AUDIO Război pe viaţă şi pe moarte între Ghiţă şi Vîntu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Realitatea, Sebastian Ghiţă, a depus o plângere penală la Parchet împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu. Ghiţă l-a acuzat pe SOV că ar vrea să-l omoare şi că a fost ameninţat de acesta într-o parcare pe DN1, unde s-au întâlnit pentru a discuta despre „probleme manageriale“.

Se ascute războiul dintre managerul postului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă (34 de ani), şi patronul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani). Ghiţă a depus, ieri, o plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care îl acuză pe SOV de ameninţare şi şantaj. Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc sâmbătă, într-o parcare pe DN1, între Bucureşti şi Ploieşti, la solicitarea lui Vîntu.

Citeşte şi:

Sorin Ovidiu Vântu, reclamat la Parchet pentru ameninţare şi şantaj de Sebastian Ghiţă

Vîntu: De duminică seară, Sebastian Ghiţa nu mai este managerul Realitatea TV

Dragoş Nedelcu: Sebastian Ghiţă are interese ascunse

„Am discutat despre contractul de management dintre Asesoft şi Realitatea Media, Sorin Ovidiu Vîntu proferând o serie de ameninţări la adresa mea şi a familiei mele, cu scopul de a mă determina să accept agrearea unui act adiţional cu clauze care, consider eu, pot afecta realizarea obiectivelor din contractul de management", se arată în plângerea penală depusă de Ghiţă la Parchet. Sebastian Ghiţă ar fi fost ameninţat cu suprimarea fizică. Patronul Asesoft a mai declarat procurorilor că a fost determinat să depună plângere şi urmare a intervenţiei în forţă a oamenilor lui Vîntu în sediul Realitatea TV din Casa Presei, din 27 martie 2011, res­pectiv impunerea unui reprezentant cunoscut cu antecedente penale.

SOV: „Am discutat într-o parcare"

Sorin Ovidiu Vîntu a negat categoric că l-ar fi ameninţat pe Sebastian Ghiţă, arătându-se surprins de aceste acuzaţii. Patronul Realitatea TV a confirmat pentru „Adevărul" că s-a întâlnit cu Sebastian Ghiţă în parcarea de pe DN1 pentru a discuta despre contractual de management. „Acuzaţii de acest gen, de-a lungul vieţii, am tot avut. Cred că glumiţi! Nu mi-am croit drum prin Bucureşti cu kalaşnikovul. Ne-am întâlnit, am vorbit în mod absolut normal. Dacă domnia sa are astfel de reacţii..." , a declarat Vîntu. Potrivit acestuia, întâlnirea din parcarea de pe DN1 a avut loc pentru clarificarea unor probleme manageriale. „Discuţia s-a centrat pe contractul de management de la Realitatea Media şi rugămintea mea de a intra în contract, de a respecta clauzele contractuale, atâta tot", a mai spus SOV.

Patronul Realitatea TV nu regretă asociarea cu Asesoft, declarând că, la vremea res­pectivă, aceasta a fost o necesitate. „Am făcut un contract de bună-credinţă, apoi au apărut tensiuni, au apărut disensiuni. A venit momentul în care trebuie să închidem socotelile", a spus Vîntu. Potrivit acestuia, Sebastian Ghiţă este „cel mai neserios om" pe care-l cunoaşte.

Asesoft: „Grup mafiot, coordonat de SOV"

Membrii Consiliului de Administraţie al Asesoft, patronat de Sebastian Ghiţă, întruniţi în şedinţă în urmă cu două zile, au cerut patronului Realitatea TV să înceteze presiunile. „În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale, precum şantajul şi ameninţarea", se arată într-un comunicat al Asesoft Interna­tional SA.

Acuzaţiile aduse lui SOV au mers şi mai departe. Membrii CA al Asesoft au susţinut că au de-a face „cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată (spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice etc.)". Oficialii Asesoft mai susţin că presiunile la adresa jurnaliştilor de la Realitatea Media trebuie să înceteze, întrucât controlul editorial pe care doresc să-l impună SOV şi asociaţii săi „este lipsit de legitimitate şi afectează credibilitatea trustului".

Riposta lui SOV

Riposta lui Sorin Ovidiu Vîntu nu a întârziat. Consiliul de Administraţie al Realitatea Media a fost convocat, astăzi, pentru a analiza contractul de management încheiat cu Asesoft, reprezentată de Sebastian Ghiţă, pentru a-l determina pe acesta „să respecte clauzele contractului şi, în caz de nereuşită, denunţarea acestuia". Analiza contractului de management încheiat cu Asesoft se impune din mai multe motive, susţin membrii CA al Realitatea Media. Potrivit acestora, o serie de decizii manageriale ar fi pus în pericol existenţa unor unităţi de business din grup, iar sub managementul asigurat de Asesoft, s-ar fi înregistrat întârzieri de plată ale unor datorii, inclusiv către bugetul de stat, fapt care ar fi condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Acuzaţiile la adresa lui Sebastian Ghiţă au fost dintre cele mai dure: „Se conturează o tentativă de sabotare a companiei Realitatea Media".

Ce-i reproşează Vîntu lui Ghiţă

- „A înregistrat întârzieri de plată ale unor datorii, inclusiv către bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media";
- „Implicarea agresivă a Asesoft, prin Sebastian Ghiţă, în strategia editorială şi în grila de programe a postului de televiziune";
- „Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea «Ora de foc»";
- „Tabloidizarea excesivă a postului Realitatea TV;
- „Desfăşurarea concursurilor «Cine e regina?» şi «De ce trebuie să plece Emil Boc?» - concursuri cu premii în bani menite să atragă audienţă facilă şi care contravin normelor jurnalisticii. Cele două concursuri nu au respectat nici normele CNA, instituţie care a sancţionat sever Realitatea TV pentru aceste derapaje".

Ce-i reproşează Ghiţă lui Vîntu

- „În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea  editorială a trustului Realitatea Media, Sorin Ovidiu Vîntu  şi asociaţii  săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială";
- „Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în afara legii, precum şantajul  şi ameninţarea";
- „Avem de-a face cu un grup mafiot, coordonat  de Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată (spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice etc.)".

Conducerea editorială, situaţie neclară

Cătălin Popa, fost director editorial,  Foto: Adevărul şi Mădălina Dulamă, fost redactor-şef, Foto: Realitatea.ro

image

Iulia Bunea

Situaţia internă la Realitatea TV este încă dificilă, după ce Consiliul de Administraţie al postului de televiziune a deci, săptămâna trecută să demită conducerea editorială a Realitatea TV, adică pe Cătălin Popa, director editorial, şi pe Mădălina Dulamă, redactor-şef. Însă, pe cealaltă parte, Sebastian Ghiţă i-a angajat pe cei doi la Asesoft, compania cu care Realitatea a închiat contractul de management. Astfel că, potrivit lui Ghiţă, Popa şi Dulamă rămân în continuare la conducerea editorială a Realităţii.

Cu toate acestea, Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie, a declarat pentru „Adevărul" că nici în această situaţie cei doi nu mai au treabă cu staţia de ştiri. „Contractul de management agreat, după cunoştinţa mea, spune că Asesoft are un singur reprezentant în legătura cu Realitatea Media, iar acel reprezentant nu ne-a fost comunicat oficial nici până acum. Deci dânşii au dreptul să numească o singură persoană în legătura cu acest trust", a explicat Nedelcu. 

Popa şi Dulamă, rupţi de realitate

Sorin Freciu, preşedintele Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, a refuzat să mai facă alte declaraţii în legătură cu situaţia dificilă de la Realitatea TV. El a precizat pentru „Adevărul" că, în acest moment, Realitatea este condusă editorial de Sorin Enache, cel care este şi director general al staţiei. Contactat de „Adevărul", Ghiţă a fost laconic în răspunsuri, precizând că nu ştia ce fel de persoană este Vîntu înainte de a intra în afaceri cu el. Întrebat câţi jurnalişti, în afară de Popa şi de Dulamă, mai sunt angajaţi pe firma Asesoft, acesta a răspuns: „Foarte puţini". Cum îl caracterizează pe Vîntu? „O persoană foarte abilă". 

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu. La momentul respectiv, Ghiţă s-a angajat să plătească la timp salariile jurnaliştilor, dar a precizat că nu se va atinge de datoriile istorice ale postului de televiziune.

„Mariaj" nefericit

Conflictul mocnit dintre SOV şi Sebastian Ghiţă a ieşit la iveală la 27 martie 2011, când Sorin Ovidiu Vîntu a descins la Realitatea TV, însoţit de bodyguarzi, şi ar fi încearcat să-l scoată din sediu pe managerul Sebastian Ghiţă. De cealaltă parte, şi Ghiţă ar fi chemat oamenii de pază, dar şi Poliţia. Reacţia dură a lui Vîntu ar fi fost provocată, printre altele şi de gestul lui Ghiţă de a-i concedia pe Adrian Ursu şi Oana Stancu. La rândul său, patronul Asesoft ar fi reacţionat ca urmare a faptului că jurnaliştii ar fi ascultat „sugestiile" lui SOV.

Salvatoarea lui Vîntu, reclamată la CSM

Judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, cea care a decis recuzarea magistratului care-l judeca pe SOV - acuzat de favorizarea infractorului - a fost reclamată de procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Kovesi susţine că Burlan ar fi vinovată de gravă neglijenţă, întrucât n-ar fi respectat normele de procedură atunci când a reţinut un caz de incompatibilitate neprevăzut de dispoziţiile Codului de procedură penală. Motivul: Burlan a invocat incompatibilitatea judecătoarei Camelia Bogdan, privind modul în care probele au fost adunate şi administrate în faţa lui Vîntu.

Potrivit motivării recuzării, Burlan a arătat că Bogdan s-ar fi antepronunţat atunci când a cerut unor instanţe superioare, care judecau diferite recursuri,  înaintarea dosarului mai repede cu menţionarea „necesităţii". Un alt motiv de recuzare ar fi că Bogdan s-ar fi antepronunţat pe vinovăţia lui Octavian Ţurcan - unul dintre oamenii de încredere ai lui Vîntu - atunci când a respins o cerere a acestuia de a nu părăsi ţara. Elena Burlan este judecătoarea care a decis achitarea medicului Şerban Brădişteanu, acuzat că ar fi luat o şpagă de patru milioane de euro. Ionel Stoica

Înregistrări incriminatorii

O sursă anonimă a postat ieri pe YouTube înregistrări ale unei discuţii dintre Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu, Sorin Enache şi Laura Albani, directorul Coresi, compania care deţine spaţiile în care se află studiourile Realitatea TV.

Sorin Freciu: Eu zic că trebuie să vorbim despre aceste falsuri, că...
Laura Albani: Păi vorbiţi cu Asesoftul dumneavoastră...
Dragoş Nedelcu: Păi ce legătură are Coresi cu Asesoft?
Laura Albani: Păi nu ştiu, Asesoftul a venit  cu hârtiile.
Dragoş Nedelcu: Cine de la Asesoft?
Laura Albani: Păi, cine credeţi?
Dragoş Nedelcu: Nu ştiu. Cine a venit?
Laura Albani: Cine putea să vină?
Sorin Enache: Nu ştiu, eu eram în vacanţă...
Dragoş Nedelcu: Ghiţă sau Alex?
Laura Albani: Amândoi!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite