Noua monedă de 50 de bani, o necunoscută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii nu cunosc noua versiune a monedei de 50 de bani, lansată la finele lunii trecute de Banca Naţională a României. „Fugi mamă d-aci cu banii ăştia!“, „Nu schimbăm monede străine“ sau „Am şi eu una de-asta acasă, e un dintr-ăla, eurocent, nu?“ - sunt doar câteva dintre replicile pe care le-am primit din partea vânzătorilor atunci când ne-am încercat norocul la cumpărături cu noua monedă de 50 de bani.

Este atât de nouă, încât nici chiar angajaţii băncilor nu au auzit de ea. Noua monedă de 50 de bani circulă deja prin portofelele românilor de aproape o lună, într-un milion de exemplare. Când una ne-a picat în mână am ieşit la cumpărături, curioşi să testăm reacţia vânzătorilor.

Mai citeşte şi:

Monedă din aur în valoare de 1.380 de lei pentru aniversarea a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria

„Ăsta e Aurel Vlaicu, nu se poate să fie pusă în circulaţie, poate este pentru colecţionari!", a încercat să găsească o explicaţie o casieră a unei bănci, atunci când i-am întins banii. O bătrânică, însă, a crezut că l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior. „Ce frumoasă e, Doamne! E străină, nu mamă?", ne-a întrebat ea, în timp ce săruta cu evlavie moneda. Situaţia s-a repetat şi la chioşcul de ziare, la pâine, dar şi la un centru de copiere. „Nu suntem agenţie de curs valutar. Nu schimbăm monede străine!", ne-a admonestat fata din spatele tejghelei.

„Monedele cu valoarea nominală de 50 de bani sunt dedicate aniversării a 100 de ani de la primul zbor românesc efectuat de Aurel Vlaicu, cu un aparat de construcţie proprie", ne-a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Una este pentru colecţionari şi există într-un tiraj de 5.000 de exemplare, iar cealaltă este pentru circulaţie, fiind scoasă într-un milion de exemplare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite