Consiliul Naţional de Etică, subordonat Ministerulului Educaţiei, a ajuns la un verdict în cazul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, în 2003, în ziua obţinerii titlului de doctor
Victor Ponta, în 2003, în ziua obţinerii titlului de doctor

Comisia de etică a Universităţii Bucureşti a votat ieri în unanimitate verdictul privind teza de doctorat a lui Victor Ponta: lucrarea "Curtea Penală Internaţională" este un plagiat. Azi Consiliul Naţional de Etică (CNE), din subordinea Ministerului Educaţiei, adică a Guvernului, ar trebui şi ea să tragă o concluzie referitoare la opera premierului.

UPDATE CNE a întocmit raportul final în cazul premierului Victor Ponta şi l-a trimis către direcţia juridică a ministerului Educaţiei. Verdictul Consiliului va fi dat publicităţii abia după ce raportul final primeşte avizul de legalitate din partea direcţiei juridice. Purtătorul de cuvânt Gabriela Catană a pecizat că nu există un termen limită până la care ministerul trebuie să dea avizul. Direcţia juridică nu are dreptul să modifice raportul, însă îl poate trimite înapoi la CNE în cazul în care constată că a fost greşit întocmit.

Regulamentul de funcţionare al CNE spune că hotărârea CNE pentru aprobarea raportului este avizată de Direcţia generală juridică din cadrul MECTS şi transmisă de către secretariatul CNE, în termen de două zile lucrătoare de la avizarea acestuia, către ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, către ANCS, către conducătorul unităţii sau instituţiei şi către organismele ori persoanele îndreptăţite legal pentru aplicarea sancţiunilor recomandate.

UPDATE:Consiliul Naţional de Etică nu a luat nicio decizie în "dosarul Ponta". "Comisia încă deliberează. Nu am nicio informaţie în plus în acest moment", a precizat Gabriela Catană, purtatorul de cuvânt al CNE.

UPDATE:Şedinţa senatului Universităţii Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00. Cazul Ponta nu a fost luat în discuţie. Senatul a aprobat regulamentul de funcţionare al Comisiei de Etică. În acest moment nu se ştie când va fi următoarea şedinţă a senatului universităţii care trebuie să emită decizia finală în cazul acuzaţiilor de plagiat.

UPDATE:  "Nu ştim dacă verdictul va fi dat astăzi, avem multe pe ordinea de zi", a spus Gabriela Catană, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, de care aparţine CNE.

Printre altele, pe ordinea de zi figurează şi soţii Ioan şi Erica Mang de la Universitatea Oradea. Ioan Mang a fost ministru timp de 10 zile şi şi-a dat demisia după ce mai mulţi profesori, inclusiv din străinătate, l-au acuzat de plagiat. Într-o situaţie asemătătoare este şi soţia sa, profesor univesitar la aceeaşi facultate.

În Consiliu se afă trei experţi, unul de la Cluj şi doi de la Bucureşti, dar nu de la Universitatea Bucureşti, adică nu de la Facultatea de Drept de unde şi-a luat Ponta doctoratul.

UPDATE: Iată ce scria Hotnews în 2006 despre scandalul apariţiei avocatului parlamentar Victor Ponta în procsul lu Tender:"Decizia de prelungire a mandatului de arestare a controversatului afacerist Ovidiu Tender a starnit un conflict fara precedent in Justitie. Scandalul a fost alimentat de deputatul PSD Victor Ponta, care s-a lansat in declaratii vehemente impotriva sistemului creat tocmai de partidul pe care il reprezinta.

Citiţi aici materialul de pe Hotnews: Tender a pierdut pe mana lui Ponta

Protejat de legea avocatilor care-i dadea dreptul sa pledeze si condamnat doar moral de legea parlamentarilor, Victor Ponta nu a ezitat sa treaca pragul incompatibilitatii. Constient fiind ca sistemul legislativ la crearea caruia participase nu il poate sanctiona, Ponta si-a scos roba de la naftalina pentru a-l apara pe Tender, acceptand sa-si pateze uniforma de «Titulescu»."

UPDATE: Astăzi a intrat în sediul Consiliului şi fostul ministru Ioan Mang. Acesta a fost la rândul său acuzat de plagiat, sesizarea fiind făcută de preşedintele Asociaţiei EDU-CER, Ştefan Vlaston. În cazul lui Mang, analiza Consiliului ajunsese deja în faza finală: membrii vechiului Consiliu aveau concluziile, rămânea doar ca Mang să fie audiat, după care ar fi votat decizia.Consiliul numit de fostul ministru Daniel Funeriu a fost, însă, desfiinţat exact cu o săptămână înainte de a veni Mang la discuţii.

UPDATE: Şedinţa CNE a început în jurul orei 9 şi numărul celor prezenţi ajunsese la opt, adică cvorumul necesar adoptării unei decizii.

Cei opt analizează în acest moment raportul prezentat de experţi şi vor decide paşii următori.Potrivit regulamentului, premierul Ponta ar trebui invitat într-o şedinţă viitoare pentru a-şi spune punctul de vedere. De asemenea, decizia va trebui să meargă la direcţia juridică şi de-abia după aceea va deveni oficială, indiferent cum este ea.

UPDATE: Gheorghiţă Mateuţ neagă existenţa vreunei incompatibilităţi, referindu-se la Dosarul Trofeul Calităţii, însă acesta nu este singurul motiv pentru care ar fi fost normal ca Mateuţ să se recuze. 

În urmă cu 5 ani, în 2006, cei doi, Victor Ponta și Gheorghiţă Mateuţ, l-au apărat împreună pe Ovidiu Tender, care fusese arestat preventiv într-un dosar RAFO - Carom - VGB. 

Atunci, cei doi au apelat la o procedură folosită în premieră, adică au cerut instanţei restabilirea situaţiei anterioare judecării unui recurs. 

UPDATE Din Comisia de experţi a Consiliului Naţional de Etică, comisie care a spus că lucrarea lui Ponta nu este plagiat, a făcut parte şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, după cum a dezvăluit Gândul.

Gheorghiţă Mateuţ este unul dintre cei mai mari avocaţi specializaţi pe drept penal, care l-a apărat pe Vasile Cristian (fostul patron de la Eurografica), unul dintre condamnaţii din dosarul "Trofeul Calităţii". Acesta este dosarul în care şi fostul premier Adrian Năstase a primit condamnarea de doi ani de închisoare cu executare. "Nu există nici un fel de incompatibilitate pentru că eu nu l-am apărat pe Adrian Năstase. Nu văd nici un fel de problemă în acest sens", a declarat Mateuţ, pentru Gândul.

CITEŞTE MAI MULT:

Nu poate Ponta desfiinţa câte comisii pot vota

Comisia de etică a Universităţii Bucureşti va anunţa decizia în cadrul unei conferinţe de presă în care se va prezenta şi raportul experţilor în drept care au analizat teza. La ora 8.00, în această dimineaţă, la Consiliul Naţional de Etică trebuia să înceapă şedinţa de plen în care ar trebui să se discute doctoratul premierul.

La ora 9.00, nu veniseră decât cinci membri al Consiliului, iar pentru cvorum este nevoie de prezenţa a opt membri.

Consiliul este format din 11 persoane, însă două şi-au dat demisia în urmă cu o săptămână.

Preşedintele Teodor Petrescu (67 de ani), de la Universitatea Politehnică Bucureşti, a renunţat din motive medicale. Romiţă Iucu (prorector al Universităţii Bucureşti) s-a retras, pe 11 iunie, „considerând că există o incompatibilitate între calitatea sa de prorector şi cea de membru al Comisiei Naţionale de Etică, nu din cauza scandalului iscat pe marginea acuzaţiilor de plagiat la adresa premierului Ponta", potrivit răspunsului primit la redacţie.

Ei nu au fost înlocuiţi încă. Aşadar, nu există decât nouă membri, iar cvorumul este de opt. Dacă vor lipsi doi dintre cei nouă (şi majoritatea nu sunt din Bucureşti), şedinţa nu are cvorum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite