Dezmăţ la internatul din Huşi unde un elev de la Seminarul Teologic a fost înjunghiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii îşi fac de cap în căminul în care sunt cazaţi elevii Seminarului Teologic Huşi, acolo unde duminică un licean a fost înjunghiat. Mai multe filme postate pe internet prezintă elevi din Huşi care fumează, mimează acte sexuale, se bat şi se înjură.

Totul a ieşit la iveală duminică, după ce doi seminarişti s-au îmbătat şi s-au luat la certă, iar unul dintre ei a fost înjunghiat în spate. Mai multe filmuleţe postate pe YouTube dovedesc că în internatul Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir" domneşte haosul. În cămin sunt cazaţi 230 de elevi. 60 dintre ei învaţă la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur" din Huşi. Din imagini reiese că reprezentanţii internatului i-au scăpat din mână pe liceeni: aceştia fumează în baie, îşi bat colegii şi mimează acte sexuale de faţă cu profesorii. Imaginile arată cum tinerii se iau la trântă în cămin sau îşi bat joc de elevii săraci.

Vinovaţii vor fi daţi afară din internat

Într-o înregistrare realizată în timpul orei, elevii fac scene obscene şi au un limbaj inadecvat de faţă cu profesorul. În imagini se observă cum dascălul îşi ia catalogul şi părăseşte clasa fără a smulge măcar un „Bună ziua!" din partea elevilor săi.

Citiţi şi:

Anchetă la Liceul Agricol din Huşi după dezmăţul filmat în internat: mai mulţi elevi riscă să fie daţi afară (FOTO)

După apariţia în presă a imaginilor, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui a cerut reprezentanţilor celor două unităţi de învăţământ care au elevi cazaţi la internatul din Huşi să demareze o anchetă. „Iniţial nu ştiam de la ce liceu sunt elevii care apar în acele filmuleţe. Puteau fi atât de la Seminar, cât şi de la Liceul Agricol. Din informările pe care le-am primit din partea reprezentanţilor celor două şcoli am înţeles că ar fi vorba de elevi de la Agricol", a spus Mihaela Cososchi, şefa ISJ Vaslui.

Consiliul Profesoral de la Colegiul Agricol va decide, pe baza rezultatelor anchetei, ce sancţiuni vor primi elevii. „Noi am propus eliminarea din internat şi scăderea notei la purtare a unora dintre cei care apar în videoclipuri. Nu toţi cei care sunt surprinşi în filme sunt vinovaţi, de aceea ancheta va mai dura. Trebuie să urmărim toţi paşii legali, să informăm părinţii, după care vom face publice sancţiunile pe care le vor primi elevii", a spus Teodor Botezatu, directorul Colegiului „Dimitrie Cantemir".

Incident sângeros printre seminarişti

Agresorul a fost arestat pentru 19 zile  Foto: vrn.ro



Un sfert din numărul elevilor cazaţi în internat învaţă la Seminarul Teologic din Huşi. Conducerea acestei unităţi susţine însă că elevii nu se pretează la astfel de gesturi şi că niciunul dintre cei care apar în filmuleţele de pe internet nu este seminarist. „Elevii noştri au o altă conduită, încercăm să-i educăm altfel pentru a nu fi puşi în astfel de ipostaze", a declarat Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic din Huşi.

Declaraţia sa e contrazisă însă de incidentul de duminică seară, când Vasile Balan (18 ani) a fost înjunghiat de Bogdan Venin (16 ani). Din spusele colegilor, cei doi ar fi consumat băuturi alcoolice, iar scandalul a izbucnit după ce elevul mai mic i-ar fi pocit numele celui de 18 ani. Acesta, a intrat nervos în cameră la Venin, i-a tras câteva palme şi a aruncat cu un cuţit spre el. Bogdan Venin a luat arma albă şi a înfipt-o în spatele lui Balan. Victima a ajuns la Spitalul de Pneumofti­ziologie din Iaşi cu o plagă înjunghiată de 15 centimetri. Agresorul a fost arestat pentru 19 zile şi riscă între 4 luni şi doi ani şi şase luni de închisoare. „E păcat că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, a fost un incident care nu a mai avut loc vreodată în cadrul unităţii noastre", s-a limitat să spune Andrei Zăgan, directorul Seminarului. Bogdan Venin va fi mutat disciplinar la o altă unitate de învăţământ, unde îşi va continua studiile după ce va ieşi din închisoare.

„Liceenii cuminţi sunt influenţabili"

Chiar dacă directorii de la Seminar susţin că elevii lor au reguli mai stricte faţă de cei de la Colegiul Agricol, faptul că locuiesc în acelaşi cămin îi poate influenţa negativ şi pe seminarişti. Psihologii spun că adolescenţii preiau adesea modelele negative. „În momentul în care vezi că cei din jur nu se supun regulilor, e greu pentru adolescent să nu fie influenţat. La această vârstă tot ce este interzis e interesant şi cu cât regulile sunt mai stricte cu atât liceenii încearcă să le încalce. În mod sigur şi liceenii cuminţi sunt influenţaţi de cei care au un comportament deviant", a spus Ana Rinder, psiholog la Spitalul Judeţean Vaslui.

"Noi am propus eliminarea din internat şi scăderea notei la purtare a unora dintre cei care apar în videoclipuri."
Teodor Botezatu
directorul Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir"

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite