Preţul softului CNAS, umflat la 104 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul pentru realizarea sistemului informatic din sistemul asigurărilor de sănătate a crescut prin metoda adiţionalelor. Contractul iniţial de 74 de milioane de euro, semnat de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate cu SIVECO şi HP a crescut în timp cu 33%, ajungând la 104 milioane de euro.

Conform unui audit intern, încheiat la finele anului 2009, contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) conţine numeroase clauze care avantajează consorţiul care a câştigat licitaţia, în detrimentul CNAS. Pentru a nu fi declanşat un scandal imens din cauza investiţiei păguboase de peste 100 de milioane de euro într-un sistem informatic depăşit, boşii CNAS au ţinut raportul la secret. În 1999, CNAS a fost abilitată să realizeze un parteneriat cu un furnizor.

Citiţi şi: Capii din Sănătate ştiau că sistemul va claca

Cheltuielile pentru realizarea proiectului urmau să fie asigurate în limita a 1,5% din veniturile colectate anual la Fondul asigurărilor sociale de sănătate. La realizarea proiectului SIUI a lucrat un consorţiu format din Hewlett-Packard (HP), în calitate de integrator de sistem şi firma SIVECO România - pentru implementarea a 28 de aplicaţii SIUI.



Clauze dezavantajoase pentru CNAS

Proiectul a fost tergiversat ani de zile, depăşindu-se cu mult termenele stabilite. Deşi prima fază, cea de construcţie, trebuia să dureze doar doi ani (termen final 2004), printr-un act adiţional, finalizarea a fost prelungită până la 31 august 2008. Consorţiul SIVECO-HP nu poate fi tras la răspundere, deoarece în contract a fost omisă stabilirea unui grafic al lucrărilor, se arată în raportul de control. Mai mult, la prelungirea termenelor de execuţie din contract se menţionează numai cazul când apare o astfel de situaţie din cauza CNAS, nu şi din cauza HP-SIVECO. Auditorii susţin că, în cazurile de reziliere, cea care suportă pagubele este numai CNAS. Pentru SIVECO-HP, contractul nu prevede penalizări în acest caz. Mai mult, la încetarea contractului înainte de termen, indiferent din ce cauză, CNAS va suporta singură costurile, ca şi în cazul rezilierii, de altfel.

Stratagema actelor adiţionale

Contractul pentru realizarea SIUI a fost umflat cu acte adiţionale, stratagemă folosită mai cu seamă de "regii asfaltului", dar şi de companiile străine, cum ar fi Bechtel. Costul iniţial al SIUI a fost de aproximativ 74 de milioane de euro. Conform auditului intern, CNAS a acceptat să plătească, prin metoda actelor adiţionale, servicii suplimentare în valoare de peste 20 de milioane de euro:

- sistem de aplicaţii ERP-3,6 milioane de euro
- servicii de instruire on-site la CNAS, CAS Braşov şi CAS Vâlcea - 888.000 de euro
- servicii de instruire teoretică pentru CJAS - 15,1 milioane de euro
- soluţie de testare - 750.000 de euro
- licenţe produse software Quest - 315.000 de euro

Alte costuri suplimentare

Printr-un act adiţional la contract, din componentele sistemului informatic au fost excluse licenţele şi documentaţia, pentru care HP a fost de acord ca CNAS să le achiziţioneze de la un subcontractant "astfel cum se va indica de către HP", adică de la SIVECO. Prin urmare, în 2003, a fost încheiat un nou contract de aproape şapte milioane de euro, din care 300 de mii de euro - licenţe CNAS, 4,26 milioane de euro - licenţe CAS şi două milioane de euro - documentaţie de proiect şi manuale.

Directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, a refuzat să discute despre raportul de audit intern, pe motiv că aceste date depăşesc cadrul Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat că sistemul informatic este un adevărat succes. SIUI s-a blocat săptămâna trecută, paralizând activitatea CNAS din toată ţara, aşa cum au anticipat autorii raportului de control, încă din 2009.

Scandaluri la ghişee

Casele de Asigurări de Sănătate şi-au reluat, ieri, activitatea cu scandal. Zeci de persoane care au stat la coadă în faţa CAS Bucureşti nu au reuşit să intre. La ora 14.00, uşa instituţiei s-a închis, iar oamenii au fost revoltaţi şi au făcut scandal. Cei mai mulţi sunt angajatori, care au vrut să depună declaraţiile pentru salariaţii lor. La fel s-a întâmplat şi la CAS Gorj, unde aglomeraţia la ghişeu a făcut o victimă. O femeie care s-a simţit rău a leşinat şi a fost transportată la spital.

Lucian Duţă (foto), preşedintele CNAS, nu a dezvăluit niciodată concluziile auditului intern, care semnala hibele grave ale sistemului informatic integrat.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite