VIDEO Moţiunea s-a împiedicat de Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul asupra moţiunii de cenzură a fost dat peste cap ieri-seară din cauza unui scandal provocat de discursul premierului ungar privind autonomia Ardealului. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a cerut ca Parlamentul să adopte o declaraţie de protest faţă de mesajul lui Orban.

Citiţi şi: A picat moţiunea. Boc rămâne premier

Scandalul a izbucnit chiar înainte de a se trece la votul asupra moţiunii. Puiu Haşotti a citit o declaraţie politică de protest faţă de mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban, la manifestaţiile de la Târgu-Mureş din 15 martie, mesaj în care oficialul maghiar vorbea despre autonomia Ardealului. La închiderea ediţiei, parlamentarii încă negociau adoptarea declaraţiei, votul asupra moţiunii fiind astfel blocat.

Înaintea scandalului, dezbaterea moţiunii a fost marcată de măsurile de securitate suplimentare luate de PDL. Puterea şi-a pregătit un adevărat plan de securizare a Camerei Deputaţilor, pentru a evita incidentele care să-i creeze probleme de imagine la dezbaterea unei moţiuni cu final anticipat. Măsurile suplimentare de securitate i-au surprins pe reprezentanţii Opoziţiei care au ridicat problema în Biroul Permanent al Camerei desfăşurat înaintea şedinţei. "Când s-au dus în garajul de la subsol, şoferii ne-au spus că au văzut o serie de feţe noi, necunoscute", au povestit, stupefiaţi, reprezentanţii Opoziţiei în Biroul Permanent. Secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, a răspuns că,  dată fiind prezenţa premierului în Parlament, Guvernul a recurs la o pază suplimentară, în baza unui protocol încheiat între Legislativ şi Executiv.

De o pază vigilentă au avut parte şi jurnaliştii care au fost obligaţi să se înghesuie în doar patru balcoane pentru a urmări dezbaterea, deşi restul de şase au rămas libere. "Vă rugăm să staţi jos! M-a sunat secretarul general din sală că v-aţi ridicat în picioare", a intervenit un angajat când un fotoreporter s-a înălţat pentru a obţine un cadru mai larg al sălii de şedinţă. În ciuda protestelor, ziariştii nu au fost lăsaţi să se ridice din scaune, sub pretextul că s-ar putea arunca de la balcon. "Păi nu l-aţi văzut pe domnul secretar general când m-a sunat? N-aţi văzut cum arăta cu degetul înspre noi? Eu ce să fac? Ştiţi cât am eu salariu? Vă arăt fluturaşul: 10 milioane şi mai iau şi şuturi", s-a plâns un alt angajat al serviciului de pază. "Nu, ei nu aveau misiunea să nu vă lase să vă ridicaţi în picioare. O să corectez imediat această situaţie. Chiar dacă nu puteţi sta la balcon, aveţi alte surse de informare: televizorul din hol, TVR info, site-ul Camerei", a declarat pentru "Adevărul" secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, care a urmărit şedinţa din banca staffului tehnic.

Atacuri reciproce

PDL a vrut să se asigure că îi va ţine sub control şi pe propriii parlamentari. Ei au primit directivă să rămână în scaune şi să nu participe la vot. Cum Opoziţia are doar 215 reprezentanţi, iar pentru căderea Guvernului sunt necesare 236 de voturi, moţiunea era cotată cu şanse slabe de reuşită. Premierul Emil Boc a criticat PNL că a virat către stânga, reproşând populismul autorilor moţiunii. "Mai devreme sau mai târziu veţi pleca definitiv pentru că înjosiţi această ţară şi o faceţi cu nesimţire, cu zâmbetul pe buze", a răspuns  liderul PNL, Crin Antonescu. "Să stai ca oile în staul păzit de câţiva câini ciobăneşti mi se pare cea mai mare umilinţă", le-a transmis şi liderul PSD, Victor Ponta, democrat-liberalilor.

"Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet."
Viktor Orban
premierul Ungariei

"Parlamentul trebuie să ia atitudine faţă de mesajul premierului ungar."
Puiu Haşotti
liderul senatorilor PNL

Subiecte de protest: tomberoanele de la metrou

Sindicaliştii au protestat în faţa Parlamentului  Foto: L. Muntean



Mihai Mincan

„Ieşi afară, javră ordinară!", „Grevă generală!", versuri hip-hop meşteşugite cu tâlc, „Jos Guvernul!", extrem de multe de „Huo" şi la fel de multe sticle de bere. Reţeta clasică a mitingurilor din România s-a respectat cu stricteţe de şahist experimentat şi ieri, la protestul sindical organizat în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

În momentul de maximă intensitate, în piaţă se aflau în jur de 5.000 de persoane. Numărul acestora s-a micşorat însă treptat, sub impactul fatal al vremii frumoase de afară, al teraselor din jur şi al tarabelor cu lenjerie intimă şi „suvenire" din Piaţa Unirii.

Preambul pentru greva generală

Aşa se face că, la momentul discursurilor mobilizatoare, al melodiilor revoluţionare şi al criticilor acide la adresa Guvernului şi al noului Cod al Muncii, cei rămaşi în Piaţa Constituţiei păreau mai degrabă un detaşament confuz, teleportat pe neaşteptate într-o altă dimensiune.
Semnalul de început a fost dat de o fanfară adusă de Cartel Alfa-Mehedinţi, condusă de un domn îmbrăcat în haine negre, cu o coasă pe umăr. Mesajul muzical a fost completat direct de pe scenă, prin discursul liderului sindical Dumitru Costin.

Concluzia celor aproximativ cinci minute de salturi logice şi oratorice în gol ale acestuia a fost: „Acest guvern îşi urăşte cetăţenii. Ar trebui să schimbăm şi salutul zilnic, să nu mai spunem «Bună ziua», ci «Jos Guvernul Boc!»". Mesajul lui Costin a fost însă perceput la adevărata sa valoare doar de vreo 3.000 de persoane. Terasele relansate de vremea frumoasă şi mai ales tarabele cu produse de tipul „3 la 1 leu" au fost ispite mult prea puternice pentru a fi ignorate de protestatari.

În tot acest timp, în Piaţa Constituţiei, focul revoluţionar se domolea treptat. Adrian Sobaru, angajatul TVR care, cu ceva timp în urmă, s-a aruncat de la balconul Parlamentului, era prezentat ca "un înger". Sindicalistul Ion Rădoi se declara „sătul să văd atâţia bătrâni scormonind în tomberoanele de la metrou". Iar res-tul liderilor prezenţi treceau deja la „Planul B": strângerea de semnături pentru greva generală care ar urma să fie organizată la finele acestei luni în tot sistemul bugetar.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite