Igaş taie din salariul poliţiştilor! Angajaţii MAI ameninţă cu greva - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea normei de hrană scoate poliţiştii în stradă. Ministrul de Interne, Traian Igaş a dat un ordin prin care norma de hrană acordată poliţiştilor să fie redusă de la 700 lei, la 130 de lei. Sindicatatele ameninţă cu grevă pe termen nelimitat. Măsura a fost motivată de lipsa fondurilor.

UPDATE 13.30 Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că la restructurare se va încerca comprimarea şi reducerea aparatului central şi păstrarea în funcţii a tuturor celor aflaţi în misiuni, precizând că până mâine seară vor fi analizate toate organigramele trimise de structurile din ţară.

"Am regândit tot acest concept de reorganizare. Suntem într-o amplă evaluare pe toate direcţiile, armele. Sper ca până vineri seară să analizăm toate organigramele, care vor fi îmbunătăţite privind flexibilitatea şi acţiunea cadrelor care lucrează în direcţiile respective şi să comprimăm şi să reducem din aparatul central. Când vom finaliza aceste organigrame încercăm ca din cei aflaţi azi în misiune să nu facem diminuări", a spus Traian Igaş, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Mai sunt posturi care în opinia mea nu se justifică, de accea am luat la analiză fiecare organigramă", a explicat Igaş.

De alfel, şefii de structuri din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) i-au prezentat ministrului de resort organigramele instituţiilor pe care le conduc, pentru a face o analiză şi a vedea unde se pot restructura posturi.

UPDATE 13.18 Reducerea normei de hrană cu 550 de lei se face doar în iunie, iar această pierdere va fi recuperată integral în iulie, măsura fiind luată pentru încadrarea în prevederile bugetare pentru semestrul întâi al acestui an, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.  El a precizat că poliţiştii trebuie să înţeleagă că nu se taie salariile, ci este vorba de o diminuare temporară a unor drepturi salariale, respectiv a normei de hrană, şi doar pentru luna iunie.

Potrivit documentului întocmit de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi transmis structurilor din teritoriu, norma de hrană va fi diminuată de la aproximativ 700 de lei la 130 de lei în luna iunie.Militaru a precizat că măsura a fost luată pentru încadrarea în Legea bugetului şi în prevederile bugetare pentru semestrul întâi al acestui an.

140.000 de angajaţi MAI sunt afectaţi de această măsură . Potrivit sindicaliştilor, există la nivel teritorial, o presiune asupra oamenilor prin care li se impune o reducere a salariilor, dacă nu se vor face disponibilizări.

Ei atrag atenţia că li s-au tăiat deja salariile, cu 25%, ordată cu reducerea salariilor bugetarilor. Pentru a-şi cere drepturile poliţiştii ameninţă că vor înceta lucru pe o perioadă nedeterminată.

"Este inacceptabil ce se  asistăm la un linşaj public a tuturor poliţiştilor", a declarat prreşedintele Sed Lex, Florin Vîlnei."Mii de poliţişti vor merge acasă cu doar 1000 lei", a spus acesta. El a afirmat că sunt persoane, aflate în fruntea ministerului, sunt numite politic şi nu sunt poliţişti.

 "Angajaţii MAI pierd, în general, cam o treime din salariu", a explicat Vasile Lincu, liderul Pro Lex. El a atras atenţia că "oamenii au ajuns la limita suportabilităţii şi că nevoia de a avea un salariu să fie mai mare decât teama care le-a fost indusă în ultimul timp".

"Prin această nouă decizie, abuzivă, se încurajează chiulul şi corupţia", a mai zis Lincu.

Ordinul 50, privin norma de hrană, se acordă tuturor militarilor.

Citeşte şi: Un polițist s-a împușcat în cap pe șoseaua dintre Buhuși și Blăgești

Veşti proaste pentru poliţişti: vor avea un venit lunar cu 500 de lei mai mic!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite