Ginerele cuplului Ceauşescu vrea să redeschidă procesul de la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Oprean, fostul soţ al Zoei Ceauşescu, intenţionează să ceară rejudecarea procesului de la Târgovişte, în urma căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 25 decembrie 1989.

În acest moment, Oprean se judecă pentru recuperarea tuturor bunurilor personale care i-au fost confiscate la Revoluţie, atât lui, cât şi fostei soţii. "Intenţionăm să cerem rejudecarea procesului soţilor Ceauşescu şi, în acest context, să solicităm toate lucrurile.

Până la urmă, trebuie să răspundă şi criminalii care i-au omorât pe socrii mei şi alţi tineri nevinovaţi, dar şi Parchetul pentru faptele procurorilor respectivi", a declarat Mircea Oprean, conform Realitatea TV.

Procesul în urma căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte a fost catalogat de istorici şi jurişti drept un proces stalinist în care s-au încălcat aproape toate procedurile juridice.

Acuzaţia de genocid, o acoperire pentru confiscarea averii

Nu este prima iniţiativă de rejudecarea a procesului de la Târgovişte. Fostul procuror militar Mihai Popov susţine că, în 1995, când fusese cooptat în Comisia Senatorială pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989, a cerut acelaşi lucru.

"Procesul de la Târgovişte a fost o ruşine, s-au încălcat o mulţime de proceduri şi le-au fost aduse acuzaţii absurde soţilor Ceauşescu. Ei trebuiau trimişi în judecată pentru infracţiunea de instigare la omor deosebit de grav, care putea atrage inclusiv pedeapsa cu moartea. De altfel, această sentinţă ar fi fost firească ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat la Timişoara înainte de 22 decembrie. Chiar dacă sentinţa fusese executată, eu am cerut rejudecarea lor pentru instigare la omor deosebit de grav, nu pentru genocid şi celelalte aberaţii. Dar condamnarea pentru instigare la omor deosebit de grav nu atrage după sine şi nu dă dreptul la confiscarea totală a averii, spre deosebire de condamnarea pentru genocid. Probabil că ăsta a fost şi motivul pentru care propunerea mea a fost respinsă", susţine fostul procuror militar Mihai Popov.

CITIŢI ŞI:

Adevăr şi minciună în procesul familiei Ceauşescu

Începe procesul!

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite