Rectorul din Alexandria, falsuri cu repetiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a decis, ieri, să-l lase în libertate pe rectorul universităţilor „Alexandru Ghica“ şi Europa Ecor, Mina Dobronăuţeanu. Dobronăuţeanu a continuat să falsifice diplome şi foi matricole, deşi era implicat într-o anchetă ce a zguduit, în 2009, lumea universitară.

Rectorul Adrian Gorun declară: „Dacă nu câştigam la referendum, plecam!"

Mina-Silviu Dobronăuţeanu este acuzat că a coordonat falsificare a 15.000 de atestate profesionale, diplome de Bacalaureat şi  licenţe universitare. Universităţile „Alexandru Ghica" şi Europa Ecor din Alexandria se află în procedeul de lichidare încă din anul 2001. Preţul unui document de absolvire era între 200 şi 500 de euro, în funcţie de nivelul studiilor pentru care cumpărătorii voiau recunoaşterea profesională.

Chiar dacă Dobronăuţeanu ştia că  procurorii au început ancheta în acest dosar încă din anul 2009, a continuat escrocheriile. Faptele au fost confirmate de înregistrările făcute de SRI şi de percheziţia procurorilor, făcută la 17 martie 2011, la sediul fundaţiilor pe  care Dobronăuţeanu le conducea. În urmă cu doi ani, falsurile de care era acuzat Dobronăuţeanu au zguduit puternic lumea universitară, anchetatorii încercând să afle cine sunt beneficiarii diplomelor false.

Falsificau orice documente

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne a sesizat, în iunie 2010, că Petru Sulim este coordonatorul unei reţele de falsificatori. Acesta, alături de fiul său Alin - Vlăduţ şi de concubina sa Corina Badea, contrafăcea diverse documente şi acte oficiale: diplome de licenţă, diplome de Bacalaureat, foi matricole, chitanţe notariale, cărţi de identitate etc. Membrii grupării lui Sulim au lucrat o perioadă ca intermediari. Ei se ocupau de găsirea clienţilor pentru Dobronăuţeanu, însă, după începerea anchetelor penale, şi-au deschis propria afacere şi şi-au creat o reţea de intermediari. Sulim şi Dobronăuţeanu au continuat colaborarea, conform interceptărilor telefonice realizate în dosar.

Astfel, la 9 decembrie 2010, cei doi au discutat despre modul în care trebuie făcute două certificate de calificare profesională. Primul certificat trebuia antedatat din anii 1999-2000 şi atesta că respectiva persoană ar fi absolvit un curs de specializare IMI - Institutul de Management şi Informatică. Al doilea document trebuia emis având datat anul 2003, cu menţiunea „recepţioner hotel, ghid turistic şi mangement în agroturism".

Cursuri-fantomă

Tot la 9 decembrie 2010, după aproape doi ani de la începerea anchetei pentru escrocheria cu diplome false, Mina Dobronăuţeanu şi unul dintre intermediari, Tudor Nicoară, au fost interceptaţi când puneau la cale inventarea unui curs în domeniul managementului în industria restaurantelor şi hotelurilor. Profesorul îl învăţa pe Nicoară, care primea 100 de euro pentru o diplomă vândută, să îl întrebe pe potenţialul client cum să apară denumirea cursului de calificare. Toţi beneficiarii diplomelor nu veneau la cursuri, iar acest lucru rezultă tot din discuţiile telefonice. La 6 decembrie 2010, Dobronăuţeanu s-a plâns unui amic că are cinci examene cu fierari-betonişti şi vine un supraveghetor nou de la Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor şi nu e nimeni la examen.

A pus în pericol piaţa muncii

Mina Dobronăuţeanu a venit, ieri, la Tribunalul Bucureşti şi a cerut să fie cercetat în libertate invocând o serie de boli cronice. El a susţinut că regretă faptele, deşi anchetatorii au adus probe certe că, prin săvârşirea acestor infracţiuni, Dobronăuţeanu şi presupuşii săi complici au pus în pericol piaţa muncii.

"Regret fapta, dar sufăr de opt boli cronice şi nu pot suporta regimul penitenciar. Voi veni ori de câte ori voi fi citat. Cer să fiu cercetat în libertate."
Mina Dobronăuţeanu
rector

Comision consistent pentru racolatori

Una dintre persoanele anchetate în dosar, Corina Badea, angajată într-o instituţie de stat, este cercetată că a racolat clienţi pentru Dobronăuţeanu dintre cunoştinţele şi colegii ei de la muncă.

Comisionul ei era de 150 - 300 de lei sau 100 de euro. Procurorii susţin că Badea a obţinut o diplomă de licenţă falsă care atestă terminarea studiilor la Universitatea Hyperion - Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, emisă în 2010, dar şi o adeverinţă de anul trecut care atestă terminarea acestei facultăţi, acte în baza cărora a obţinut o mărire de salariu la locul de muncă de 20% lunar, începând cu luna august. Şi în cazul unei alte persoane cercetate, Tudor Nicoară, care avea un comision mai mare, cel puţin 100 de euro, anchetatorii au descoperit la domiciliul său o diplomă falsificată, pusă pe perete la loc de cinste.

El a declarat că nu a folosit diploma, ci doar o păstra pentru a se lăuda cu studiile sale. Petru Sulim, unul dintre cei arestaţi în această cauză, a încercat să se disculpe prin faptul că beneficiarii diplomelor falsificate voiau să plece la muncă în străinătate. Într-o convorbire telefonică de la 27 ianuarie 2011, acestuia i s-a solicitat eliberarea unui certificat de calificare profesională şi a  fost întrebat dacă „pentru sudură electrică şi autogen putem să facem calificare". Răspunsul lui a fost prompt: „Vedem cum facem... îl facem, îl aranjăm... îl aranjăm într-un fel sau altul".

„Doar p..i şi mineri n-am făcut încă"

Într-o discuţie telefonică de la 2 martie 2011, Dobronăuţeanu se laudă unei doamne despre ce diplome a falsificat. „P..i şi mineri n-am făcut, dar facem şi mineri dacă e nevoie, ce să facem? Ulterior profesorul dă o natură comercială meseriei de miner: „Şi pentru un om să pierd credibilitatea, ne mai scriu ăştia în ziare... Ne riscăm, dacă e unul singur care vrea un miner, hai să îi dăm altceva, operator pe vagonet, să nu fie chiar miner... Poate vrea chiar mecanic... Îi dăm reparator de vagonet care poate fi şi la suprafaţă şi numai ştiu unde".

Discuţiile telefonice scot la iveală că Dobronăuţeanu era darnic cu diplomele: la 28 ianuarie 2011 a preluat datele unei persoane care dorea un certificat de calificare faianţar - zugrav - lucrător finisaje. Într-o altă discuţie, de la 14 ianuarie 2011, o persoană i-a comandat patru certificate de management în turism „repede", iar la 13 ianuarie 2011 i-a propus unui domn necunoscut o licenţă de studii pentru o cunoştinţă la Facultatea de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite