executivul de la Bucureşti.

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Un prim lucru care poate surprinde este faptul că mulţi italieni şi spanioli sunt la curent cu măsurile de austeritate luate de executivul de la Bucureşti. Explicaţia acestui fapt este cât se poate de practică - pentru europeni, orice măsură luată de un stat membru al UE în urma unui acord cu FMI poate reprezenta un semnal pentru ceea ce i-ar putea aştepta şi pe ei într-o situaţie similară.

Citeşte şi:

Spania reduce salariile bugetarilor cu 5%

Cum se descurcă o familie de şomeri români?

Criza din Spania, preferată vieţii mizere din România

Mulţi români care s-au întors în ţară revin, dezamăgiţi, în Spania

“Nici plătită dublu nu aş munci în România”

"Ce are guvernul vostru cu pensionarii?"

"Menajera mea este româncă. Ştiu de la ea ce se întâmplă în ţara voastră. Cu astfel de măsuri pe românii din Italia, de exemplu, nu-i mai aduceţi acasă", spune Monica Sfratato (40 de ani), din Roma.
Italianca mai spune că "aici, dacă eşti şomer, trăieşti! La voi în schimb, rişti să rămâi fără casă şi chiar să rabzi de foame! Numai faptul că atâţia români pleacă din ţară ar fi trebuit să-i pună de multă vreme pe gânduri pe politicienii de la voi!".
 
Roberto Lucarelli (36 de ani) este proprietarul unui bar situat în apropiere de staţia de metrou Flaminio, zonă frecventată de români. "Referitor la pensii sau ajutorul de şomaj, din ceea ce îmi spuneau clienţii români care vin la bar, acestea şi aşa erau mici. Ce are guvernul vostru cu penisonarii? Nu este firesc ca un român să plece în străinătate pentru a trăi decent", este de părere Roberto.

”Dacă este o problemă de restricţii economice datorate directivelor economice impuse de euro, pe baza situaţiei economice a ţării respective, aceste tăieri ar putea fi juste. Numai că ar trebui să atingă în manieră diferenţiată şi anume cine câştigă mai mult să i se taie mai mult, cine câştigă mai puţin să i se taie mai puţin! Acelaşi tratament şi în privinţa pensiilor! Să se taie cu cap!”, este de părere Claudio Ranieri (59 de ani), din Roma.

"Sunt persoane care beneficiază de o pensie minimă şi nu este drept ca acestora să li se ia tot 15% faţă de cei care au pensii mari. Apoi totul este posibil!!! Grecia trebuie să ne fie de exemplu!", completează italianul. El recunoaşte că nu cunoaşte bine situaţia economică a României, însă a constatat că forţa de muncă a părăsit ţara şi "nu ştiu câţi au mai rămas în patrie să muncească şi să plătească impozitele pe salarii care genereaza plata tuturor pensiilor".

În Italia ”ar avea loc o adevărată revoluţie”

Italianul, care de 13 ani este căsătorit cu o româncă, spune că în Peninsulă nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva până acum. "În niciun caz aici tăierile nu ar fi făcute în acest mod nediferenţiat. Ultima reforma a pensiilor e drept că a avut loc în 1992, dar au fost restructurări succesive! Apoi, nici nu ar fi posibilă o astfel de manevră în Italia, întrucât cred că ar avea loc o adevărată revoluţie!", consideră Claudio Ranieri, arhitect de meserie.

Ernesto Massimetti (44 de ani), jurnalist din Olbia, Sardinia, este de părere că aceste măsuri erau previzibile. "România este o ţară în dezvoltare, este nouă în UE şi îi va fi greu încă pentru doi – trei ani să ţină pasul. Gândiţi-vă ce se va întâmpla când se va introducere euro. Italia a avut enorm de suferit. În România dacă nu se acordă maximă atenţie veniturilor de astăzi ale oamenilor, odată cu adoptarea monedei europene, există riscul ca cei cu salarii normale azi să devină mâine săraci", spune jurnalistul italian.

Italianul spune că pentru el este "o enigmă" cum se poate trăi cu un ajutor de şomaj de 100 – 200 de euro, sau cum poate un bătrân să trăiască cu aceşti bani. "25% din salariile bugetarilor care la voi oricum sunt mici mi se pare exagerat! Aici un medic, în funcţie de vechime, câştigă de la 3.500 de euro în sus, la voi însă abia câştigă 400 de euro. Este o diferenţă prea mare!” afirmă Massimetti.

Citeşte şi:

Cum le merge firmelor româneşti din Italia pe timp de criză

Criza şi nostalgia îi fac pe români să se gândească "Acasă"

Spaniolii refuză să se gândească la o asemenea "mizerie"

Majoritatea spaniolilor cu care au discutat reporterii "Adevărul" spun că ar accepta cu greu o reducere a pensiilor şi salariilor, şi doar dacă ar fi vorba de un procent de cel mult 10%. Ei susţin că procentul este mult prea mare şi că ar accepta "cu greu" o micşorare. Ce ar face spaniolii dacă ar fi în situaţia românilor? Nu ştiu şi nici nu vor să se gândească la "o mizerie atât de mare". Cu toţii se tem ca nu cumva măsura micşorării salariilor, pensiilor şi a şomajului "să se aplice în toate ţările Uniunii Europene".

”Păi cum să reducă salariile şi pensiile cu atât? Sunt nebuni? În plus mi se pare o mizerie să le ia şomerilor din bani. Mulţi dintre ei au copii. Cu ce-i hrănesc pe aceşti copii?”, spune Jose Calvo, un constructor în vârstă de 37 de ani, care a simţit pe propria piele cum este viaţa de şomer. "Am stat cinci luni în şomaj. Numai eu ştiu prin ce am trecut. Dacă primeam o asemenea veste nu ştiu ce-aş fi făcut. Probabil că aş fi ieşit în stradă".

"Ce se întâmplă în Grecia şi în România ne afectează"

Sergio Serra (34 de ani), vânzător la un magazin de ţigări din Castellon, susţine că ideea micşorării salariilor, pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj este una "foarte, foarte proastă". "Mă tem că este doar o imagine a ceea ce va fi şi la noi în curând. Va fi dezastru. Sunt convins că în 3-4 luni politicienii noştri vor lua aceeaşi măsură. Ascultaţi-mă pe mine. Mergem spre tot mai rău. Nu va fi chiar ca în Grecia, dar pe aproape. Ce e de făcut? Să ieşim în stradă să protestăm! Pentru că în felul ăsta vom ajunge iar ca acum 20 de ani. Vom ieşi cu toţii în stradă. Noi suntem de vină pentru criza financiară? Atunci de ce trebuie să plătim noi? Ce se întâmplă în România şi în Grecia ne afectează, pentru că suntem toţi în UE, şi astfel de măsuri sunt un semn că se va aplica treptat aceeaşi soluţie peste tot”.

Jaime Nadador Lopez (44 de ani) este de părere că soluţia micşorării salariilor şi pensiilor poate fi o soluţie pentru redresarea situaţiei, dar ea trebuie aplicată doar "acolo unde sunt pensii şi salarii mari”. "Cred că este foarte greu pentru pensionari, mai ales dacă pensiile sunt foarte mici. Oricât de puţin le iei dintr-o pensie tot se cunoaşte. Mi se pare normal ca, pe vreme de criză, acolo unde sunt salarii mari ale funcţionarilor, să se micşoreze. Pe vreme de criză ei sunt cei care au cele mai mici probleme. Chiar mai mult, ei beneficiază de pe urma crizei, ţinând cont că acum este totul ieftin - apartamente, case, maşini. În fiecare lună ei îşi iau banii la data de 29 fără să le fie teamă că vor fi daţi afară sau că vor rămâne fără muncă. Cred că este bine să se micşoreze, dar, aşa cum am spus, nu în toate cazurile. De pensiile şi salariile mici nu ar trebui să se atingă”. (A contribuit Adrian Dinu)

Spania măreşte TVA-ul

De la 1 iulie 2010, Spania se pregăteşte de mărirea TVA-ului, una dintre măsurile luate de Guvern pentru ieşirea din criză. În Spania se aplică trei tipuri de TVA: super-redus, redus şi general. TVA-ul general va creşte de la 16% la 18%, iar cel redus va urca de la 7% la 8%.
Singurul care nu va suferi modificări este TVA-ul super-redus. În această categorie intră: pâinea,  laptele, brânza, ouăle, fructele, verdeţurile, cerealele, legumele, cărţile, revistele, ziarele, rechizitele şcolare (mai puţin electronicele), medicamentele, cărucioarele pentru persoanele cu handicap, protezele sau locuinţele sociale.

În Italia, rata şomajului este în creştere

Potrivit ultimului raport emis de către CGIL (Confederaţia Generală Italiană a Muncii), rata şomajului din Italia a ajuns la 11,5%. Rata şomajului continuă să crească. Datele raportului arată că în luna martie a acestui an a fost înregistrată o creştere de 106,8% a cererilor de ajutor de şomaj faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Guvernul italian caută însă să introducă tot felul de subvenţii pentru a veni în sprijinul persoanelor disponibilizate. Astfel, din 2009, băncile italiene aplică un moratoriu de un an pentru rambursarea împrumuturilor luate de familiile ale căror membri au rămas făra loc de muncă sau sunt în şomaj parţial, ca urmare a crizei.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite