Legea eutanasiei nu ne scapă de maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea câinilor fără stăpân este o cruzime inutilă. Maidanezii se vor înmulţi într-un ritm mult mai rapid decât cel al eutanasierii. În plus, uciderea e mai costisitoare decât sterilizarea. Votul final pentru proiectul de lege privind eutanasierea câinilor fără stăpân care trebuia dat ieri de Camera Deputaţilor a fost amânat cu o săptămână.  

Proiectul de lege privind eutanasierea câinilor fără stăpân urma să fie supus, ieri, votului Camerei Deputaţilor, dar a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei.

Decizia a stârnit ropote de aplauze din partea reprezentanţilor ONG-urilor pentru protecţia animalelor, care asistau la şedinţă de la balcoane purtând căţei de pluş în braţe.

Soluţii anti-maidanezi la Iaşi: adopţii, amenzi şi sterilizare (CAMPANIE)

„A fost un consens al liderilor de grupuri parlamentare", a fost explicaţia preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, care a precizat că votul final asupra proiectului se va da săptămâna viitoare. Deputaţii Opoziţiei vorbeau însă pe holurile Parlamentului despre o anumită tactică la care ar fi recurs Puterea.

„Trebuiau să adune 167 de voturi ca proiectul să treacă pentru că e vorba de o lege organică. Minorităţile şi UDMR n-ar fi votat şi le-a fost teamă că va pica. De-asta l-au amânat", susţineau aceştia.

Uciderea, cerută de autorităţile locale?

În varianta Comisiei pentru Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, legea prevede că un câine poate fi cazat în adăpost pe o perioadă de maximum 30 de zile, după care el urmează să fie eutanasiat dacă nu e revendicat sau adoptat de cineva.

Preşedinta Comisiei, Sulfina Barbu a explicat pentru „Adevărul" că soluţia eutanasierii a fost inclusă în proiectul de lege la propunerea reprezentanţilor consiliilor locale. Pe de altă parte, legea lasă soarta maidanezilor la mâna consiliilor locale.

„Prioritară este însă adopţia acestor câini, care trebuie sterilizaţi, deparazitaţi.

Câinii comunitari vor fi ucişi dacă nu se va găsi cineva care să-i adopte

image

După cele 30 de zile în care sunt ţinuţi în adăposturi, consiliile locale decid, printr-o hotărâre, ce fac cu aceşti câini. Pot chiar să-i returneze în teritoriu. Sigur că este prevăzută şi eutanasierea, dar se va aplica doar în cazurile extreme, de câini incurabili, violenţi. Eu nu cred că vreun consilier local va recurge la această metodă", s-a arătat optimistă Sulfina Barbu.

Patrupedele sunt tot în stradă

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale spun că legea eutanasierii câinilor, chiar dacă va fi votată ea nu va rezolva problema maidanezilor. Argumentul cel mai clar e acela că între 2001-2008 a funcţionat în România o astfel de lege. Zeci de mii de câini au fost ucişi atunci în toată ţara, dar de câinii fără stăpân tot nu am scăpat.

Patrupedele sunt tot în stradă. „Este o aberaţie să laşi decizia la nivelul autorităţilor locale. Trebuie să existe o lege pentru toată lumea. Imaginaţi-vă că la Bucureşti se sterilizează, iar la Buftea se eutanasiază. Ce vor face iubitorii de animale? Vor aduce câinii la Bucureşti. La alegerile viitoare când se va schimba componenţa consiliului local, se va schimba şi modul de gestionare a câinilor de pe străzi. Adică va fi veşnic haos", a explicat Kuki Bărbuceanu, preşedintele Vier Pfoten. 

Eutanasierea, mai scumpă decât sterilizarea

Un alt argument împotriva uciderii maidanezilor e acela că eutanasierea e mai scumpă decât sterilizarea. „Castrarea cu tot cu transport costă aproximativ 80 de lei (20 de euro). În schimb, Primăria de la Bucureşti a avut un buget de nouă milioane de euro în opt ani de zile şi din aceşti bani a ucis 144.000 de câini, ceea ce înseamnă 62 de euro pentru fiecare câine", mai spune Bărbuceanu. La rândul lui, Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei, spune că soluţia nu e eutanasierea, ci sterilizarea câinilor fără stăpân şi nu numai a lor: „În stradă ajung foarte mulţi câini care se nasc în curţile oamenilor sau în incinta instituţiilor publice sau private".

Stăpânii câinilor fără drept de montă ar trebui siliţi să-şi sterilizeze animalele. În acest fel, „piaţa" nu ar mai fi sistematic alimentată cu noi şi noi generaţii canine. Marcela Pîsla, de la Asociaţia Cuţu-Cuţu, arată că eutanasierea înseamnă de fapt că tot timpul omori câini. Acest lucru nu e civilizat şi în plus dezbină oamenii. „Tot timpul vor exista iubitori de animale care  să ascundă câini. Or, cei mai mulţi câini de pe stradă provin de fapt de la stăpânii ai căror câini nasc şi nu păstrează puii", a explicat Marcela Pîsla.

"Sigur că este prevăzută şi eutanasierea, dar se va aplica doar în cazurile extreme, de câini incurabili, violenţi. Eu nu cred că vreun consilier local va recurge la această metodă.''
Sulfina Barbu deputat

Hrănirea  pe stradă, interzisă

O altă prevedere a legii arată că este interzisă adăpostirea şi creşterea câinilor pe domeniul public. „Să adopţi un câine nu înseamnă să-l ţii pe domeniul public. Unii câini au boli care se transmit, iar domeniul public trebuie să fie salubru, să nu fie un pericol pentru sănătatea oamenilor", a detaliat Sulfina Barbu. Persoanele care adoptă maidanezi trebuie să facă dovada că au suficient spaţiu pentru a-i creşte şi suficiente resurse materiale pentru hrana şi îngrijirea lor.  Mai trebuie în plus şi acordul vecinilor. Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten, spune că e nefiresc să ai nevoie de acordul vecinilor pentru a adopta un maidanez, dar să nu ai nevoie de asta atunci când cumperi zece pitbulli de la magazin.

62 de euro costă uciderea  unui câine comunitar în Bucureşti.

Exemplul orădean arată că se poate

Timp de patru ani, la Oradea, s-a desfăşurat cu ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale SOS Dogs Project şi Federaţia Naţională  pentru Protecţia Animalelor un proiect prin care numărul câinilor comunitari a fost redus prin sterilizare, de la 4.200 (70 de maidanezi pe km pătrat) la 630 (10,5 câini comunitari pe km pătrat). Un astfel de proiect este în derulare şi în judeţul Bihor.  Şi aceasta pentru că sterilizarea nu atacă efectul, ci cauza, pe când eutanasierea combate doar efectul.

Abrogarea eutanasiei a schimbat percepţia

Modelul orădean a fost aplicat şi în Turcia, Bulgaria şi Italia, ţări care, după ce au aplicat inutil măsuri de ucidere în masă a maidanezilor, derulează acum programe de sterilizare a câinilor fără stăpân şi au reuşit să rezolve problema aproape în întregime.Un studiu al OMS arată că cercetările făcute între 1981 şi 1988 în cadrul unui program internaţional de luptă împotriva rabiei umane şi canine în ţările în curs de dezvoltare au relevat faptul că programele de eliminare a câinilor care prevăd prinderea şi eutanasierea câinilor comunitari sunt şi ineficiente şi costisitoare.

„Pe nici unul dintre teritoriile pe care s-au efectuat studiile, metoda eliminării câinilor prin orice mijloace nu a avut vreun efect asupra numărului de populaţii canine", se arată în cercetarea OMS. Abrogarea eutanasiei maidanezilor, în 2008, în România a schimbat percepţia pe plan internaţional asupra ţării noastre. România a arătat atunci că doreşte rezolvarea problemei animalelor fără stăpân nu prin ucidere, ci în mod civilizat şi efectiv prin controlul înmulţirii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite