Becali, judecat pentru schimburile cu MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină
Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină

Latifundiarul şi doi foşti înalţi oficiali ai Armatei Române vor ajunge în faţa instanţei, după ce, în 1999, au prejudiciat statul cu aproape un milion de dolari, printr-o „afacere“ cu terenuri. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost trimişi în judecată, ieri, de către DNA.

Cei trei, dar şi fiica lui Babiuc, Ioana-Cristina, sunt acuzaţi de „inginerii financiare" cu două terenuri ale Ministerului Apărării, afaceri în urma cărora latifundiarul din Pipera s-ar fi îmbogăţit cu câteva milioane de euro. Foştii oficiali ai MApN, în virtutea funcţiilor pe care le deţineau, au aprobat schimbul a două suprafeţe de teren în favoarea lui Becali.

Conform DNA, în perioada 1996 - 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali. Suprafaţa totală cedată lui Becali în urma celor două schimburi fiind de aproape 29 de hectare de  teren intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului cu suma totală de 892.758 dolari.

Pentru Gigi s-a ajuns până în CSAT

Gigi Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, în schimbul unuia de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, unde preţul pentru un metru pătrat de pământ era mult mai scăzut. Diferenţa de preţ în favoarea lui Becali ar fi fost de 3,3 milioane de dolari.

Victor Babiuc, ministrul Apărării în timpul guvernării CDR, este acuzat că a propus în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) discutarea şi aprobarea acestui schimb de terenuri.

Babiuc şi Cioflină sunt acuzaţi că ar fi făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN  implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii pentru minister a terenului de la Ştefăneştii de Jos.

Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, foştii oficiali ai MApN au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos.

Cu ordin de la Cioflină

Dumitru Cioflină a dispus, în octombrie 1996, subordonaţilor săi să efectueze demersuri pentru identificarea unui teren în localitatea Ştefăneşti - Ilfov, în vederea unui schimb cu MApN. şi să facă demersurile pentru realizarea schimbului.

Ulterior, Dumitru Cioflină a aprobat personal schimbul de terenuri cu Gigi Becali, fără a-l informa pe ministrul Apărării de la acea vreme, Gheorghe Tincă. După câteva luni, mai exact la 12 decembrie 1996, ministru al Apărării Naţionale a fost numit Victor Babiuc, care, la doar câteva zile după ce a preluat funcţia în Guvernul României, a aprobat Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000 în care a fost inclus un obiectiv nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General şi fără o justificare a nevoilor operative ale forţelor sistemului naţional de apărare intervenită în perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

În numele fiicei

Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc a aprobat încheierea contractului cu Becali, în condiţiile în care, anterior, fiica sa, Ioana-Cristina Babiuc, încheiase cu latifundiarul, la un preţ simbolic, un contract de vânzare-cumpărare pentru suprafaţa de 700 de metri pătraţi din terenul pentru care fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină aprobase efectuarea schimbului.

Tranzacţia a fost efectuată fără ca Gigi Becali să deţină un titlu valabil, întrucât contractul de schimb nu se perfectase încă. În această modalitate, Victor Babiuc a obţinut 3.000 de dolari reprezentând diferenţa dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză şi preţul achitat.

SECHESTRU

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de aproape 900.000 de dolari. Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă cu suma de 942.250 dolari. Procurorii au instituit sechestru asupra unor bunuri aparţinând lui Becali, Babiuc şi Cioflină. De asemenea, s-a pus sechestru şi terenul de 700 de metri pătraţi aparţinând Ioanei Babiuc.

Cum s-a încheiat contractul

La 5 octombrie 1998 a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN şi Gigi Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat în comuna Voluntari (Ministerul Apărării Naţionale) şi 9,36 hectare de teren situat în comuna Ştefăneşti-Ilfov (Gigi Becali).

La 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Gigi Becali, prin care acesta din urmă a predat suprafaţa de 21,58 hectare de teren în comuna Ştefăneşti în schimbul a 20,9 hectare în comuna Voluntari.

Schimbul a fost făcut chiar în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a refuzat să se pronunţe cu privire la natura juridică a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică. Totodată, Ministerul de Justiţie şi-a exprimat un punct de vedere ferm în sensul că terenul administrat de către MApN nu poate fi decât proprietate publică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite