Visul american, eşuat la tribunal GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Helerea şi Emanuel Nicolescu
Nicolae Helerea şi Emanuel Nicolescu

Românii cercetaţi de FBI pentru tentativă de extorcare a milionarei Anne Bass din SUA au ajuns cu greu în „ţara tuturor posibilităţilor“. Acum, ei riscă să-şi petreacă toată viaţa după gratii.

Emanuel Nicolescu (32 de ani) din Bucureşti, Nicolae Helerea din Braşov şi Alexandru Ştefan Barabaş (25 de ani) din Iaşi sunt principalii suspecţi în cazul sechestrării şi tentativei de extorcare a milionarei americane Anne Bass, eveniment petrecut în aprilie 2007, în South Kent, Connecticut.

Primul dintre ei a fost deja arestat de autorităţile americane şi este judecat în aceste zile la New Haven, Connecticut. Nicolescu este acuzat oficial de tentativă de extorcare, conspiraţie în vederea extorcării, precum şi deţinerea unui vehicul furat. Riscă 50 de ani de închisoare. Ceilalţi doi sunt în vizorul investigatorilor americani, iar presa de peste Ocean se referă la ei prin sintagma „nu a fost încă arestat". Investigatorii americani, printre care şi FBI, caută dovezile care să-i incrimineze şi să-i aducă în faţa instanţei.

Colegi de cameră

Fapta pusă la cale de cei trei este odioasă şi aduce mult cu un scenariu de film de Hollywood. Se pare că artizanii „planului" au fost Emanuel Nicolescu şi Nicolae Helerea, prieteni încă din adolescenţă şi colegi de cameră vreme de mulţi ani. Pe site-ul de socializare Facebook apar împreună în multe fotografii.

Nicolae Helerea la mare, bucurându-se de compania unui câine

Ambii au ajuns în Statele Unite prin efortul imens făcut de părinţii lor. Tatăl lui Emanuel a cerut azil politic înainte de 1989 în SUA şi şi-a adus toată familia acolo după Revoluţie. Despre Emanuel se ştie că a ajuns în America în 1993, la vârsta de 13 ani.

Misiune secretă a FBI în România

O istorie similară are şi familia lui Nicolae Helerea. Tatăl lui, un acordeonist foarte talentat din Sibiu, a ajuns cu ocazia unui concert în „ţara tuturor posibilităţilor" şi nu s-a mai întors în România. La fel, şi-a adus familia peste Ocean şi a reuşit, prin multă muncă, să-şi facă un nume în rândul artiştilor din SUA. Copiii lor, pe de altă parte, au crezut că pot arde etapele şi au gândit un plan diabolic prin care să se îmbogăţească. Cu toate acestea, până la un punct, viaţa tinerilor a fost onorabilă.

A lucrat pentru nume mari

Emanuel a lucrat ca şofer sau asistent personal pentru oameni importanţi. S-a căsătorit cu Octavia, o altă româncă care lucrează ca manager general adjunct la Grand Hotel Tribeca New York. Până în martie 2006, când a fost angajat de Anne Bass ca majordom, românul a lucrat ca şofer sau asistent personal pentru oameni de afaceri importanţi în Statele Unite, precum J. Darius Bikoff, un mogul din industria băuturilor alcoolice, Jordan Roth, preşedinte al Jujamcyn Theaters, sau Richard Cohen, un magnat al imobiliarelor. A fost dat afară, în mai 2006, din cauză că a folosit în interes personal una dintre maşinile milionarei.

Acesta este românul judecat în SUA pentru sechestrarea milionarei Anne Bass

Şi prietenul Helerea a dat dovadă de voinţă pentru a reuşi în viaţă. A încercat chiar o afacere în ţara natală. În 2008, tânărul şi-a înfiinţat o firmă, Hermes Consulting SRL, cu sediul în Braşov, la care figurează ca unic acţionar. Firma se ocupa de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. La începutul acestei luni, societatea a fost declarată inactivă.

Aventuri în munţii Braşovului

Cu toate acestea, Nicolae Helerea nu a dus lipsă de activităţi în Braşov. Anul trecut, el a fost numit manager al unui centru SPA din cadrul unui mare hotel din Poiana Braşov, post de care s-a bucurat foarte tare. „Cea mai nouă aventură a mea", a titrat Helerea pe un site de socializare. Nu a fost manager pentru mult timp, iar la ora actuală a rămas doar colaborator al hotelului.

Pe lângă afaceri, Nicolae Helerea a avut timp şi de distracţii. Tânărul a vizitat Braşovul, a făcut bungee jumping în Cheile Râşnoavei, a testat pârtiile din Poiana Braşov şi a făcut excursii pe Valea Prahovei. Anul trecut, tânărul şi-a petrecut vacanţa pe litoralul românesc, în compania prietenilor.

Părinţii, în lacrimi la proces

La procesul lui Emanuel Nicolescu au fost chemaţi să depună mărturie părinţii tuturor celor trei români suspectaţi de sechestrarea lui Anne Bass. Mama lui Emanuel a izbucnit în lacrimi când a auzit că fiul ei nu poate fi eliberat, nici măcar pentru o cauţiune în valoare de 500.000 de dolari. Mama lui Ştefan Barabaş şi tatăl lui Nicolae Helerea au depus mărturie precum că nu ştiu unde se află fiii lor. Ambii au părăsit sala de tribunal în lacrimi sau profund îndureraţi.

Ieşeanul căutat de FBI, „un tânăr politicos"

Ieşeanul Ştefan Alexandru Barabaş provine dintr-o familie bună şi este singur la părinţi. Potrivit vecinilor, familia Barabaş a plecat în Statele Unite în urmă cu 10-12 ani, după ce a câştigat la „Loteria Vizelor". „O familie foarte bună. El era inginer, ea medic. Au vândut apartamentul şi au plecat în America cu tot cu copil. Aveau un băiat liniştit. Nu le-a făcut probleme", a precizat Mihai M., şeful de scară al blocului în care a locuit familia Barabaş.

„Vine din când în când"

Ştefan Alexandru s-ar fi întors anul trecut în ţară împreună cu soţia sa, de origine americană, şi locuieşte în apartamentul bunicului. „Este un tânăr politicos, respectuos. Mă întâlnesc cu el sau cu soţia lui aproape zilnic pentru că ies cu căţelul la plimbare. Nu am avut probleme cu el", spune unul dintre vecinii lui Barabaş.

Vecinii mai ştiu că tânărul încearcă să-şi deschidă o afacere sau că lucrează ca angajat. „Nu cred că poate fi implicat într-un asemenea scandal. E foarte cuminte şi provine dintr-o familie foarte bună. Bunicul lui a lucrat în armată, iar apoi a fost inspector la Inspectoratul Teritorial de Muncă. El acum nu mai stă aici. Vine doar din când în când", a susţinut un alt vecin.

Pe 16 martie 2012, doi agenţi ai Federal Bureau of  Investigation (FBI) au venit la Iaşi pentru a preleva probe biologice de la Ştefan Alexandru Barabaş. L-au convocat la sediul Poliţiei Iaşi pe Ştefan Barabaş, căruia i-au luat o mostră de salivă în vederea prelevării ADN-ului. Proba a ajuns în Statele Unite în mai puţin de 48 de ore şi a fost analizată de criminaliştii care se ocupă de caz. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, lui Barabaş i s-au solicitat probe ADN şi în SUA, dar acesta a refuzat testul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite