Timişoara: Securiştii făceau analiză literară pe textele Hertei Müller (FACSIMIL)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Securiştii făceau analiză literară pe textele Hertei Müller (FACSIMIL)
Timişoara: Securiştii făceau analiză literară pe textele Hertei Müller (FACSIMIL)

Cristian Mioc a publicat pe blogul său mai multe documente din dosarul de urmărire al scriitoarei. Proaspăta câştigătoare a Premiului Nobel a fost urmărită pas cu pas cu pas. Securitatea s-a folosit de scrierile ei pentru a o denigra.

Citiţi şi:

  • Herta Müller, de la reduceri la bestseller
  • Timişoara: Colega de clasă a Hertei Muller îşi aminteşte că scriitoarea era foarte ordonată
  • Americanii încep să devină interesaţi de opera Hertei Muller
  • Herta Muller: "Dictatura m-a determinat să scriu"
  • Ceauşescu a vândut un Nobel
  • Timişoara: Herta Muller încă are o relaţie tensionată cu România

După publicarea volumului „Niederungen“, în 1982, Securitatea a reacţionat imediat şi au pregătit terenul pentru denigrarea Hertei în Germania. Securiştii s-au folosit de pasajele din carte în care era descrisă viaţa şvabilor din Banat pentru a atrage ura nemţilor faţă de scriitoare.

image



„Aceste idei din lucrarea lui Müller Herta au fost răspândite în ţară şi în R.F. Germania prin sursele noastre. (...) Ca urmare a măsurilor luate au apărut mai multe reacţii în cadrul emigraţiei germane“, se arată într-o notă informativă din dosarul publicat pe blogul scriitorului William Totok, aflat şi el în aceeaşi situaţie cu Herta Müller. Pentru a se putea folosi de cartea Hertei pentru a o denigra, comuniştii au luat la puricat textele.

image
image



„Nu apare niciun element pozitiv“

Imediat după apariţia cărţii Niederungen, cartea a fost citită, tradusă şi întocmită nota informativă. „Primul text, «Niderungen» (Depresiuni -traducerea nu este prea corectă, prin Niederungen se înţelege în germană «teren mai în vale», «adâncitură») descrie din perspectiva unei fetiţe viaţa satului şvăbesc din Banat: monoton, cu toate clişeele cunoscute în literatură. Nu apare niciun element pozitiv, optimist“, arată nota informativă a „sursei Voicu“.
Acelaşi „Voicu“ a mai constatat că în urma textului „Das schwäbische bad“ (Baia şvăbească), apărut în ziarul „Neue Banater Zeitung“, a creat nemulţumirea cititorilor care au protestat împotriva textului.

image




Patru învăţători la 11 elevi

Starea de degradare a familiei bănăţene, descrisă de Herta Müller în cartea sa nu i-a lăsat indiferenţi pe comunişti. „Dorfchronik“ (Cronica satului) este un alt capitol care le-a atras atenţia în mod deosebit securiştilor.
„Acest text mi-a atras îndeosebi atenţia. În acest sat există numai 11 elevi cu patru învăţători. La piaţă înainte se vindeau multe animale, acum este sărăcie“, a mai constatat „sursa Voicu“. Concluziile trase de securişti după analiza textelor lui Herta Müller arată că aceasta nu făcea altceva decât „critică şi iar critică, o critică atât de distructivă încât te întrebi ce rost au aceste texte?!“.

image



Analiza securiştilor şi încercările de denigrare au dat rezultate. După împrăştierea ideilor printre nemţii plecaţi în Germania din Banat, Hertha Müller a primit două scrisori în care era sfătuită să rămână la Niţchidorf:

image



Critică şi iar critică, o critică atât de distructivă încât te întrebi ce rost au aceste texte?!
„Voicu“
Sursa Securităţii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite