Parlamentarii opoziţiei pe educaţie, scandalizaţi de poziţia lui Emil Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima dezbatere Adevarul Holding: „Soluţii pentru problemele educaţiei“
Prima dezbatere Adevarul Holding: „Soluţii pentru problemele educaţiei“

Adevărul Holding a organizat astăzi prima dezbatere „Soluţii pentru problemele educaţiei“.

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, membru în Comisia parlamentară de învăţământ, spune că decizia premierului Boc de a continua procedura angajării răspunderii pe  legea educaţiei arată că actualul Guvern încalcă din nou Constituţia: „Articolul din Constituţie care spune că Parlamentul este suveran nu există pentru acest Guvern, În momentul de faţă nu e vorba de interes naţional, e vorba de interesul personal al Partidului Democrat Liberal. Eu aştept momentul când vor veni în Parlament cu decizii absolut înfiorătoare, când vor stabili de la cât şi până la cât vei ţine lumina aprinsă în casă, cu ce ciorapi umblu pe stradă. Sunt în stare să meargă până la detalii amuzante“.

Citiţi şi:

Boc, cu Educaţia pe sens interzis

Studenţii timişoreni îi trimit un bilet de avion spre Franţa ministrului Educaţiei

Şi senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, este uimită de afirmaţiile premierului. Andronescu, membru în comisia de învăţământ a Camerei Superioare, unde se află proiectul acum, susţine că parlamentarii ar urma să termine dezbatarea până la sfârşitul lunii. „Sunt derutată de acest ping-pong care se face cu Legea Educaţiei. Noi în comisia de la Senat nu am avut culoare politică, nu am reprezentat niciun partid, am reprezentat cu toţii Partidul Şcolii. Şi în Japonia, legea educaţiei s-a făcut în 9 ani. Nu înseamnă că îmi doresc să ajungem acolo. Din punctul meu de vedere, legea ar trebui să iasă din comisia de la Senat la sfârşitul lui noiembrie“.

Prima dezbatere Adevarul Holding: „Soluţii pentru problemele educaţiei“

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu, totodată rector al Universităţii Politehnice din Capitală,  declară că se simte lezată de Legea Educaţiei, care interzice rectorilor să ocupe posturi la vârf în partide. „Am fost întotdeauna  un slujitor al şcolii. Mă deranjează ca faci o lege ca să pui la colţ nişte oameni. Dacă ne uităm în istorie, Spiru Haret a fost lider de partid, la fel şi Nicolae Iorga, Traian Lalescu, primul rector al Politehnicii Timişoara a fost deputat în Parlamentul României din partea Banatului“.

image

Declaraţiile au fost făcute în cadrul primei dezbateri din seria „Soluţii pentru problemele educaţiei“, organizată de Adevărul Holding. Discuţiile au vizat noua lege a  Educaţiei, întoarsă pentru a doua oară în Parlament de Curtea Constituţională. Peter Imre, directorul general al Adevărul Holding, le-a amintit invitaţilor că educaţie este una din priorităţile trustului de presă. „Când am venit la Adevărul, pe 1 aprilie 2010, am zis că în dezbaterea grupului de presă trebuie să intre un subiect care pe mine m-a intrigat în ultimii 20 de ani. De ce legea Educaţiei e o problemă de luptă politică. Mai mult ca sigur legea educaţiei este o necesitate.”

La eveniment au participat Inspectorul General Şcolar din Bucureşti, Cristian Alexandrescu şi reprezentanţi ai societăţii civile: Tincuţa Baltag, director al Fundaţiei Dinu Patriciu, Anca Prisăcariu de la ANOSR, Diana Rusu de la Global Romanian Students and Young Professionals Society, Cristian Hatu, expert în educaţie de la Societatea Academică din România . Din partea sindicatelor a fost prezent Constantin Ciosu, preşedinte al Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Carmen Lică, director executv al Centrului Step by Step pentru Educaţie.

image

Tincuţa Baltag, directorul Fundaţiei Dinu Patriciu, este îngrijorată că trecerea legii prin asumarea răspunderii ar putea aduce noi modificări în sistemul educaţiei: „Dacă Guvernul îşi va asuma din nou răspunderea, înseamnă că viitorul ministru al Educaţiei nu va face decât să schimbe din nou legea, ceea ce este extrem de trist. Consensul politic este extraordinar de important în acest caz. Nu pot să spun decît că procesul legislativ ar trebui să decurgă în mod normal. Există însă o presiune foarte mare politică în acest sens si, probabil, de aceea deciziei unei noi asumări“.

Cristian Alexandrescu, inspectorul şcolar general din Bucureşti, a recunoscut că problema spaţiilor de grădiniţă nu va fi rezolvată o dată cu adoptarea noii legi: „Spaţiile nu vor fi în continuare viabile şi nu vor exista. Legea educaţiei nu va creşte numărul locurilor în grădiniţe. În Bucureşti, este într-adevăr o reală problemă, la nivel de vârstă preşcolară există 56.000 de copii, iar noi avem în jur de 29.000 de locuri în grădiniţe. Nu rămân pe dinafară pentru că niciodată într-o grădiniţă de stat nu sunt înscrişi 20 de copii într-o grupă, ci mai mulţi. Locurile din grădiniţe ar trebui asigurate şi de către comunitate“.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite