S-a lansat site-ul „Turnaţi aici!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu Pippidi a dat cu mătura pentru a arăta că „Nu poţi face curăţenie fără să te murdăreşti“
Alina Mungiu Pippidi a dat cu mătura pentru a arăta că „Nu poţi face curăţenie fără să te murdăreşti“

 Mai multe organizaţii nonguvernamentale au lansat, ieri, proiectul comun „Alianţa pentru o Românie Curată” – definit de iniţiatori drept „o mişcare civică ce îşi propune să promoveze principiile bunei guvernări”.

Concret, Alianţa pune la dispoziţia oricui - persoane fizice, jurnalişti, ONG-uri, firme, sindicate - site-ul www.romaniacurata.ro, pe care pot posta informaţii referitoare la abuzurile instituţiilor publice, atunci când sunt victime ale acestora sau doar le constată. „Încercăm să mobilizăm oamenii simpli, care au cel mai mult de pierdut în relaţia lor cu statul, şi să creăm un nucleu, o comunitate care-i va monitoriza şi reclama pe cei care joacă necurat.

Citiţi şi:

Timişoara: Securiştii făceau analiză literară pe textele Hertei Müller (FACSIMIL)

Postul german ARD a fost refuzat de foştii securişti de la Timişoara

Securiştii l-au acuzat pe scriitorul Mircea Pora că participa la chefuri deocheate

Nou portal anticorupţie: româniacurata.ro

Vom urmări circulaţia banului public, aberaţiile legislative şi discrepanţele între importanţa funcţiilor înalte în administraţia publică şi CV-urile celor care le ocupă", a declarat Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române (SAR) şi membră în consiliul editorial al Alianţei pentru o Românie Curată (ARC). 

„În experienţa mea de 19 ani de jurnalism, am observat că cel puţin jumătate din investigaţiile de presă au pornit de la surse anonime, de la oameni despre care n-am auzit multe nici după publicarea articolelor", a completat jurnalistul Cătălin Tolontan, susţinător al proiectului.

Topul transparenţei

Site-ul a debutat deja cu informaţii despre transparenţa instituţiilor publice, liste cu demnitarii penali sau cu cei care fac afaceri bănoase cu statul. „Topul bunei guvernări" - primul demers consistent al ARC - este o ierarhizare a ministerelor Guvernului României în funcţie de transparenţa acestora. „Le-am cerut, în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public, să ne trimită rapoartele de activitate şi declaraţiile de avere actualizate, date despre contractele de achiziţii şi despre procesele pe care le-au pierdut", a spus Alina Mungiu Pippidi.

După primirea răspunsurilor, ARC a acordat "stele" fiecărui minister în funcţie de gradul de transparenţă manifestat, nota maximă fiind de cinci stele. „Nicio instituţie nu a trimis tot ce am cerut, în consecinţă, nimeni nu a obţinut maximum de puncte", a completat Mungiu Pippidi. Potrivit „Topului bunei guvernări", cele mai transparente ministere sunt cele ale Muncii, Justiţiei şi Turismului. Pe ultimile locuri se situează Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Ministerul Comunicaţiilor. Printre membrii ARC se mai află Freedom House România, Alma Mater sau Cartel Alfa.  

Legătură directă cu DNA

Site-ul www.romaniacurata.ro oferă utilizatorilor posibilitatea să completeze sesizări care vor ajunge direct la Direcţia Naţională Anticorupţie  şi Agenţia Naţională de Integritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite