Tudor Chirilă nu mai are voie să cânte melodiile trupei “Vama Veche”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă va trebui să renunţe la melodiile trupei "Vama Veche"
Tudor Chirilă va trebui să renunţe la melodiile trupei "Vama Veche"

Procesul dintre membrii fostei formaţii “Vama Veche” şi noua trupă a lui Tudor Chirilă, “Vama”, s-a încheiat cu sentinţa definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată miercuri.

La mai bine de trei ani de la demararea procesului, Instanţa Supremă a stabilit că trupa “Vama” a încălcat legea drepturilor de autor asupra pieselor din repertoriul fostei formaţii “Vama Veche”. Astfel, instanţa a decis că “Vama” a interpretat în concertele proprii o serie de cantece compuse de Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Razvan Lupu (componenţi ai fostei trupe “Vama Veche”), fără acordul acestora.

Mai citiţi şi:

Tudor Chirilă: „Nu pot uita cei 10 ani de Vama Veche”

Ana-Maria Chirilă trăieşte cu muzica băieţilor de la Vama

În consecinţă, Curtea Supremă le-a interzis membrilor formaţiei “Vama” să mai cânte piesele “Vama Veche”, fără acordul compozitorilor. De asemenea, membrii trupei “Vama” au fost obligaţi să plătească 15.000 de euro despăgubiri şi cheltuielile de judecată.

 “Noi nu ne-am dorit acest proces, am vrut doar să ne fie respectate drepturile. Din pacate, acest lucru nu s-a putut realiza pe cale amiabilă, aşa cum ne-am dorit.  Am luat legătura cu Tudor Chirilă, i-am spus că poate cânta piesele noastre în urma unei înţelegeri, unui contract de interpretare. Nici n-a vrut să audă. El a considerat că poate face treaba asta fără acordul nostru”, a declarat Liviu Mănescu de la “Vama Veche” pentru “Adevărul”.

Procesul a început în decembrie 2006 când, Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Răzvan  Lupu, au acţionat în instanţă membrii formaţiei “Vama”  pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor “Vama Veche”. “Hotărârea instanţei de ne bucură mai ales pentru că ea constituie un început important pentru muzica românească. De acum înainte, compozitorii români se vor putea folosi de acest precedent pentru a-şi proteja drepturile atunci când acestea sunt încălcate de către alţi artişti, organizatori de spectacole sau alţi utilizatori”, au declarat  Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Răzvan Lupu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite