Lotul norocos al lui Becali: 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norocul l-a lovit iar pe Gigi Becali, care se confrunta cu o criză de lichidităţi. El a vândut către Portland Trust o parcelă de două hectare pe strada Barbu Văcărescu. Compania imobiliară, fondată de britanicul Robert Neale, va construi, cel mai probabil, o clădire de birouri pe terenul cumpărat de la Becali.

Deşi este iarnă, soarele a început să răsară şi pe strada omului de afaceri George Becali, creditorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti şi proprietar de terenuri în zona Pipera. Becali a vândut recent, către Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri din România, un teren de 20.000 de metri pătraţi situat la intersecţia şoselelor Barbu Văcărescu şi Pipera. Parcela este situată exact la limita dintre zonele Centru-Nord şi Nord, o arie cu acces imediat la metrou, aspect extrem de important pentru potenţialii chiriaşi. În prezent, intersecţia se află în curs de modernizare, ceea ce va aduce un plus zonei. „În şase luni, aici nu va mai fi disponibil niciun spaţiu de închiriat în clădiri office, iar investiţia Portland Trust este una inspirată", a declarat pentru „Adevărul" Horaţiu Florescu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank/The Advisers.

Citiţi şi:

Becali, judecat pentru schimburile cu MApN

Cine este Portland Trust

În apropierea parcelei achiziţionate de Portland Trust se află clădirile office Nusco Tower, Oracle, Floreasca Business Park (achiziţionată anul trecut de fondul de investiţii NEPI de la Portland Trust într-o tranzacţie de 100 de milioane de euro), Lakeview. Compania, fondată de britanicul Robert Neale, are sediul central în Praga. Britanicul nu este la prima sa achiziţie pe piaţa din România. Portland Trust a dezvoltat în Bucureşti prima clădire de birouri moderne, Opera Center, pe care a vândut-o în 2003 austriecilor de la CA IMMO.  Aceştia din urmă au cumpărat şi Bucharest Business Park (BBP). De menţionat că Portland Trust a dezvoltat BBP, finalizat în 2005, după vânzarea Opera Center. După vânzarea BBP, compania a edificat Floreasca Business Park, clădire finalizată în 2009 şi vândută către NEPI în 2010. Analizând acest modus operandi, se pare că Portland Trust va dezvolta tot o clădire de birouri şi pe terenul recent achiziţionat de la Becali, deşi nici reprezentanţii companiei şi nici George Becali nu au dorit să comenteze acest aspect.



10 milioane de euro în plină criză

Suma vehiculată în piaţă pentru această tranzacţie este 10 milioane de euro. Ion Cătuţoiu, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Real Time, spune că, pentru un dezvoltator, mai important decât preţul pe metru pătrat al terenului este preţul pe punctul de CUT (coeficientul de utilizare al terenului). De pildă, dacă pe un teren de 20.000 de metri pătraţi poţi construi o clădire de birouri de 50.000 de metri pătraţi, preţul terenului este de aproximativ 10 milioane de euro, la un preţ al punctului de CUT, în zonă, de 250 de euro, faţă de 500-700 de euro în anii de boom. Omul de afaceri Gigi Becali nu se grăbeşte să confirme vânzarea terenului din Pipera către compania Portland Trust. El motivează că afacerile nu sunt prioritatea lui în acest moment.

Gigi nu vorbeşte decât despre fotbal

„Pe mine nu mă interesează acum businessul, mă interesează numai fotbalul, atât", a declarat Becali pentru „Adevărul". În ceea ce priveşte tranzacţia imobiliară de la finele anului trecut, finanţatorul Stelei nu vrea să vorbească. „Am făcut mai multe tranzacţii. Nu vă pot spune nimic la ora asta. Nu confirm nimic. Nimic nu-ţi confirm. Poţi să zici ce vrei, nu mă intereseză pe mine. Nu dau niciun interviu", a reacţionat Gigi Becali după ce reporterii „Adevărul" i-au solicitat detalii despre tranzacţie.

Parcela vândută de Becali se află la limita dintre sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei. Surse din administraţia locală susţin că vânzarea terenului poate fi înregistrată la direcţia de taxe şi impozite în cel mult 30 de zile de la data parafării tranzacţiei. Având în vedere că vânzarea ar fi avut loc la 30 decembrie 2010, înregistrarea la fisc se poate face până la finele acestei luni.

Sutele de milioane care vin din Libia

Omul de afaceri Gigi Becali a declarat, ieri, că nu este afectat de criza financiară şi că a cumpărat o firmă care are de încasat creanţe de „câteva sute de milioane de euro" din străinătate, din ţări precum Libia sau Ucraina.

„Am creanţe de vreo câteva sute de milioane de euro de încasat din străinătate, de la o societate. Uite-aşa, sunt norocos, am luat o societate, am dat 35 de milioane pe ea şi ea are creanţe de recuperat de prin Libia, de prin ţările arabe, de prin Ucraina, de pe colo, de colo, vreo câteva sute de milioane de euro. Că s-a hotărât Kadhafi (Muammar Kadhafi, liderul Libiei, n.r.) să plătească datoriile şi am vreo sută de milioane de recuperat", a spus Becali, citat de Mediafax. Becali susţine că nu este afectat de recesiune. „Nu am avut vreun fel de problemă cu criza. (...) Problemele sunt când vine banca şi îţi bate la uşă", a spus Becali.

„Ziarul Financiar" a scris, ieri, că omul de afaceri, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, a vândut un teren de circa 20.000 mp din Pipera companiei de dezvoltare imobiliară Portland Trust, fondată de britanicul Robert Neale, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din Bucureşti. Becali a admis zilele trecute că a vândut un teren „cu care poate ţine Steaua vreo zece ani".

"Pe mine nu mă interesează acum businessul, mă interesează numai fotbalul, atât."
Gigi Becali patronul echipei Steaua

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite