Fiii primarului erau cămătarii traficanţilor de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei din Deta a recunoscut pentru „Adevărul“ că vărsarea de sânge a avut loc pentru o datorie financiară. Beizadelele edilului din Deta îi împrumutaseră 5.000 de euro lui Alexandru Şerban pentru achiziţia de ţigări, dar acesta a fost prins de poliţişti.

Scandalul din oraşul timişean Deta, unde o singură familie controla existenţa localnicilor, iar cine nu plătea taxe de protecţie ajungea rănit, capătă noi dimensiuni. Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române s-a autosesizat în acest caz, iar întreaga poliţie din judeţul Timiş este anchetată. Fiul cel mare al primarului din Deta, Bogdan Roman (32 de ani), era ieri căutat în toată ţara şi era dat în consemn la frontieră.

Împrumuta traficanţii de ţigări

„Adevărul" a aflat că fiii primarului Petru Roman (PDL), pe lângă taxele de protecţie pe care le cereau, erau şi cămătari. Călin (27 de ani) şi Bogdan Roman (32 de ani),băieţii edilului, i-au împrumutat în urmă cu o lună nu mai puţin de 5.000 de euro lui Alexandru Ştefan (32 de ani).

EXCLUSIV Fiul primarului din Deta: "Nu am rezistat şi le-am dat o corecţie. Nu regret. Se credeau mari şmecheri şi se dădeau la fetele noastre"

image

foto: fraţii "taxă de protecţie" din Deta

Tânărul care primise banii le-a cerut beizadelelor împrumutul pentru că avea de gând să cumpere mai multe baxuri de ţigări netimbrate din Serbia. Tânărul din Deta a cumpărat nu mai puţin de 20 de cartuşe de ţigări de contrabandă, dar a fost prins de poliţiştii de frontieră pe fâşia verde. Informaţiile sunt confirmate chiar de fostul şef al Poliţiei oraşului Deta, Ioan Viorel Goloşie. Întâmplarea a avut loc în urmă cu o lună. Urmarea: Alexandru Ştefan s-a ales cu dosar penal, iar ţigările i-au fost confiscate. „În cazul de sâmbătă noaptea nu a fost vorba despre nicio taxă de protecţie. Nu e nicio mafie în Deta. La televizor a apărut că oraşul e condus de interlopi şi că poliţiştii sunt nişte laşi. Eu vă spun că aici se respectă legea. Cele trei victime au primit bani de la fraţii Roman. Pentru că nu şi-au plătit datoria, fraţii i-au agresat. A fost o reglare de conturi. Ei au făcut afaceri cu ţigări şi uite unde s-a ajuns", a spus Ioan Viorel Goloşie.

Cămătărie şi turism

Acelaşi poliţist a spus în exclusivitate pentru „Adevărul" că Alexandru Şerban şi amicii lui au fost văzuţi la terasa „Tabu" din Deta de odraslele primarului, care s-au înfuriat când au auzit că nu îşi vor recupera banii prea repede în urma pierderii ţigărilor de contrabandă. Bogdan Roman şi Călin Roman, spaima oraşului Deta, sunt în continuare consideraţi nevinovaţi de propriul lor tată, dar şi de prietenii lor. Călin Roman a dus o viaţă liniştită până duminică, după scandal, când a fost reţinut.

Călin Roman a fost reţinut   Foto: gerhald ernst



El era angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Timiş, unde îi ajuta pe fermieri să obţinută fonduri pentru culturile lor. Noaptea, Călin Roman şi gaşca fratelui său, Bogdan Roman, făceau dreptate pe străzile din Deta cu sabia, ei cerând taxe de protecţie cuprinse între 2.000 şi 8.000 de euro. Atât Călin, cât şi Bogdan Roman au fost elevi ai aceleiaşi facultăţi private din Timişoara, de unde au ieşit experţi în managementul turistic. Călin a făcut şi a doua facultate, după care a plecat doi ani în Italia la o specializare în turism.

În timp ce fratele mai mic lucrează la stat, Bogdan Roman, capul reţelei, lucrează la un restaurant şi un bar din Deta, unde se ocupă de aprovizionare. „Copiii mei sunt studioşi, nu se ocupă de afacerile ilegale cu ţigări şi nici nu fac dreptate cu pistoalele sau cu săbiile pe străzi. Eu refuz să cred una ca asta. Mă doar sufletul să aud că sunt acuzaţi, că au fost la un pas să omoare trei tineri", a spus Petru Roman, primarul din Deta.

image



Şi şeful Poliţiei Deta a ajuns să fie implicat în scandalul cămătăriei şi taxelor de protecţie. Ioan Viorel Goloşie, cel mai vechi şef de poliţie din Timiş, poate să fie demis în urma unui control intern demarat de ministrul de Interne, Traian Igaş. „Trăiesc cel mai penibil moment din viaţa mea. Nu cred că am greşit cu nimic. Mi-am făcut datoria cum am ştiut eu mai bine. Am slujit legea cu toată puterea. E penibil ca numele meu să fie pătat de nişte indivizi certaţi cu legea. Dacă oraşul nostru chiar era mama infracţionalităţii, atunci, la ora asta, tot oraşul ar fi trebuit împânzit de agenţiile secrete şi de poliţie, iar eu şi toţi poliţiştii din subordine eram demişi. Vă spun că în Deta nu se cere taxă de protecţie. Eu am fost tot timpul cu ochii pe fiii primarului. Degeaba! Acum sunt acuzat că ţin partea PDL-ului. În faţa mea, toţi sunt egali", a spus Ioan Viorel Goloşie, şeful Poliţiei din Deta.

Omul legii spune că nu a greşit cu nimic la intervenţia de sâmbătă noaptea şi că nu are de ce să-şi dea demisia. „Probabil că eu o să fiu găsit singurul vinovat. Aşa se întâmplă când se face un control de la Bucureşti. Eu sunt pregătit de orice", a mai spus, ieri după-amiază, şeful poliţiştilor din Deta.

Lacrimi pentru cercetare penală

Omul legii a aflat în timpul unui interviu cu reporterii ziarului „Adevărul" că este vizat de ancheta internă comandată de ministrul de Interne şi a fost la un pas să plângă. Şeful poliţiştilor din Deta s-a scuzat pentru intervenţia târzie pentru că echipajul din teren - patru poliţişti şi trei jandarmi - mai avea doar doi litri de benzină în rezervor. Şeful poliţiştilor spune chiar că aceştia au fost nevoiţi să realimenteze maşina poliţiei cu banii lor.

Ultima oră:

Aseară, Ioan Viorel Goloşie şi-a dat demisia din funcţia de conducere. Demisia i-a fost aprobată pe loc. De azi, fostul şef schimbă munca de birou cu una de teren.

"A fost o reglare de conturi. Ei au făcut afaceri cu ţigări şi uite unde s-a ajuns."
Ioan Viorel Goloşie
fost şef Poliţia Deta

Şase dosare penale

Toţi cei implicaţi în scandalul de la Deta sunt vechi clienţi ai poliţiştilor, cunoscuţi pentru comportamentul violent şi pentru contrabandă cu ţigări. „Pe numele celor doi fraţi au fost întocmite mai multe dosare penale pentru infracţiuni de lovire, vătămare corporală şi distrugere. În majoritatea cazurilor a fost demarată urmărirea penală, însă ulterior părţile s-au împăcat", a declarat Mădălina Mezdrea, de la Biroul de Presă al IPJ Timiş. În total, pe numele lui Bogdan Roman au fost făcute şase dosare penale, dar acesta nu a făcut nici o zi de închisoare.

" Nu cred că am greşit cu nimic. Mi-am făcut datoria cum am ştiut eu mai bine. Am slujit legea."
Ioan Viorel Goloşie
fostul şef al Poliţiei Deta

"Copiii mei sunt studioşi, nu se ocupă de afacerile ilegale şi nici nu fac dreptate cu săbiile pe străzi."
Petru Roman
primar Deta

image
image

Citeşte şi blogul lui Gerhald Ernst pe reţeaua Idei Libere: Cum au dat ţiganii de belele cu românii din Timiş

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite