Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI: "Anul viitor trebuie redus deficitul bugetar până la 4,4% din PIB"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai lungă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se încheie, luni, la Bucureşti. Sosită în România pe 27 aprilie, comisia FMI îşi va prezenta bilanţul oficial al vizitei, într-o conferinţă de presă.

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, va prezenta rapoartele negocierilor cu autorităţile din România. Aceasta a fost cea mai dificilă misiune a FMI în România, după cum a precizat chiar Franks.

Mai citiţi şi:

FMI: "Nu daţi vina pe noi!"

La un an cu FMI, mai săraci şi plini de datorii

Ipotetic, consultările dintre Guvern şi FMI ne vor aduce 850 de milioane de euro, însă această sumă, cu siguranţă îi va lăsa pe milioane de români mai săraci.

"Ne-am înţeles cu ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, asupra unor termeni pe care îi vom anunţa luni, la conferinţa de presă. Avem deja un acord. Înţelegerea cu FMI a fost aprobată de board. Vom merge în continuare dacă termenii vor fi respectaţi, dar depinde de Guvernul României dacă va respecta. Dacă nu, vom mai aştepta câteva săptămâni. Ne aşteptăm ca banii să vină la sfârşitul lui iunie", a spus, Jeffrey Franks, duminică, la finalul discuţiilor cu ministrul Finanţelor, anunţând că alte detalii vor fi oferite luni.

FMI estimează că economia românească va creşte cu 3,6% în 2011, după ce în acest an se va înregistra o creştere zero sau chiar uşor negativă, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

El a reiterat că datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub aşteptările FMI, atât din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cât şi din evoluţia slabă a partenerilor comerciali ai României. Franks se aşteaptă ca economa să-şi revină pe parcursul acestui an şi să ajungă la creştere zero.

"Legea finanţelor publice locale ar trebui modificată până la sfârşitul lunii septembrie pentru a îmbunătăţi performanţa la nivel local şi pentru a asigura o distribuire fiscală echitabilă la toate nivelurile guvernamentale", a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că este important ca legea salarizării unice să fie aprobată tot până la septembrie 2010. "Aceste măsuri ar trebui să ducă la coborârea ţintei de deficit bugetar până la 4,4% din PIB anul viitor", a explicat Franks.

El a precizat că alte măsuri care trebuie implementate vizează intensificarea eforturilor de reducere a evaziunii fiscale, diminuarea costurilor pentru întreprinderile publice de stat şi noi acţiuni pentru reducerea ineficienţei şi risipei în sistemele de educaţie şi sănătate.

Franks a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

Reprezentantul Comisiei Europene, Fabienne Ilzkovitz, a precizat, la rândul său, că economia României a fost grav afectată de criza mondială, iar în ultima perioadă dezvoltarea economică a fost mai slabă decât se aştepta FMI, mai ales în primul trimestru din 2010, pe fondul cererii slabe şi a mediului extern.

În opinia lui Ilzkovitz, sunt însă şi îmbunătăţiri, acestea apărând în urma implementării programului FMI.

Inflaţia este sub control şi stabilizată, iar condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit. (...) Există un rezultat pozitiv în ceea ce priveşte măsurile economice implementate. Progrese au fost făcute şi în reglementarea fiscală. S-a înregistrat un progres în privinţa administraţiei publice. A fost îmbunătăţită eficienţa administraţiei publice - aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru autorităţile de la Bucureşti", a spus reprezentantul CE.

"În ultimii trei ani, mai precis între 2006 şi 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajaţi. Pe termen mediu trebuie să revenim aici (să ne întoarcem la nivelul din 2006 - n.r.). Nu e nevoie să se facă într-un singur an, reducerea poate fi făcută pe o perioadă de mai mulţi ani", a mai spus Franks.

Şeful delegaţiei FMI a arătat că în scrisoarea de intenţie nu este specificat numărul de salariaţi care trebuie disponibilizaţi în acest an, dar această reducere este implicită, întrucât va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor.

"Va trebui să fie disponibilizări până la începutul anului viitor", a concluzionat Franks.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite